Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1781258 пати)

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 580
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12840 на: 09 Април 2023, 17:20:35 pm »
Дисклајмер: Ниту една од сликите не е од мене сликана, ниту сум бил во колата кога е направена. Сликите се од илустративен карактер и се најдени по Телеграм/Вибер канали  :)
Одма се познаваше по музиката дека не си ти  ;D ;D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5930
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12841 на: 09 Април 2023, 17:45:33 pm »
Ако одиме на кого му е поголем(а крајната брзина)
Сликата е моја, само симната од инстаграм архива и затоа е матна.
Ауди А6 3.0 ТДИ со едно турбо 2005 год изведено на аутобан со 5 ленти без лимит во Минхен.
https://imgur.com/a/vFmXJoS

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1414
« Одговори #12842 на: 09 Април 2023, 17:47:25 pm »
Ќе ги прескокнам коментари окулу тркачиве, ќе одам дирекно на гуми.
Ги повозев новиве гуми неколку дена и ова ми се заклучоците:
- Најблиску во чуството во возење се до Pirelli Pzero pz4
- Најбучни од сите до сеа што сум ги возел (ќе ги набројам подоле заради споредба и релевантност на тоа што го пишувам)
- Прецизност во возење на суво го дели првото место со Goodyear F1 Asymmetric 5
- Прецизност на вода подобра од сите други.
- Аквапланинг на прилично висока брзина, не можам да ја рангирам зашто не сум мерел за другите и не се сеќавам,
- Комфор (не рачунајќи ја буката) тврдо е, меѓутоа не предизвикува зуцкања внатре од ситници по кабина (не знам како да го објаснам ова на друг начин)
- Прилично добро изработена - приметив дека многу малку олово за балансирање а иде џам мазно.

Е сеа за потсетник кои гуми беа до сеа:
Conitinental Conti sport contact 5
Pirelli P Zero PZ4
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5
и новите Bridgestone Potenza Sport
Зимски
Goodyear Ultragrip performance gen1
и актуелните Hankook iCept evo3

Кај сите (зборам за летните) разликите се минимални скоро неприметни за просечен возач, мислам за некој кој не се замара што како. Сите се од истата класа така да со било која гума нема грешка.

Мое лично мислење е дека Continental се неосновано префалени (Ја од овие 4 би ги ставил 4ти) а Michelin се преплатени иако од сите други што сум ги возел, најдолго ги имаа задржано својствата.

« Последно менување: 09 Април 2023, 17:54:10 pm miksi »

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #12843 на: 09 Април 2023, 17:51:51 pm »
Ajде да наддаваме кога веќе почнавме вака во оваа тема, да видиме кој има поголема бројка

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #12844 на: 09 Април 2023, 17:58:54 pm »
Neli imase druga tema za trkaci na forumov ?

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #12845 на: 09 Април 2023, 17:59:49 pm »
Neli imase druga tema za trkaci na forumov ?

Епа да бе, ја пишувам за гуми ама добијам игнор па викам дај со тркање да пробам

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #12846 на: 09 Април 2023, 18:54:36 pm »
@Sase_91 Уште не си ја отворил? Штета немам слика од мојата да те буцнам малку...

Не не, не сум бил накај Белград последниве 2-3 месеци за да средам тоа. Како што имав кажано некаде, резервирав термин во Рево ама никако да тргнам натаму. Пред неколку денови уште еден член на форумов баш ми рече и он имал резервирано таму па ќе се договориме и ќе отидеме заедно.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12847 на: 09 Април 2023, 19:44:54 pm »
Ја не сум average возач и не се слагам со овие тврдења, а знам дека и не сум единствен.

А каков возач си ти бе батка? Чисто ме интересира, пошто еден куп луѓе се обидуваат да ти објаснат дека грешиш, ти праќаат видеа каде се тестирани тврдењата и ти пак со глава во ѕид удираш.

Лелеее. И мене инструкторот ми објаснуваше дека подобро е нови/позачувани гуми да одат на предна оска, додека другите, позади. Ако се изгуби тракција на задни, многу е по зезнато за контролирање на возилото.

Тоа па инструкторите, тие па колкави стручњаци се леле мајко, циркузанти... со таксистите и шоферине од ЈСП рака под рака.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #12848 на: 09 Април 2023, 20:00:41 pm »
@Sase_91 Уште не си ја отворил? Штета немам слика од мојата да те буцнам малку...

Не не, не сум бил накај Белград последниве 2-3 месеци за да средам тоа. Како што имав кажано некаде, резервирав термин во Рево ама никако да тргнам натаму. Пред неколку денови уште еден член на форумов баш ми рече и он имал резервирано таму па ќе се договориме и ќе отидеме заедно.

Правев споредби и читав по форуми за stage 1 oд АPR и од REVO, двете се врхунски мапи ама прилично различни. APR е по насочен за стаза а REVO за секојдневна вожња. Конкретно за мојата кола зборам. Јас се улетав по APR ама вака од тестови личи дека поадекватна за мене би била REVO (иако ја ебавам и на Серес, дур не биде готов Свифтот). Плус имаат некои карактеристики што ги нема кај апр, барем не кај мене, како контрола на притисок на потисна, блокади додека се постигне работна температура на масло, ресет на launch control бројач итн... Ако ме прашаш сега ќе ти речам REVO.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #12849 на: 09 Април 2023, 20:10:58 pm »
Ќе ги прескокнам коментари окулу тркачиве, ќе одам дирекно на гуми.
Ги повозев новиве гуми неколку дена и ова ми се заклучоците:
- Најблиску во чуството во возење се до Pirelli Pzero pz4
- Најбучни од сите до сеа што сум ги возел (ќе ги набројам подоле заради споредба и релевантност на тоа што го пишувам)
- Прецизност во возење на суво го дели првото место со Goodyear F1 Asymmetric 5
- Прецизност на вода подобра од сите други.
- Аквапланинг на прилично висока брзина, не можам да ја рангирам зашто не сум мерел за другите и не се сеќавам,
- Комфор (не рачунајќи ја буката) тврдо е, меѓутоа не предизвикува зуцкања внатре од ситници по кабина (не знам како да го објаснам ова на друг начин)
- Прилично добро изработена - приметив дека многу малку олово за балансирање а иде џам мазно.

Е сеа за потсетник кои гуми беа до сеа:
Conitinental Conti sport contact 5
Pirelli P Zero PZ4
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5
и новите Bridgestone Potenza Sport
Зимски
Goodyear Ultragrip performance gen1
и актуелните Hankook iCept evo3

Кај сите (зборам за летните) разликите се минимални скоро неприметни за просечен возач, мислам за некој кој не се замара што како. Сите се од истата класа така да со било која гума нема грешка.

Мое лично мислење е дека Continental се неосновано префалени (Ја од овие 4 би ги ставил 4ти) а Michelin се преплатени иако од сите други што сум ги возел, најдолго ги имаа задржано својствата.

Не гледам Мишелинки во листава, зошто таков заклучок?
Јас предпоследните Michelinln (Pilot SuperSport) што ги возев, не беа нешто драстично поскапи од  Conti SportContact 6 сега што ги возам. Дури и кога ги купував CSC6, мислам дека само тоа што во моментот немаше PS4s, падна одлука за Conti.

Инаку, мислам дека Michelin-ките од UUHP класа најдолго се возат. Би рекол една цела сезона + во однос на Conti-во.
Goodyear-от F1 Assy 5 што ги возам на Mito-то добро ми се понашаат у трајност, ама друга кола е, далеку полесна и со далеку понеутрална геометрија на подвозјето во однос на 159-ката, па не можам директна споредба.

Како и да е, мислам дека следниот пат (до година?!) ќе пукам пак на Michelin, веројатно PSS5.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10969
  • 430i
« Одговори #12850 на: 09 Април 2023, 20:16:11 pm »

Правев споредби и читав по форуми за stage 1 oд АPR и од REVO, двете се врхунски мапи ама прилично различни. APR е по насочен за стаза а REVO за секојдневна вожња. Конкретно за мојата кола зборам. Јас се улетав по APR ама вака од тестови личи дека поадекватна за мене би била REVO (иако ја ебавам и на Серес, дур не биде готов Свифтот). Плус имаат некои карактеристики што ги нема кај апр, барем не кај мене, како контрола на притисок на потисна, блокади додека се постигне работна температура на масло, ресет на launch control бројач итн... Ако ме прашаш сега ќе ти речам REVO.

Мислам дека за различен REVO зборите.

Мислам дека Саше збори за REVOCHIP, а Микси за  REVO

Српскиот мислам дека е многу извикан, работи со готови мапи без индивидуално подесување.
Читав и многу лоши критики околу односот према клиент.

Мислам дека Грција е далеку подобар избор.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5930
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12851 на: 09 Април 2023, 20:25:46 pm »
Кога веќе забегавме офф-топик..
Препорака за RevoChip Србија, конкретно за астрата добив понуда од 200€ за стејџ 1.
Доколку на некого не му се оди до Србија и сака со поевтинко да си помини може да направиме цена (просек 80€ за стејџ 1).

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #12852 на: 09 Април 2023, 20:33:26 pm »

Мислам дека за различен REVO зборите.

Мислам дека Саше збори за REVOCHIP, а Микси за  REVO

Српскиот мислам дека е многу извикан, работи со готови мапи без индивидуално подесување.
Читав и многу лоши критики околу односот према клиент.

Мислам дека Грција е далеку подобар избор.

Да да, изгледа за различни збориме. Јас ги одбрав вие зошто имаат Дино, па би сакал да добијам на крајот мерење за пред и потоа. Искрено сега ќе видам и со другиве што и како има за возилото кај мене, иако по сајтов што гледам нема ништо за тој мотор.

Edit: Пишав еве меил и Грција на некоја гаража за тјунирање што ја најдов на сајтов на Рево (GroupTech Thessaloniki).
« Последно менување: 09 Април 2023, 20:40:44 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #12853 на: 09 Април 2023, 21:42:12 pm »
@marjanot @Sase_91 да немав приметено дека за различни збориме. Јас баш за ова https://www.onlyrevo.com/

@Simo - Carrier159 имав на претходни коли michelin ps 3 и ps 4. (не 4s). И сега за Шкодата потенцијална беше  ps 4s ама многу чекање ќе испаднеше за 255 /35/19 и за едно 30% поскапа од Потенцава.... А инаку и јас кажав исто, многу конзистентни во текот на целиот нивни живот...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #12854 на: 09 Април 2023, 22:03:03 pm »

@Simo - Carrier159 имав на претходни коли michelin ps 3 и ps 4. (не 4s). И сега за Шкодата потенцијална беше  ps 4s ама многу чекање ќе испаднеше за 255 /35/19 и за едно 30% поскапа од Потенцава.... А инаку и јас кажав исто, многу конзистентни во текот на целиот нивни живот...
30% е дефинитивно доста голема разлика, не очекував толку. Да е до 10%, би ги почекал, пошто регуларно сум ги возел една сезона + во однос на конти, а некако ми се погоди наизменично да возам конти, мишлен, па конти, па мишлен, па сега конти пак. И тоа секогаш биле од UUHP класата (SC2/PS2/SC5e/PSS/SC6).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.