Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1333629 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #1080 на: 21 Февруари 2012, 00:02:35 am »
Од сега Мартин ќе го викам Алфонсо!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1081 на: 21 Февруари 2012, 00:07:11 am »
@Falanga: Зошто? :D

@ngocevski
Она што го кажа Симо го поддржувам и јас: Алфа не заслужува таков сопственик, уште помалце ако е во прашање Giulia 1600, или Алфа со расен италијански V6 под хауба.

Отсутен koska147

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
  • Very Fast Area Production
« Одговори #1082 на: 21 Февруари 2012, 00:22:42 am »

Во она што сега го барам и ми треба, тоа е ефтино користење и издржливост едноставно Алфа не може ни од далеку да се доближи до овие карактеристики.

Последен пат возев Брера 3.2 JTS купе. Човече, супер кола ама трошеше повеќе него џип.

Jas licno imav alfa 147 jtd pominav prekrasni 400 000km so nea da ubavo citate 400 000km
trosese 5.7 Gradska i sem redoven servis kaisi filtri maslo plocki diskovi ne sum imal nikakov problem
a da zaboraviv se rasipuvaa pocesto....sijalickite za pozicija i skapi bea mnogu 200denari parce....
a evropa...ne ostana bez kjoshe vo koe taa kola ne zavrtela trkalo....i do den denesen se vozi bez nikakov problem....i kako ti ke me ubedis deka alfa e daleku od izdrzliva ekonomicna i slicno...ili deka skap servis ima....2450 denari e redoven servis....
a koga sme kaj tvoeto iskustvo so brera mislam deka ako nekoj se odlucil za 3.2 jts brera sigurno ne ja kupil za da ne mu trosi...
da sakal takva varijanta ima 2.4 jtd koj sigurno ne nadminuva 7 litri potrosnja gradska....
a so sve ova shto go zborish ke ti kazam samo edno....ne e deka alfa ne zasluzuva sopstvenik kako tebe...
tuku ti kratko kazano nemash muda za alfa.....

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #1083 на: 21 Февруари 2012, 03:56:11 am »

Во она што сега го барам и ми треба, тоа е ефтино користење и издржливост едноставно Алфа не може ни од далеку да се доближи до овие карактеристики.

Последен пат возев Брера 3.2 JTS купе. Човече, супер кола ама трошеше повеќе него џип.

Jas licno imav alfa 147 jtd pominav prekrasni 400 000km so nea da ubavo citate 400 000km
trosese 5.7 Gradska i sem redoven servis kaisi filtri maslo plocki diskovi ne sum imal nikakov problem
a da zaboraviv se rasipuvaa pocesto....sijalickite za pozicija i skapi bea mnogu 200denari parce....
a evropa...ne ostana bez kjoshe vo koe taa kola ne zavrtela trkalo....i do den denesen se vozi bez nikakov problem....i kako ti ke me ubedis deka alfa e daleku od izdrzliva ekonomicna i slicno...ili deka skap servis ima....2450 denari e redoven servis....
a koga sme kaj tvoeto iskustvo so brera mislam deka ako nekoj se odlucil za 3.2 jts brera sigurno ne ja kupil za da ne mu trosi...
da sakal takva varijanta ima 2.4 jtd koj sigurno ne nadminuva 7 litri potrosnja gradska....
a so sve ova shto go zborish ke ti kazam samo edno....ne e deka alfa ne zasluzuva sopstvenik kako tebe...
tuku ti kratko kazano nemash muda za alfa.....

bravo koska ubavo kazano ..

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #1084 на: 21 Февруари 2012, 08:10:43 am »
Дечки, ај олабавите го човекот, и нема потреба од толку груб јазик.. Да, ngocevski се постави непотребно агресиво, и директно или индиректно ги навреди луѓето што возат Алфа (а сите знаеме дека Алфистите си земаат све при срце ;D ), али нема потреба од волку жустро одговарање..

Ако ngocevski признае дека згрешил, мислам дека може да одиме понатаму без дополнителни лични навреди.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1085 на: 21 Февруари 2012, 09:27:10 am »
Nema nisto poubavo od toa kolata koja ja sakas za 3 godini da kosta upola od ona sto kostala vo salon.
Kako ljubitel na Alfa,  samo si na kjar... a merakot ke si go platis...dali za redoven servis ili delovi i popravki.. seedno.

Bitno koga vozis - da go vozis ona sto ti prai merak.

Licno , poprvo bi vozel nekoj Dodge od 1970 ta pa makar i sekoja nedela da mu popravam po nesto, otkolku nekoja Tojota Aygo koja (navodno neli)  ne se rasipuva.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1086 на: 21 Февруари 2012, 09:40:46 am »
ste se fatile za gusa ko da pari vi davaat kolive i firmite, a samo vi gi zemaat  ;D ;D ;D pa i na mene  ;)
konstatacijava na goceski  :): ako kupis alfa nova " kupili ste auto za ceo zivot" , ko za dacija so vikaa :o ???
nema vrska roki, sekoj ima pravo na svoe mislenje i sekoj ima iskustvo, koj pozitivno, koj negativno.
ne mora da se vregate za toa, pak ke povtoram, alfa ima prekrasen dizajn i sportska dusa, pa i ekonomijata e top kaj dizelite, ednostavno ne e mozebi usovrsena do toj detal da mislat gazdite na se, deka koga ke se rasipe treba da se popravi evtino a ne da te zakolat, da bese so delovi top so cena nemase koj da ne ja saka, zatoa sto ednostavno ne moze prekrasna e.....faktot e deka site kompanii zaarbotuvaat na potrosni delovi i se e biznis... taka da cool it  ;)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
« Одговори #1087 на: 21 Февруари 2012, 09:44:20 am »
Nema nisto poubavo od toa kolata koja ja sakas za 3 godini da kosta upola od ona sto kostala vo salon.
Kako ljubitel na Alfa,  samo si na kjar... a merakot ke si go platis...dali za redoven servis ili delovi i popravki.. seedno.

Licno , poprvo bi vozel nekoj Dodge od 1970 ta pa makar i sekoja nedela da mu popravam po nesto, otkolku nekoja Tojota Aygo koja (navodno neli)  ne se rasipuva.

Ова треба да се исклеса у камен, како 11та Божја заповед :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #1088 на: 21 Февруари 2012, 09:55:38 am »
Најпрво да разјаснам дека првпат пишувам во оваа тема, само со цел да прошириме видикот на митовите ;)

Точно е дека кај нас има митови за секоја кола но јас не подпаѓам на никакви митови. Сакам чисто и суштински да навлезам во материјата која мене ме интересира - безбедно, ефтино користење на едно возило.

За безбедно, ќе се согласиме дека нема безбедна кола ако не ја вози совесен возач, додека за ефтино користење на возило би требало сите да возиме германска кола поради достапноста на деловите, или најдобро од се ништо да не возиме. Од мое искуство ти кажувам дека ниедна кола не е ефтина за користење, само месечните трошоци за деривати се мин. 2000 ден.
Затоа ја имаме темата „Кој за што колку платил“, најнов пример од мое искуство
држач за ауспух во овластен сервис (по нарачка, не на лагер) 800 ден
истиот во друга добро позната фирма 270 ден.

Цитат
Не ме интересира брендот, не ме интересира марката, не ме интересираат приказните за него, не ме интересира имиџот, не ме интересира дали ќе ме гледаат и ќе ми завидуваат за она што го возам...Мене ме интересира да имам безбедно, квалитетно возило кое ќе ме служи долго време и секое сабајле ќе пали и ќе го возам до крај на Европа и назад. Ништо друго не ме интересира. Не ме интересира внатре дали е змиска кожа, греачи на седиште, автоматски брисачи итн, ме интересира само број на воздушни перничиња, безбедносни системи, клима (мануелна е сосема доволно) добри светла, магленки, економично во потрошувачката и најбитно да не се ебавам со мајстори и сервиси што е можно помалку или ИЧ.

Мислам дека сите го бараме ова, освен некои што немаат баш искуство и сакаат да преминат од некоја праисториска кола без греачи на задна шофершајбна на најлуксузна кола.

А за тоа како една кола ќе те служи, зависи како и ти неа ќе ја одржуваш.

Цитат
Алфа од секогаш си барала посебна нега, дури и сервисирана исклучиво на овластен сервис Алфите секогаш се кенкави и прават проблем. Голем дел од нив се направени да се направени да се возат брзо.

Па не би се сложил баш, единствено нешто што Алфа како и секоја понова кола си бара е добар механичар и електричар, многу сензори, многу кабли. Сите знаеме дека овластените сервиси не се секогаш вистинскиот избор, било од финансиски било од други причини. Проблемот во МКД е што добри механичари и електричари, ретко се наоѓаат, најчестите механичари што ги сретнуваме обично познаваат одреден тип на мотори, и кога ќе им однесеш нешто во што не се разбираат или првпат сретнуваат таков тип на кола, ретко кој е доблесен да рече „Јас не сум го работел ова и немам познавање, најдобро е да одиш на друго место“ Најдобар пример (секако измислен) е „Сервис Трпе“ мајстор за се и сешто.
А за тоа дали се направени да се возат брзо, пак ќе речам, се е до возачот, сите коли се направени првенствено за возење, а „самоубијците“ (јас така ги нарекувам) возат брзо без разлика на типот на возило.

Цитат
Од една страна се фалите дека возите Алфи (читај скап сервис, чести проблеми, потрошувачка на гориво) а од друга страна штедите на гуми и слични клучни работи (не мислам на тебе лично, погледни ја темата за која дискутиравме за гумите)

Види сеа, криза е, сите гледаме да го добиеме најдоброто за нашите пари. Ова не е случај само со колите, се одразува на се во животот. Нормално, освен ако ресурсот финансиски средства не е ограничен на некој дел од популацијата.

И за крај, секој од нас си го прави својот избор. Јас не се зачленив на овој форум за да си докажувам или споредувам колку мојата кола е добра односно некоја друга лоша. Како економист којшто работи и статистика, споредба меѓу брендови е нерационално губење време, од причина што се сведува на фактот што овие коли за кои дискутираме, ги возиме ние, луѓето а мораш :) да се сложиш дека секој од нас е различен, и поради тоа критериумите за споредба се неважечки.

Апелирам до сите членови, да дискутираме на нормален начин, најлесно е некој коментар лично да се сфати и да почне непотребна дискусија којашто неретко на крајот се сведува на лични навреди.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1089 на: 21 Февруари 2012, 13:54:26 pm »
Не е фер, треба да има теми да се плука и по останатите брендови.
Сите се острите на темата убави мачиња и после на празнење тука  ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #1090 на: 21 Февруари 2012, 14:06:36 pm »
Kako ljubitel na Alfa,  samo si na kjar... a merakot ke si go platis...dali za redoven servis ili delovi i popravki.. seedno.

Licno , poprvo bi vozel nekoj Dodge od 1970 ta pa makar i sekoja nedela da mu popravam po nesto, otkolku nekoja Tojota Aygo koja (navodno neli)  ne se rasipuva.

Апсолутно најточно на свет! Да даде господ Стратро еден убав вајпер да ти стои пред гаража! ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #1091 на: 23 Февруари 2012, 00:25:57 am »
Може едно прашање до алфистите и општо до сите. Зошто алфите се толку ефтини? Кога ги гледаш тоа огласите имаш чувство дека сопственикот само сака да се отараси од неа. Ќе видеш така фини алфи за смешни пари и најлогички е да помислиш дека оваа кола не ја бива штом ја има таа цена. Никој не е луд да продаде нешто добро за таа цена. Што и е точно секој си го цени она што го има.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1092 на: 23 Февруари 2012, 00:44:56 am »
Најчесто, но не секогаш, оние ефтините не се во перфектна состојба, што значи дека сеуште им треба работа и труд за да станат една Алфа во која може да се ужива.
Зачуваните и квалитетните примероци често држат цена и долго време стојат по огласи чекајќи купец кој знае што купува.

Тоа би требало да е тоа, нормално по мое мислење.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1093 на: 23 Февруари 2012, 00:57:51 am »
Иста работа е и со Опел ич не држат цена
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #1094 на: 23 Февруари 2012, 01:09:46 am »
пријатно изненаден од 166ка 2.4јтд 130кв мн пријатно .. тек следува прав тест од некој си 1600 км Деновиве :)