Јас не знам некој со здрав памет кој има нормално возило и вози 50 на автопат.
Значи сега ми вадиш зборови од контекст и го наметнуваш ова како ја да убедувам дека јас кажувам дека е исправно да се вози 50 км/ч. Добро, веќе се навинкав на тоа, заборавив.
Него други се тука кои мудруваат и кажуваат дека не им е забрането да возат испод 60 км/ч на автопат, а јас само поставив прашање зошто ако јас со моето возило кое неможе да развие 60 на автопат, туку 50 да не смеам да возам, а вие со вашите коли да смеете да возите.
Зошто е тоа ставено,
ако неможе да развие 60 км/ч, да не вози по автопат ? Зошто е определена одредена брзина да мора едно возило да ја развие за да се движи на автопат ?
Значи став 1 изрично ги наведува кои возила несмеат да возат по автопат, трактори, мотокултиватори. Така да ако ти имаш трактор кој развива 120 км/ч, пак нема да смееш да го возиш на автопат, иако условот од став 2 го исполнуваш.
Јас незнам како може да не сфакате, ти става законодавецот услов, брзина која со едно возило мора да успееш да ја развиеш за да се движиш по автопат, и тоа ви го посочувам, и сеа вие смеете да возите со голфот, опелот испод 60 км/ч на автопат, а ја со моето моторно возило што не развива 60, да не смеам.
Ете тргнуваме од Скопје за Гевгелија. Јас возам 50 км/ч со возилото што не оди повеке, и ти зеро со голфот возиш 50. Цело време, значи јас неможам, а ти зеро си одлучил до Гевгелија да возиш 50. Не застанува полиција, зошто јас да добијам казна, а ти не ? Прекршокот е ист,
не сме ја развиле најмалата брзина која законодавецот ја бара за да може да возиш по автопат. Зошто ти да не поминеш со казна, туку јас ?