Автор Тема: Opel Calibra Turbo 4x4  (Прочитано 420458 пати)

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
Одг: Opel Calibra Turbo 4x4
« Одговори #1020 на: 15 Февруари 2016, 15:36:54 pm »
Супер ..само треба до Врање или Ниш да отидам да си ја земам некако бидејќи нема испорака до МКД.
Инаку кај мене промената на ламела е мноооогу работа бидејќи се вади цел мењач и редуктор надвор.
2 дена минимум.
Мислам дека може да ти ја прати до Прешево па таму да се договорите за примо-предаја, плус рачунај дека ако е сумата повеќе од 150евра можеш да направиш и поврат на ДДВ -20%.
Јас мојата ја мењав кај Митревски и си ја земав за 24ч од кога му ја оставив, а и мењав и уље во мењач и заден диференцијал, слично ко твојата 4x4/quattro :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1021 на: 15 Февруари 2016, 16:13:27 pm »
Колку ти зема за раб.рака и каква е разлика пред и потоа? ;D

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
« Одговори #1022 на: 15 Февруари 2016, 16:37:32 pm »
За работна рака ми зема 3 300ден за се комплет, ми смени плус и еден семеринг.
А разликата пред/потоа е ко да возиш туѓа кола, ми требаше неколку дена да го научам кумплугот, пошто одма фаќа. Многу побрзо реагира гаста при убрзавање и приметив дека моторното кочење повеќе е изразено од предходно. :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1023 на: 15 Февруари 2016, 16:43:40 pm »
Фала на инфо друже.

Јас секако имам мерак што побрзо да ја сменам ламелата (иако уште не е апла за мењање ) од причина што колава нема да трае вечно и ништо не добивам ако ја заменам после година или две кога реално би требало да се смени.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #1024 на: 16 Февруари 2016, 01:17:32 am »
Јас зедов за Зафирата од SetKvacila. Комплет Luk за пола цена од кај нас. Оригинални. Со декларација.
Ми ги донесоа Прешево. Со фискална со се. Прешево е уствари некој километар после граница.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1025 на: 16 Февруари 2016, 07:06:10 am »
Супер ..само треба до Врање или Ниш да отидам да си ја земам некако бидејќи нема испорака до МКД.
Инаку кај мене промената на ламела е мноооогу работа бидејќи се вади цел мењач и редуктор надвор.
2 дена минимум.
Мислам дека може да ти ја прати до Прешево па таму да се договорите за примо-предаја, плус рачунај дека ако е сумата повеќе од 150евра можеш да направиш и поврат на ДДВ -20%.
Јас мојата ја мењав кај Митревски и си ја земав за 24ч од кога му ја оставив, а и мењав и уље во мењач и заден диференцијал, слично ко твојата 4x4/quattro :)
Но ако имаш поврат на ддв, тогаш нели треба да платиш на наша граница царина и ддв? Како оди постапката?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7073
Одг:
« Одговори #1026 на: 16 Февруари 2016, 07:07:42 am »
Не мора,  дозволено е до 350 еур да внесеш роба.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1027 на: 16 Февруари 2016, 07:09:50 am »
Има некој успешно земено поврат на ддв да објасни како постапил?
а ако е над 350е?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг:
« Одговори #1028 на: 16 Февруари 2016, 08:02:47 am »
Од грција е лесно одиш на фришоп и ти враќаат со ливчето. А на наша си проаѓаш со под 350еур.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #1029 на: 16 Февруари 2016, 09:58:27 am »
Има некој успешно земено поврат на ддв да објасни како постапил?
а ако е над 350е?

Имав пишано и во темата за ламели и квачила за набавка од Србија.

Прво мора да се пополни формулар во продавницата каде што го купуваш производот (ова не знам дали е возможно ако се нарачува он-лајн) и истиот мора да е со вредност поголема од 120 еур. ако сакаш да имаш поврат на ДДВ

Второ, на граница ти удираат печат (потребно е да носиш копија од сметките, формуларот и пасошот)

Трето, ДДВ-то ти го враќаат во самата продавница од каде што си ги купил работите. Ова е покомплицирано него ли во Грција.

Што се однесува до пријавувањето на наша граница, ако е над 350 еур. или не го пријавуваш (и ризикуваш) или го пријавуваш со фактура или сметка и си плаќаш давачки (царина + ДДВ)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1030 на: 16 Февруари 2016, 10:05:57 am »
Значи на нашата граница го верификуваат формуларот, и во зависнот од цената што е деклариран во тој формулар ќе одлучат колку треба да платиш царина и данок?
Потоа со заверениот документ се враќап во продавницата и си земаш пари-поврат на ддв, тоа ми е јасно.
« Последно менување: 16 Февруари 2016, 10:13:42 am LosiPatista »

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1031 на: 16 Февруари 2016, 10:11:57 am »
150 еур за ламела и потисна и без поврат на ДДВ е сосема прифатлива цена и и од Прешево да си ги земеш.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1032 на: 16 Февруари 2016, 10:15:06 am »
Ти си стара гарда, новиве бензинци и дизели имаат DMF замаец кој пружа мирна вожња без вибрации, пута 2,3 е цената на тој комплет.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #1033 на: 16 Февруари 2016, 10:29:22 am »
Значи на нашата граница го верификуваат формуларот, и во зависнот од цената што е деклариран во тој формулар ќе одлучат колку треба да платиш царина и данок?
Потоа со заверениот документ се враќап во продавницата и си земаш пари-поврат на ддв, тоа ми е јасно.

Не, формуларот го верификуваат на српската граница (логично, од кај нив си ја купил робата) На наша или не пријавуваш ништо  (ако си со сума помала од 350 еур, или ако не сакаш да платиш) или си пријавуваш дека носиш роба поскапа од 350 еур. и според сумата ти одредуваат колку царина и данок да платиш.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
« Одговори #1034 на: 16 Февруари 2016, 10:38:43 am »
Јас земав од setkvacila.rs, SACHS Комплет-Ламела, потисна и друг лагер и плус Вариабилен-Dualmass Замаец (DMF) и ми искочи вкупно 415евра (кај нас истото околу 40 000ден).
На враќање на Српска граница на царина го заверуваш документот што ти го издале од продавницата и толку. На МК граница јас не го пријавив сетот.
Со заверениот документ треба да се договориш со продавачот од продавницата да се сретнете уште еднаш за ти да им го дадеш документот а они ти исплаќаат на лице место 20% од сумата ( во мојот случај беше околу 70евра).
(Ова треба да го изведеш во наредните 3 месеци.)
Разликата со повраток на ДДВ од Грчка е тоа што на Фришоп они ти задржуваат некои проценти како маржа за услугата, а ако идеш назад и од продавницата тогаш ќе си ја добиеш целата сума колку што изнесува ДДВ-то