Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1196225 пати)

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 443
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #90 на: 31 Јануари 2012, 00:42:40 am »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 02:39:42 am zippo »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #91 на: 31 Јануари 2012, 00:43:29 am »
Гојдо, ти си печен за исклучување на page file и кеширање све живо во меморија ;) Tогаш i/o latency ќе ти бидат 0 :)
Јок. Последен пат кога пробував пред 4 години имав 8GB. Не ми функционираше Фотошоп затоа што МОРА да постои page file фајл кој е голем колку RAM-от (препорачливо е x1.5). Исто не ми работеа и други апликации и ме заебаваше и некоја игрица(најверојатно Crysis при вчитување на нивоа). Да можеше да се смести пејџ фајлот на РАМ драјв ќе пробав и таква комбинација. Во секој случај, имам експериментирано со SQL база сместена на RAM Drive. Фрапантно е колку побрзо манипулирањето, едноставно ко да нема потреба од индексирање.

Како и да е, мислам дека сеуште не е исплатливо да се оди на варијанта SSD, но полека и сигурно ќе си го преземат приматот. HDD како и сите механички уреди треба да заминат во историјата.

Пред многу години, читав една статија во SPECTRUM за холографски запис со кој своевремено можеа на парче (специјален) кристал си волумен од 1см кубен да се запишат петабајти од податоци, запишани во шитови од по неколку стотини терабајти така што се пристапуваше (читаше/пишуваше) по еден шит истовремено. Трансферот беше ограничен на преформансите на тогашнaта CMOS SRAM. Уште од тогаш ми стана јасно дека иднината ќе биде во оптичкиот запис и дека SSD и сличните технологии на неа се само пролазна ствар која ќе постои релативно кратко време. Нешто слино како LCD.

@zippo
Во принцип дрндаме околу ирелевантни работи за земјата и човештвото. :D
Ако стварно те интересира нешто и не ти е јасно, цитирај го делот и ќе се потрудам најпластично да го објаснам.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 443
« Одговори #92 на: 31 Јануари 2012, 01:06:48 am »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 02:39:25 am zippo »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #93 на: 31 Јануари 2012, 08:45:48 am »
Хахаха Зипо ме насмеа.

Иначе ме чуди, никогаш ми се нема случено да не ми работи апликација бидејќи сум немал page file а не го користам во целава претходна година откако имам 8гб РАМ. А си пробал со сосем мал page file? Нешто во рангот на 500мб? Колку да се рече дека го има? На форумот на Anandtech еден тип тврдеше дека соо 500мб било најдобро. Типот е добар на тоа поле па немам причина да не му верувам.... иако јас си терам без page file и за сега немам никаков проблем  :-\

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #94 на: 31 Јануари 2012, 08:52:29 am »
Ај пробај Фотошоп.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #95 на: 31 Јануари 2012, 09:21:15 am »
Гојде мене на пример на лаптопот ми стои Ц: полно со околу 40Гб константно. Се што ми треба за да функционира е инсталирано на тој драјв, а останатото е на Д:. Соодветно планирам да го заменам Ц со ССД. Сум пробал, и разликата е енормна. А ако го исклучам пејџот ми се користат околу 35Гб. Значи ако ти треба нешто повеќе, слободно земи 128Гб, сега се 150евра.
Значи зборувам за една партиција само. Другара ќе ми биде 350 и третата 100гб. Значи имаш и една од 100Гб за програмчиња за кои не ти е важна брзината. Или пак може да го користиш за брз бекап. Иако си имам недворешен бекап, веќе поставен. :)

Едноставно е магично како се палат програмите. И помали и поголеми. Како и да е, за мене тоа е прва инвестиција во тоа поле. Уствари сега ми текна, ти сакаш да се извадиш за кадичкатааа! Ахаааааа, па така кажи... Затоа ли „не ми требал ССД“!? :D :D :D :D :D :D

П.С: ЦС5 убаво работи и без свап, баш пробав. Не дека има голема разлика. Ама свап поголем од 1-2 Гб и онака не би ставил.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #96 на: 31 Јануари 2012, 10:39:41 am »
Јас на мојот десктоп имам минимун 2 оперативни системи со инсталирани апликации кои се не различни партиции, една партиција за сваштарија и една за бекап, од линукс swap/msc партиции не ги есапам. Така да муабетот со две партиции не важи кај мене.
Што се однесува до ноутбук, овој кој го користам сега е со HDD Seagate Momentus 500GB 7200RPM 16MB, но на пролет треба да земам нов мобилен ѕвер кој меѓу другото ќе има SSD. Од пирлика планот е следен:
PROCESSOR: Intel® Core™ i7-2860QM processor 2.50 GHz with Turbo Boost 2.0 up to 3.60 GHz
MEMORY: 16GB (2x8GB) Dual Channel DDR3-1333 Memory  
HARD DRIVES: 256GB SSD + 750GB HDD/SSD Hybrid 7200RPM
VIDEO CARD NVIDIA® GeForce® GT 555M 1.5/3GB graphics with Optimus and TV Tuner
HD DISPLAY: 15.6 FHD B+RGLED TL (1920x1080)
OPTICAL DRIVE: 12X Blu-Ray/DVD Burner
SOUND: Creative SoundBlaster X-FI
Една опција е Dell XPS 15(502х) но тој се нуди со послаба графика, помалку РАМ и треба да користам кадичка место оптичкиот драјв за да имам втор диск. Друга опција е Sony VAIO, но треба да видам како ќе се вклопи во буџет од 2000 евра.
На оваа конфигурација, присуството на SSD е оправдано за мене. Но да ставам SSD на медиоркитетен ноутбук од 500 евра ми нема никаква смисла. Попрво разликата во цена помеѓу SSD и HDD би ја инвестирал во подобар процесор, подобар екран или подобра графичка одошто за SSD.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #97 на: 31 Јануари 2012, 10:44:33 am »
Јас не би ти препорачал ХПС само задари пластичното чувство. Има еден другар и сметам дека треба да се инвестира во нешто понепластично. Ова си е мое мислење само.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #98 на: 31 Јануари 2012, 10:47:14 am »

П.С: ЦС5 убаво работи и без свап, баш пробав. Не дека има голема разлика. Ама свап поголем од 1-2 Гб и онака не би ставил.

Photoshop од Секад (многу го сакам овој збор за „секогаш“) сам си го менаџирал swap-увањето. Во Преференси подесуваш колку рам да ти арчи и кои дискови да ги користи за скреч. О, колку е добро кога скреч е ССД :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #99 на: 31 Јануари 2012, 10:57:02 am »

Photoshop од Секад (многу го сакам овој збор за „секогаш“) сам си го менаџирал swap-увањето. Во Преференси подесуваш колку рам да ти арчи и кои дискови да ги користи за скреч. О, колку е добро кога скреч е ССД :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #100 на: 31 Јануари 2012, 11:00:50 am »
]http://www.youtube.com/watch?v=VhLoLAan5X0[/youtube]

Ауу, добро скречањеее!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #101 на: 31 Јануари 2012, 13:19:14 pm »
Значи ако ти треба нешто повеќе, слободно земи 128Гб, сега се 150евра.
Не те советувам од тие да земеш. Земи 128-ка што е 200 евра. Нели куоре?
Имаш добри 256-ки за 19-20.000

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #102 на: 31 Јануари 2012, 13:25:04 pm »
Кој е најбрз SSD од 256GB во моментов и колку евра чини?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #103 на: 31 Јануари 2012, 13:26:25 pm »
Сеуште се прескапи 256ките.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #104 на: 31 Јануари 2012, 13:43:34 pm »
Кој е најбрз SSD од 256GB во моментов и колку евра чини?
Најбрзи се тие што го имаат новиот Sandforce SF2281 контролер. А после по марки и модели се прилично сите слични во соодветна ценовна класа.

Еве солиден ревју: http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/corsair-kingston-ocz-patriot-ssd.html