Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1507190 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3930 на: 04 Јули 2015, 15:16:49 pm »
Уште поубаво што е исушен, можеш да го фарбаш.
Само да го лепиш на споеви нема да биде ефикасно.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #3931 на: 05 Јули 2015, 15:32:57 pm »
Дали некој има изработно комарник од каналите за кабли што се или тоа е невозможна мислија бидејки ке неможе да се затвтори каналот поради мрежата и истотака дали знае некој кај се продаваат алуминските лајсни за комарници.. Сакам да изработам сам комарник па собирам разни идеи ако има некој друга идеа нека сподели :D
Направив и супер излезе. Употребени ПП канали и мрежа. Кај мене прозорците се двокрилни, и материјалот за комарник на едно крило (135*100) чинеше околу 200 денари.

isto napraveno, vo merkur ti e 55 denari m2 mreza, na ger gi seces kanalite, imas i kanali so duplofan od pozadi za da si zalepis na pvc profil, i se fiksni vrsat rabota, si krois mrezata 2cm visok, edna strana pa optegnivas pa druga, osiguraj se deka e ubavo zatvoreno kanalceto, da pucne koga ke stisnes i "voala" :D

Какви се тие ПП канали за мрежа за комарци, во план ми е и мене нешто вакво здравје догодина...
некои го викаат ПП канал, некои го викаат пвц канал, некои го викаат регал канал... тоа ти е оној белиот пластичен канал со капаче одозгора за носење кабли за надворешна инсталација.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

и за оваа намена со комарниците, нај убав е оној со дебелина од 1,5Х1,5 сантим. нај крут е од сите а и нај мал.
Интересна опција ми звучи ова и ефтина. Јас сакам да си направам комарник за алуминиумска влезна врата.
Ако знае некој и правел комарници да објасни поопширно ако сака.
Како и со што да се поврзат ќошињата и како да се прицврсти мрежата?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7887
  • Плинаш!!!
« Одговори #3932 на: 06 Јули 2015, 00:20:36 am »
Дајте слика од готов комарник од пп канали.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #3933 на: 06 Јули 2015, 10:34:04 am »
Дечки, кратко прашање.

Дали Ренова произведуваат пластичен малтер за термо фасади? Ако да, дали е Ренофикс 740?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #3934 на: 06 Јули 2015, 14:06:20 pm »
Дечки, кратко прашање.

Дали Ренова произведуваат пластичен малтер за термо фасади? Ако да, дали е Ренофикс 740?
Произведуваат ама ниеден мајстор од тие што сум ги прашал не го пофалил.

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #3935 на: 06 Јули 2015, 14:21:27 pm »
Можда мајсторот нечини, јас па скоро и да не сум сретнал мајстор што сака да воведе нешто ново во работата и да мисли, сите сакаат само да замачкаат набрзина и да завршат работа, а се настрана од тоа не им чини.

Edit: У принцип, вакви се мајсторите, он знае како тоа се работи, нема потреба од упатство, може да го измори :D

« Последно менување: 06 Јули 2015, 14:28:06 pm Dodo »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #3936 на: 06 Јули 2015, 15:06:05 pm »
Дечки, кратко прашање.

Произведуваат ама ниеден мајстор од тие што сум ги прашал не го пофалил.

Епа со овој што сум скоро пред договор, користи Цересит лепак, а пак завршниот дел му е од Ренова. Од негово искуство фасади од пред 10 год што ги правел немало проблем до сега ... Он па не ги користи тие од Струмица Профикс ли беа ...

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2843
  • Слобода или смрт
« Одговори #3937 на: 06 Јули 2015, 17:20:26 pm »
Може контакт од мајстор за алуминиумски прозорци во скопје? Конкретно скршена е рачката и прозороцот е заглавен па треба да се одглави некако и да се замени механизамот.

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #3938 на: 07 Јули 2015, 12:17:00 pm »
Здраво друштво,

еден мал совет ако некој има искуство:

Надворешен зид:

1. Wienerberger Porotherm 25cm + 15cm Камена волна + силиконска фасада
2. Ytong 25cm + 15cm Камена волна + силиконска фасада (несакам Итонг заради слаба термоакумулација)
3. Термоблок 25цм + 15cm Камена волна + силиконска фасада

Се решавам за камена волна и силиконска фасада заради парапропусност и водонепропусност (може да дојде во предвид и мултипор, минерална волна....)

Нормално секаков ваш предлог или корекција е добредојдена особено за зидовите во подрумот???

Поздрав
« Последно менување: 07 Јули 2015, 12:49:58 pm eko13 »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #3939 на: 07 Јули 2015, 12:54:42 pm »
Не сум експерт али со 15 цм камена волна за фасада не ли станува истата претешка?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3940 на: 07 Јули 2015, 14:04:54 pm »
Се лепи, типли се ставаат и треба да издржува.
Ставаат и подебела камена волна.

Еко13
Колку кг е камената волна и кој модел ознака е?

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #3941 на: 07 Јули 2015, 15:41:48 pm »
Drive-r

уште не сум стигнал до таа фаза тежина и слично....сеуште собирам информации и предлози како да го правам ѕидот во однос на материјал, изолација, надворешен малтер и слично...

Кога ке се решам дефинитивно за камена волна тогаш ке следи фаза на модел, квалитет итн итн :-)

Поздрав

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #3942 на: 08 Јули 2015, 14:15:15 pm »
Некој да има добар и доверлив мајстор за водовод, санитарии и слично?

Плус, да не знаете некој машинец, бравар или што знам некаков железарац, да може да ми изработи ствари од железо? Ми треба изработка на пристапна рампа и гелендер.
« Последно менување: 08 Јули 2015, 14:33:18 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #3943 на: 08 Јули 2015, 18:20:43 pm »
Ако сакаш број од добар мајстор за плочки ама разбира се од такви работи и цевки и водовод и се. Кај нас лепеше лани а од водоводџиите не сме задоволни. Тој да не беше ептен ќе ја заебеа работата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #3944 на: 08 Јули 2015, 18:58:50 pm »
Иам плочкар, водоводџија ми треба, и некој што работи со железо, профили и слично.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.