Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 476772 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #990 на: 15 Март 2015, 04:36:16 am »
Еве ти возило кое според своите својства неможе да развива 60 км/ч на автопат и не смее да вози, иако во член 1 каде што изрично се кажува кој несмее да вози, ова возило таму не е наведено.

Цитат
Performance
Maximum speed (kph)   45

http://www.aixam.com/en/licence-free-car-city/technical-specifications/s

Второ, ај прочитајте го став 3. Во тој став вели дека став 2 не важи за возила на армијата на РМ, полиција и служби за одржување на патот. Значи они имаат возила кои развиваат 100+ км/ч да возат, ама им се дозволува и испод 60 км/ч да возат на автопат.

Второ, ова со возила на армијата, хмм, значи возило со гасеници ке смее да се движи по автопат ? :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #991 на: 15 Март 2015, 04:48:54 am »
Ако е со гасеници и на Армијата може и низ дома да ти вози :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #992 на: 15 Март 2015, 05:10:15 am »
Nemora da se misli na nekoe armisko vozilo so gasenici mozi da se misli na nekoj transporter ili vozilo so specijalna namena...I na kraj se sveduva deka sonpdatnja mozi da vozis po avtopat se I sesto, potocno vozila koj imaat specijalna namena kranovi j sl...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #993 на: 15 Март 2015, 10:26:54 am »
Зошто јас со возило кое со својата конструкција максимум развива 50 км/ч да не смеам да возам на автопат, а вие со вашите возила кои можете и 200 да развиете, да ви биде дозволено 50 км/ч да возите на автопат ?

Јас не знам некој со здрав памет кој има нормално возило и вози 50 на автопат.

Еве ти возило кое според своите својства неможе да развива 60 км/ч на автопат и не смее да вози, иако во член 1 каде што изрично се кажува кој несмее да вози, ова возило таму не е наведено.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Цитат
Performance
Maximum speed (kph)   45

http://www.aixam.com/en/licence-free-car-city/technical-specifications/s

Второ, ај прочитајте го став 3. Во тој став вели дека став 2 не важи за возила на армијата на РМ, полиција и служби за одржување на патот. Значи они имаат возила кои развиваат 100+ км/ч да возат, ама им се дозволува и испод 60 км/ч да возат на автопат.

Второ, ова со возила на армијата, хмм, значи возило со гасеници ке смее да се движи по автопат ? :)

Aixam-от не се води како автомобил, барем не во многу земји. Не сум сигурен како е регистриран кај нас. Мислам дека имаше некоја друга номенклатура. Како и да е, и на Aixam-от не му е дозволено да вози на автопат.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #994 на: 15 Март 2015, 10:30:31 am »
Таа номенклатура треба и да се прошири да опфаќа доста возила кои не се подобни за на автопат.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #995 на: 15 Март 2015, 12:32:30 pm »
Читајќи неколку страни од темава „Кој како положи...“, почнувам да се прашувам истото... И не само „како“ туку и „зошто“.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #996 на: 15 Март 2015, 13:09:15 pm »
Seuste ne uspeav da procitam kade vo zakonot pisuva deka na avtopat MORA da se vozi so najmalku 60 km/h. Isto taka site avtopatista vo drzavava mozam da gi vozam so vrzani oci i nikade ne sum videl znak za minimalna brzina.
No znam deka na avtopat zimno vreme koga ima snegovi i mrazovi ne moze na site mesta da se vozi 60, isto taka i nokje a osobeno ne moze da se vozi koga ima gusta magla.

Zamoluvam nekoj neka me prosvetli kade toa sto go tvrdite e izricno i nedvosmisleno navedeno vo zakonot pa da zemam i da ja iskinam vozackata, no bez dosegasnite gluposti od tipot treba da e zabraneto, zabraneto e za onakov tip na vozila, bilo zagrozuvanje na bezbednosta itn.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #997 на: 15 Март 2015, 13:19:30 pm »
Јас истото го пишав веќе 3 пати.. Нема закон за на автопат кој што гласи дека не смееш да возиш испод 60км/ч..
Значи можиш комотно да си возиш 50км/ч, е сега незнам кој будала во нормални услови ќе вози 50, кога му е дозволено 130...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #998 на: 15 Март 2015, 13:25:35 pm »
Vozi ti 130 nokje niz magla i sneg. Ostaj ne ti nas budalite.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
« Одговори #999 на: 15 Март 2015, 13:27:44 pm »
Јас истото го пишав веќе 3 пати.. Нема закон за на автопат кој што гласи дека не смееш да возиш испод 60км/ч..
Значи можиш комотно да си возиш 50км/ч, е сега незнам кој будала во нормални услови ќе вози 50, кога му е дозволено 130...

New blood of old school

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #1000 на: 15 Март 2015, 14:37:21 pm »
Ако е со гасеници и на Армијата може и низ дома да ти вози :D

Чекај сега чичо симо ќе ти објасни дека армијата смее да делува само 15км од граница а на другата територија терористи може да се шетаат по бели гаќи слободно..

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7385
« Одговори #1001 на: 15 Март 2015, 16:08:03 pm »
^- Што се рчкаш сега па ти ? Така беше порано, почетокот на воениот конфликт. Само не знам колку точно изнесуваше појасот во кој армијата можеше официјално да дејствува.  Подоцна се измени тој закон, а моментално не знам како гласи законот а ме мрзи да барам.
« Последно менување: 15 Март 2015, 16:16:08 pm Спенсер »

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1002 на: 15 Март 2015, 16:21:57 pm »
Јас не знам некој со здрав памет кој има нормално возило и вози 50 на автопат.

Значи сега ми вадиш зборови од контекст и го наметнуваш ова како ја да убедувам дека јас кажувам дека е исправно да се вози 50 км/ч. Добро, веќе се навинкав на тоа, заборавив.
Него други се тука кои мудруваат и кажуваат дека не им е забрането да возат испод 60 км/ч на автопат, а јас само поставив прашање зошто ако јас со моето возило кое неможе да развие 60 на автопат, туку 50 да не смеам да возам, а вие со вашите коли да смеете да возите.

Зошто е тоа ставено, ако неможе да развие 60 км/ч, да не вози по автопат ? Зошто е определена одредена брзина да мора едно возило да ја развие за да се движи на автопат ?

Значи став 1 изрично ги наведува кои возила несмеат да возат по автопат, трактори, мотокултиватори. Така да ако ти имаш трактор кој развива 120 км/ч, пак нема да смееш да го возиш на автопат, иако условот од став 2 го исполнуваш.

Јас незнам како може да не сфакате, ти става законодавецот услов, брзина која со едно возило мора да успееш да ја развиеш за да се движиш по автопат, и тоа ви го посочувам, и сеа вие смеете да возите со голфот, опелот испод 60 км/ч на автопат, а ја со моето моторно возило што не развива 60, да не смеам.

Ете тргнуваме од Скопје за Гевгелија. Јас возам 50 км/ч со возилото што не оди повеке, и ти зеро со голфот возиш 50. Цело време, значи јас неможам, а ти зеро си одлучил до Гевгелија да возиш 50. Не застанува полиција, зошто јас да добијам казна, а ти не ? Прекршокот е ист, не сме ја развиле најмалата брзина која законодавецот ја бара за да може да возиш по автопат. Зошто ти да не поминеш со казна, туку јас ?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #1003 на: 15 Март 2015, 16:40:30 pm »
Како и многу други закони кај нас, и тој закон е од некаде препишан, ама не препишан како што треба. Во многу земји си постои пропишана минимална брзина, и постои заради безбедност, исто како што постои лимит за максимална брзина (освен во Германија, вечна).

Разликата што ја бараш (идентификуваш) ти, јас ја објаснувам вака - ако твоето возило не успева да постигне 60 километри на час, нема што кој пеникс да бара на автопат. Ако не може да постигне 50% од пропишаната максимална брзина, тогаш е ризик и закана за безбедноста. Од друга страна, ако возило кое може да вози побрзо вози поспоро, тогаш исто така треба да се смета за закана, ама можеби има некаква причина да вози полека.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1004 на: 15 Март 2015, 16:42:50 pm »
Разликата што ја бараш (идентификуваш) ти, јас ја објаснувам вака - ако твоето возило не успева да постигне 60 километри на час, нема што кој пеникс да бара на автопат. Ако не може да постигне 50% од пропишаната максимална брзина, тогаш е ризик и закана за безбедноста. Од друга страна, ако возило кое може да вози побрзо вози поспоро, тогаш исто така треба да се смета за закана, ама можеби има некаква причина да вози полека.

Епа истото ти го зборам и јас, а и така е. Еве пробајте некогаш, ако има полиција и видете дека ве мери на радар, намалете на 40-50, и онака казната е 35 евра. :P ;D

ама можеби има некаква причина да вози полека.

Епа затоа го идентификувам влечењето на неисправно возило со помош на друго како недозволено на автопат, затоа што тогаш дозволено ти е 40 да возиш ако влечеш друго возило. Од тука некаде почна дискусијата.
Сеа има малку логика зашто да не смееш да влечеш друго возило по автопат ? Освен ако не ти се расипало по автопатот, ама на прва исклучка да излезеш од автопатот.
« Последно менување: 15 Март 2015, 16:48:11 pm FiLo »