Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551465 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8775 на: 26 Јуни 2013, 15:48:12 pm »
Mислам дека повеќето членови што дискутираат овде добро разбираат, дури и најтролавите.

Кога ќе разбереме дека сите тргнуваме од исти параметри јасно е дека мторите со внатрешно соорување во моментов доживеаа она што индустирјата го т'нчеше со нас 30 години. Морам да им забалгодарам на сите оние што давале пари за TD мотори со години и ја направија технологијата подостапна, и комерцијано и технолошки ја созреаа,  па клапна фино кај бензинскиве мотори и го ослободи потенцијалот под притисок на пазарните закони. Сега трубашите ни се достапни нас смртниците кои порано гледаа постерчиања на Carrera GT.
Покрај турбините тука се вградени и искуствата од системите за вбризгување на гориво, повеќе кратни палења на смешата во комората, пиезо и електормагнетни задвижувачи на вентили, брегасти.

Точно така. Дизелашите се развивани 30 години. Тоа е проверена технологија. Со среќа со новите турбо бензинчиња со 0.8 литри и 2 до 3 цилиндри.

Цитат
А што се однесува до дискусиите околу тоа дали коњите се битни или торкот може да продожиме. Јас сеуште повеќе сакам да се возам на коњи а не да осеќам бокс во грб на секое згрешено пуштање на кумплунг.
Ако на пуштање на кумплуг добиваш бокс, тогаш не ти чини кумплугот/колата. Или сакаше да напишеш дека кога притискаш гас добиваш бокс?

Цитат
Дури и за атмосверците мислам дека нивото на контрола на то што го имам so агрегатот под хауба далеку полесно го постигнувам (ако одберам убаво смислен бензинец па немора да де V24 со 25000 ccm).
Бензинецот може да има смисла (Viper, Corvette), но нема начин да се купи и вози. А со истите бројки дизелот би бил повторно подобар.

Цитат
Сакам дабимам избор на ленсо и убаво движење кога сакам и динамичко лесно возење кога ќе ми затреба. Заради тоа мислам дека е подобар избор бензинскиот агрегат.
Токму заради овие причини го сакам дизелот.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8776 на: 26 Јуни 2013, 15:49:01 pm »
Alfa -ва има совршено префинет мотор. Штета што не сум имал прилика повеќе со BMW моторчињата да се дружам иако тој 318i сo 143ks убаво везеше, ептен кратко го возев низ град.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #8777 на: 26 Јуни 2013, 15:57:23 pm »
cenata e relativna rabota, zborime za nova kola koja ne bi ja kupil, bi se odlucil za kola 2-5 godini stara , cenata na gorivoto kaj nas za dizelot e poevtina, za benzinot poskapa, no i prodaznata vrednost na voziloto dizel e pogolema od voziloto benzin, potrosuvackata na dizel e pomala taka da koga ke vdis isto ti e ,zemi toa sto ti prai kef.
 so konvertiranje na plin pak se pravi investicija i izmena na vidot na gorivo i nacinot na rabota na motorot so poevtiniot energens koj pak bara i pocesta promena na filter za vozduh i drugi svekici koi ke soodvestvuvaat so nacinot na rabota, oteznuva kolata i se namaluva gepeg...

bottom line vozete sto sakate i uzivajte ;)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8778 на: 26 Јуни 2013, 16:02:27 pm »
Не можеме.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #8779 на: 26 Јуни 2013, 16:05:03 pm »
cenata e relativna rabota, zborime za nova kola koja ne bi ja kupil, bi se odlucil za kola 2-5 godini stara , cenata na gorivoto kaj nas za dizelot e poevtina, za benzinot poskapa, no i prodaznata vrednost na voziloto dizel e pogolema od voziloto benzin, potrosuvackata na dizel e pomala taka da koga ke vdis isto ti e ,zemi toa sto ti prai kef.
 so konvertiranje na plin pak se pravi investicija i izmena na vidot na gorivo i nacinot na rabota na motorot so poevtiniot energens koj pak bara i pocesta promena na filter za vozduh i drugi svekici koi ke soodvestvuvaat so nacinot na rabota, oteznuva kolata i se namaluva gepeg...

bottom line vozete sto sakate i uzivajte ;)
Но и продажната на старо на дизел е повисока.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8780 на: 26 Јуни 2013, 16:47:17 pm »
Срамота би било ако не е така, има дупло повеќе снага. Но во пракса, и двата мотори имаат по 120-130НМ, па ќе бидат многу слични во нормално возење. Со тоа што дизелот ќе менува на 3700рпм и притоа ќе вади 100% од својата декларирана снага, ќе троши 5 литри, нема да се мачи и нема да брчи. За истото темпо бензинчето ќе менува на 5500рпм, ке брчи, и ќе троши 10 литри.

Не ми се верува што прочитав.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8781 на: 26 Јуни 2013, 16:50:34 pm »
И мене не ми е јасно што сакаш да кажеш.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8782 на: 26 Јуни 2013, 16:54:58 pm »
дизелот ќе менува на 3700рпм , нема да се мачи и нема да брчи.

Се е во ред со реченицава?

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #8783 на: 26 Јуни 2013, 17:21:05 pm »
 И сега што е подобро Дизел или Бензин ???

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8784 на: 26 Јуни 2013, 17:34:58 pm »
Чекај до следниот четврток. За овој нема ништо ново.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #8785 на: 26 Јуни 2013, 17:41:20 pm »
Еве ја рамната крива на косилицата на трол Симе:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Хахахаха, Тролко,  смешен си ;D
1. Никад не сум рекол дека е рамна кривата (побогу, моторот има варијатор на брегаста и варијабилна усисна гранка)
2. Ова не е мојот мотор, ова е CF2 изведба, друг еку, гас со сајла еден катализатор, една ламбда сонда. Да се разбираше малку, немаше да ги дезинформираш луѓето наоколу. Побарај за 147 2.0ts, тој мотор е идентичен со мојот, ако не најдеш за 166 фејслифт.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #8786 на: 26 Јуни 2013, 17:48:46 pm »
Срамота би било ако не е така, има дупло повеќе снага. Но во пракса, и двата мотори имаат по 120-130НМ, па ќе бидат многу слични во нормално возење. Со тоа што дизелот ќе менува на 3700рпм и притоа ќе вади 100% од својата декларирана снага, ќе троши 5 литри, нема да се мачи и нема да брчи. За истото темпо бензинчето ќе менува на 5500рпм, ке брчи, и ќе троши 10 литри.

и мене не ми се верува дека некој се обидува да протне на мала врата ваква глупост...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #8787 на: 26 Јуни 2013, 18:02:20 pm »
Тоа што Лошко се обидува да го каже е дека дизелот помалку ќе рика при шалтање на 3700 вртежи него бензинот на 5700-6000 вртежи.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8788 на: 26 Јуни 2013, 18:14:20 pm »
Ако шалтаат на 3700 двата кој повеќе ќе рика?

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8789 на: 26 Јуни 2013, 18:16:58 pm »
Лошко се обиде да каже дека SDI мотор нема да се мачи и нема да рика на 3700 вртежи.
Се обиде.