Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2545128 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8760 на: 26 Јуни 2013, 14:39:55 pm »
Горниот.
Долниот не е турбо.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8761 на: 26 Јуни 2013, 14:41:03 pm »
Fala mnogu Marjanot!

Nekoj drug vaka okolu izborot da se odrazi ?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8762 на: 26 Јуни 2013, 14:41:50 pm »
Последниве 20тина страници, косиличарите се фатија за единствената предност на бензинецот. Повеќе кс/л. Тоа само јас лично го имам споманто 366 пати во темава. Бензинецот има поголема снага/ литар, ако ви е утеха радувајте се ;D

Како и да е, бензинците што вредат (Corvette, Viper) од секогаш имале голема кубикажа, дупли поголема од европските и јапонските косилици.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8763 на: 26 Јуни 2013, 14:43:09 pm »
Fala mnogu Marjanot!

Ама јасно ти е дека вториот НЕ Е турбо така?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8764 на: 26 Јуни 2013, 14:43:21 pm »
Fala mnogu Marjanot!

ти кажав одма.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8765 на: 26 Јуни 2013, 14:50:12 pm »
Еве како изгледа солиден бензинец со некои си 105кс. Примерокот е Фиат 1.6 16в. Проценете сами што се случува:

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #8766 на: 26 Јуни 2013, 14:58:38 pm »
Трол мастер на векот. Оскар треба за тролање да ти дадат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #8767 на: 26 Јуни 2013, 15:04:07 pm »
Еве како изгледа солиден бензинец со некои си 105кс. Примерокот е Фиат 1.6 16в. Проценете сами што се случува:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

У секое време го мачка на лепче соодветниот дизел:

http://volkswagen-antriebssysteme.com/en/industrial-engines/models/diesel-engines/sdi-19-444-mb.html
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8768 на: 26 Јуни 2013, 15:08:43 pm »
Срамота би било ако не е така, има дупло повеќе снага. Но во пракса, и двата мотори имаат по 120-130НМ, па ќе бидат многу слични во нормално возење. Со тоа што дизелот ќе менува на 3700рпм и притоа ќе вади 100% од својата декларирана снага, ќе троши 5 литри, нема да се мачи и нема да брчи. За истото темпо бензинчето ќе менува на 5500рпм, ке брчи, и ќе троши 10 литри.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #8769 на: 26 Јуни 2013, 15:13:39 pm »
Не го знам ја вашето нормално возење, ама сди е мртов коњ.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8770 на: 26 Јуни 2013, 15:14:59 pm »
Според графикот што го објави, СДИ ги поседува најздравите 60кс на светот.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8771 на: 26 Јуни 2013, 15:16:22 pm »
Fala mnogu Marjanot!

Ама јасно ти е дека вториот НЕ Е турбо така?

Ne da mi e jasno ami prejasno, jas namerno gi postaviv taka dvata grafikona!

Znaci sakate turbasi? A da ste mi zivi i zdravi!

Oti nikoj ne prasa dali e dizel ili benzin tubasot ili kosilicata na dolniot grafikon?

Turbo motorite, dali se dizel ili benzin, se posuperiorni od atmosferskite motori so slicna ili ista zafatnina i sila, toa i baba veke go znae!

Prviot grafikon e turbo dizel, vtoriot (dolniot) e Atmosferski benzinec!

Sekoja druga diskusija ili sporedba e glupapava, pogotovo kurcenje so atmosferska kosilica na plin protiv dizel turbas.

Za zal, 90% od benzincite sto se vozat od strana na clenovite na forum se atmosferski kosilici koi se tapa vo pogled na turbomotorite ! I navistina ne znam od kade tie frustracii i tolku nateganja, inaet magareski da se socuva i brani svoeto koe i pod difolt e inferiorno ?

Milion pati sum rekol, sum vozel i turbobenzinci i turbodizeli i atmosferci, mnogu poveke od nekoj samoizvikani strucnjaci ovde na forum koi davaat "strucni" komentari od ovaa oblast, vtemeleni na Google, Youtube, FB, Twiter i ostanati, a kako i klasniot sto kaza, ne vozam turbo benzinec od edna edinstvena pricina, bidejki nemam dovolno pari da kupam, vozam, odrzavam i izdrzavam, turbo benzinec kakov sto sakam.

Kolata ne mi e za igranje kurot ami ja vozam, pokrivam i rabotni i familijarni potrebi so nea ko i poveketo ovde na forum.

Turbo dizelot e odlicno kompromisno resenie pomegju zelbite i potrebite!

Kosilica, da, ete ja na zena mi, odlicna e za vo grad, nisto poveke ne ti treba!

« Последно менување: 26 Јуни 2013, 15:44:26 pm Sportex »

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8772 на: 26 Јуни 2013, 15:17:38 pm »
Се согласувам со постовите на bramovsk
А еве го TSI то со две компресорчиња, едно со механички погон од коленасто вратило, друг со погон од издувните гасови.
Страна 12 има убава слика http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_359.pdf

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8773 на: 26 Јуни 2013, 15:38:25 pm »
Mислам дека повеќето членови што дискутираат овде добро разбираат, дури и најтролавите.

Кога ќе разбереме дека сите тргнуваме од исти параметри јасно е дека мторите со внатрешно соорување во моментов доживеаа она што индустирјата го т'нчеше со нас 30 години. Морам да им забалгодарам на сите оние што давале пари за TD мотори со години и ја направија технологијата подостапна, и комерцијано и технолошки ја созреаа,  па клапна фино кај бензинскиве мотори и го ослободи потенцијалот под притисок на пазарните закони. Сега трубашите ни се достапни нас смртниците кои порано гледаа постерчиања на Carrera GT.

Покрај турбините тука се вградени и искуствата од системите за вбризгување на гориво, повеќе кратни палења на смешата во комората, пиезо и електормагнетни задвижувачи на вентили, брегасти.

А што се однесува до дискусиите околу тоа дали коњите се битни или торкот може да продожиме. Јас сеуште повеќе сакам да се возам на коњи а не да осеќам бокс во грб на секое згрешено пуштање на кумплунг. Дури и за атмосверците мислам дека нивото на контрола на то што го имам so агрегатот под хауба далеку полесно го постигнувам (ако одберам убаво смислен бензинец па немора да де V24 со 25000 ccm).

И да не заборавам, за мене возењето не е јадење на сите на Велешко, илитрка на семфор со секој што ќе го најдма во прв ред. Сакам дабимам избор на ленсо и убаво движење кога сакам и динамичко лесно возење кога ќе ми затреба. Заради тоа мислам дека е подобар избор бензинскиот агрегат.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8774 на: 26 Јуни 2013, 15:40:14 pm »
Еве ја рамната крива на косилицата на трол Симе: