Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1991474 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #13005 на: 01 Октомври 2018, 18:10:37 pm »
@velestrumf тоа не ти е реална потрошувачка ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #13006 на: 01 Октомври 2018, 22:11:57 pm »
@velestrumf тоа не ти е реална потрошувачка ;D

Знам, ама уште немам турено гориво од кога сме дојдени, па затоа не можам таа математика да ја покажам, а на компјутерот не може да му се верува јер е комуњар.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #13007 на: 03 Октомври 2018, 19:01:15 pm »
Шкодилак 1.3 на плин. Со 50 литри плин поминати 570 км од кои околу 290 км се отворен пат, 280 км се градско возење. Просек комбинирана потрошувачка 8.7 литри плин на 100 км. 2.0 тси РС не и е рамна.
Мада ако се прави математиката во пари, а плинот е поприлично ефтин, излегува на рангот од 4.5 литри нафта овој просек од 8.7 што го извади.
Така да и не е толку страшен овој мал чешки лапач на гориво.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6850
  • French diamond
« Одговори #13008 на: 03 Октомври 2018, 19:43:19 pm »
Плинот е поефтин за возење од нафтата, дома имам директна споредба  2.0 плинаш со 1.9 дизелаш, Рено и Алфата на брат ми....мерено со 500 ден Реното поминува некој километар плус.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #13009 на: 09 Октомври 2018, 10:38:30 am »
Од дома до Илмиц, Австрија:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Утре ќе турам гориво, па ќе видам колку бега рачунката на компјутерот од рачунката на пумпа.

Поминат некој километар плус после фотката, и ова се бројките:
поминати 1136 км со 57.30 литри т.е. 5.04 л/100км.

А еве шо велит компјутерот од Илмиц, Австрија (или поточно од ОМВ, Капувар, Унгарија кај што наточив) до Скопје:

Да не го пишувам/копирам истото, бујрум линк.
« Последно менување: 09 Октомври 2018, 10:45:15 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #13010 на: 09 Октомври 2018, 13:01:08 pm »
Значи накратко да сумираме, слични рути, слични брзини по патиштата. Колите се различна класа, али сепак да споредиме.

Луки со форд фокус 1.5 турбо бензин 150кс, Германија-мк-Германија (со излет до јадранско море, и низ Црна гора локал. Фокусот има повеќе локална вожња значи.):

По борд кажува 5.5л/100км. По пумпа излезе 5.75. Просечната брзина за тие 4000км беше 74км/ч.

Велештрумф со опел инсигниа 1.6 турбо дизел 136кс, исто Германија-мк-Германија.

Сумарно: поминати 4360 километри, од кои 4187 на регионални патишта и автопат, и 173 километри низ градски средини. За целото патување, наточени се 237.12 литри. Просек 5.44 л/100 км.

Јес да фокусот е класа помала кола и полесна, ама сепак мислам дека од споредбава може да заклучиме дека разликата меѓу турбо бензинот и турбо дизелот е сведена на помалку од 10%. :)

Значи турбо бензин рулз. ;D :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #13011 на: 09 Октомври 2018, 13:06:46 pm »
Ја имат стегано @velestrumf ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #13012 на: 09 Октомври 2018, 13:07:31 pm »
Или товарено. ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5047
  • The Spartan General
« Одговори #13013 на: 09 Октомври 2018, 13:16:43 pm »

Мојата просечна 74кмч за 4000 километри.
Неговата просечна 83.1 кмч за 4300 километри.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #13014 на: 09 Октомври 2018, 13:52:04 pm »
Значи накратко да сумираме, слични рути, слични брзини по патиштата. Колите се различна класа, али сепак да споредиме.

Луки со форд фокус 1.5 турбо бензин 150кс, Германија-мк-Германија (со излет до јадранско море, и низ Црна гора локал. Фокусот има повеќе локална вожња значи.):

По борд кажува 5.5л/100км. По пумпа излезе 5.75. Просечната брзина за тие 4000км беше 74км/ч.

Велештрумф со опел инсигниа 1.6 турбо дизел 136кс, исто Германија-мк-Германија.

Сумарно: поминати 4360 километри, од кои 4187 на регионални патишта и автопат, и 173 километри низ градски средини. За целото патување, наточени се 237.12 литри. Просек 5.44 л/100 км.

Јес да фокусот е класа помала кола и полесна, ама сепак мислам дека од споредбава може да заклучиме дека разликата меѓу турбо бензинот и турбо дизелот е сведена на помалку од 10%. :)

Значи турбо бензин рулз. ;D :D

Парцијално држи вода муабетот...

Не знам кој му е стилот на возење на Луки, мада ете, според ова:

Мојата просечна 74кмч за 4000 километри.
Неговата просечна 83.1 кмч за 4300 километри.

јас имам симболично повисока просечна брзина за повеќе километри.

Од друга страна, чинам дека Фокусот у старт е драстично полесен (немам податок за тежина). Инсигнијата у старт е 1.7 (еден кома факин седум!!) тона тешка. Плус на тоа, 2ца возрасни, дете и куче на седишта, и пун гепек ствари и на идење, и на враќање. Чинам дека Луки само со невестата беше на шетање :)

Не е да „правдам“ нешто или што ти ја знам, туку онака само, истакнувам некои детали.

Ја имат стегано @velestrumf ;D

Јес.

Или товарено. ;D

И тоа :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5047
  • The Spartan General
« Одговори #13015 на: 09 Октомври 2018, 14:07:18 pm »
Види, стил како стил. Кога можев да возам брзо по автопатиштата возев брзо. Кога не можев да возам брзо по магистралните патишта, не возев брзо. Цела Босна и Црна Гора беше само маневри за пресигање, забрзај, намали, забрзај намали. Друго, Босна и Црна Гора угорници у биџкуматер. Немаше пет километри  рамен пат без да возиш нагоре или надоле. Во Македонија имав многу градска вклучувајќи го и Скопје и исто многу престигања (затоа што ми беше игриво и интересно да шалташ од шеста во трета и да ѝ натепаш гас). Да ја возев истата рута како тебе, кај мене потрошувачката ќе беше околу 6.2-6.4/100км. Ама средната брзина ќе беше исто повисока.

Друго и јас бев товарен до точка што за пет километри после тргнување ми светна системот за притисок во гуми. Така ме стресна у пет сабајле и си викам па добро бе пичка му матер, самошто тргнав и ми пукна гума. Но на првата бензинска проверив гуми, се беше ОК, само донапумпав на 2.7 атмосфери и се изгасна контролната ламбичка на шалт  табла.

Трето, твојата е поекономична. Да беше со Опел Астра Хеч, потрошувачката ќе ти беше во рангот 4.8-5.2 за истата релација со истиот стил на возење. Проблемот кај овие поновите Еуро6 дизели е што работат на повисока работна температура, и за комплетно согорување и исполнување на ЕУ6 нормата трошат “повеќе“ гориво. Затоа и многу Еуро5 мотори во реални услови трошат помалку отколку Еуро6 мотори без систем за третирање со Уреа (АдБлу).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1773
« Одговори #13016 на: 09 Октомври 2018, 17:34:36 pm »
Шкодилак 1.3 на плин. Со 50 литри плин поминати 570 км од кои околу 290 км се отворен пат, 280 км се градско возење. Просек комбинирана потрошувачка 8.7 литри плин на 100 км. 2.0 тси РС не и е рамна.
Мада ако се прави математиката во пари, а плинот е поприлично ефтин, излегува на рангот од 4.5 литри нафта овој просек од 8.7 што го извади.
Така да и не е толку страшен овој мал чешки лапач на гориво.

Нека вртат моторите за потрошувачка не е проблем додека е евтин плинов. Поголем проблем е што троши а не иде.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1078
« Одговори #13017 на: 20 Октомври 2018, 17:45:24 pm »
Alfata  1.9 150 ks, строго низ град возена на бордот покажва просечна 9.5l . До мене е до колата е или толку треба да троши не знам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #13018 на: 20 Октомври 2018, 17:47:53 pm »
Која алфа? 159? 147-цата кај мене троши 8.5л/100 строго градска.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1078
« Одговори #13019 на: 20 Октомври 2018, 18:08:37 pm »
Која алфа? 159? 147-цата кај мене троши 8.5л/100 строго градска.
147 kata. 8.5 по борд или ?