Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1440641 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
Симо почнав вчера со испирање, ќе видиме како ќе биде. Денес има огромно подобрување.
Методите на испирање и инхалација со физиолошки раствор и морска сол многу помагаат и се безопасни, ги препорачуваат и за бебиња од тие причини. Без консултација со доктори не превземај ништо на своја рака. Можеби некои капки за нос од типот на „оперил“ за преку ден, да ти го олеснат дишењето и тоа е тоа. ги има и во спреј оперилот, позгодни се од капки.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Kolega od rabota na vremeto imal strasni problemi so sinusite i go resil so samo edno zracenje na radiologija, e sea toa e zabraneta (kaj nas) metoda ali tatko mu rabotel tamu i mu sredil za tretmanot.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
На радиологија?
Да не бил бе на зрачење со црвена ламба?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Кратки таласи, ама не се забранети :)

http://www.physiomed.de/index.php?id=676

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
Neznam kako bese radiologija ili onkologija (kade sto gi zracat bolnite od rak). Posle tretmanot od zracenjeto mu opadnal brkot, ali za kratko vreme se se normaliziralo i den denes (20-na god.) nema nikakvi problemi so sinusite.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Бог да чува, ова до сега не сум чул...

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
Tatko mu bil poznat doktor i prof. na medicinski fakultet znaci znael sto prai. Navodno so mala doza na radijacija lokalno gi unistil site bakterii koi predizvikuvaat zapalenie na sinusi.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
На прашина знам дека сум алергичен немора тест да правам, и на мачки исто така. Ова со испирањето помага 3-4 пати дневно и се чисти. Добро е полека се нормализирам.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Штом ти помага терапијата терај така.
Зини да ти кажу.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Tatko mu bil poznat doktor i prof. na medicinski fakultet znaci znael sto prai. Navodno so mala doza na radijacija lokalno gi unistil site bakterii koi predizvikuvaat zapalenie na sinusi.

Колку смешно. Демек бактериите не се вратиле 20 години?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?

Ова нема многу смисла, затоа што бактериите у принцип се каде-каде по отпорни на зрачење отколку сложените организми како човекот. Бројките варираат од типот на бактериите, но у принцип рачунај дека бактеријата грубо трпи најмалку еден ред величини повеќе зрачење од човек. Има и типови на бактерии кои преживуваат илјадници пати појако зрачење од она кое ќе отепа човек.

Со други зборови, со зрачењето попрво ќе го утепаш човекот отколку бактеријата.

Да не имал пациентот метастази во синусите (не е непознато), па нив да ги онаделе со зрачење?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Еве еден од моите ретки постови тука, каде што ќе мрчам за здравството и институциите.

Мамата у сред ортоцентар, на кој му текна да спроведе систем „Мој Термин“ за најобичен лабораториски упат. Барем да беше спремен системот, па да е пуштен во работа, а не вака, две ипол недели (and counting) да не може матичен да ти извади упат за испитување на крв.

Знам која е идејата и поентата зад ваквите говнарии на Министерството за Здравство, пошто кај нив е проблемот, не е кај лекарите, и баш затоа све живо да им изнае**м. Пази ти се молам, у Државна немаат реагенси за лабораториско испитување, ама во Систина и Ремедика ги има тие... Жити мајка... Ќе отидам на приватно ако ептен немам избор, ама за кој курац тогаш (горе-доле) третина од платата секој месец да ми оди за здравствено осигирување, ако најобични, формални работи се комплицираат до бесвест? (реторичко е прашањето, не се обидувајте да одговорите)

Веќе подолго време, песнава ми го сумира „живеењето“ во „државава“:

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Ohoooo tek da znaes sto se fali vo zdravstvoto. Momentalno u Indija u tie improviziranite satorski bolnici ima poveke lekovi i oprema otkolku vo nasite.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
Слабо го слушате вие нашиот ни` канцелар Хер Никола: http://www.sitel.com.mk/gruevski-parite-od-zashtedite-vo-zdravstvoto-vo-minatoto-odele-kako-ekstra-profiti

Саде убаини, не се заебаајте дека нешто не чинело...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Дечки проблем со синуси имам. Обично секоја година по 2 пати ми се појавува од есен кон зима и од зима кон пролет кога се менува годишното време. Оваа година ми е најизразено и имам доста мака. Некој некакво решение да понуди?

На видеово има реклама за конкетен продукт, ама доволно е добро за да разбереш за што станува збор. Станува збор за испирање на синусите, стара јога пракса. Наводно вакви садови имало и во центрите за јога кај нас, ама мислам дека може и да се импровизира некако.
Растворот е млака вода и сол.

http://www.youtube.com/watch?v=7Q6-ijWCAeo
Инаку и јас имам проблеми со синусите одвреме навреме, и веќе некое време планирам да набавам вакво нешто.