Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1196227 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #120 на: 31 Јануари 2012, 14:39:16 pm »
Има ли некој искуство со вакво нешто.
Да. Тој диск има 8 или 16Гб кеш во кој ги става најчесто користените фајлови. ДОколку работиш со тие фајлови тогаш брзината треба да е идентична со таа а ССД а фајловите кои ги нема во кешот имаат перформанси на обичен механички диск.

Според мене СИТЕ хард дискови треба да ги прават вакви хибридни. Прекрасна работа е тој хард диск. Го имам пробано на кратко, само 500Гб мислам дека беше и со 8Гб NAND.

Точно, но за парите кои ќе ги фукнеш за едно SSD ќе си купиш 3 HDD и ќе ги врзеш во RAID0 со што ќе добиеш перформанси приближни на SSD но масовно на цело село повеќе гигабајти.
Во тој случај ти ќе добиеш 3 х 100 = 300 мб/с linear ili sequential read/write што е приближно на ССД ама секогаш ќе те јадат тие 12-15ms average seek time :)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #121 на: 31 Јануари 2012, 14:47:44 pm »
Ако имаш некоја послаба машина интел 2160 или амд 4200 со 1гб рам..... најдобро е да ја освежиш за 5000 денари е да и купиш еден ССД драјв.....
Прво освежи ја со 3-4GB RAM

подобро 1гб + ссд него 3 гб + некоја бабарога хдд пата

p.s.  пред едно 15 години се продаваше во Сет иде контролер на ПЦИ слот со слотови за меморија ..... комбинација со 32мб рам на контролерот во тоа време даваше добро убрзување на работата..... значи идејата постоела само сега ке стане масовно користена со хибридните дискови

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #122 на: 31 Јануари 2012, 14:51:31 pm »
Ако имаш некоја послаба машина интел 2160 или амд 4200 со 1гб рам..... најдобро е да ја освежиш за 5000 денари е да и купиш еден ССД драјв.....

1gb е многу малку... Не е за ССД. Прво рам за 1200 денари, колку ГБ зависи од кој ДДР е. Па после другото.

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #123 на: 31 Јануари 2012, 14:53:25 pm »

1gb е многу малку... Не е за ССД. Прво рам за 1200 денари, колку ГБ зависи од кој ДДР е. Па после другото.

Deni имаше голем тест за оваа работа .... и заклучокот беше дека за 100 евра ссд дава најголем бенефит. Баш ке го побарам тој тест.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #124 на: 31 Јануари 2012, 14:54:56 pm »

Deni имаше голем тест за оваа работа .... и заклучокот беше дека за 100 евра ссд дава најголем бенефит. Баш ке го побарам тој тест.
Ајде чим велиш, јас немам таква машина за да пробам. Како и да е, може да ставиш свап дел на ССДто од 4-6Гб и да му дојде како вишак рам. Што е исто добра идеја. Сигурно така ги извадиле тие перформанси. :)

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #125 на: 31 Јануари 2012, 14:57:37 pm »
Мислам дека се разбравме ..... секако дека 4гб рам + Ссд е подобра варијанта , но дечките сакале да пробат која надоградба до 100 евра дава најдобри резултати.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #126 на: 31 Јануари 2012, 14:59:12 pm »
Комбинациите се разни, сепак да го надградиш со 2 гига рам е најисплатливо вложување во некое постаро машинче. Ќе бенифицира и од ССД, но дали да дадеш пари за истиот, колку што (не) вреди целата останата машинерија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #127 на: 31 Јануари 2012, 15:00:59 pm »
Комбинациите се разни, сепак да го надградиш со 2 гига рам е најисплатливо вложување во некое постаро машинче. Ќе бенифицира и од ССД, но дали да дадеш пари за истиот, колку што (не) вреди целата останата машинерија.

а бе не вреди ама ссд то можеш да си го ставиш во ново машинче чим си купиш. не се залудно потрошени пари

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #128 на: 31 Јануари 2012, 15:02:03 pm »
Falanga не се 12-15ms туку се под 10ms, реално мерени. ;)  Како и да е, во секој случај жртва ќе биде времето на пристап со хард-диск.

Муабетот беше дека и не е така нај-неопходен SSD како што мили Дени во оној примерот со SSD 64GB + 500GB HDD. На пример мене ми е нелогично да склопам ноутбук од 500 евра со тиња(бавен и енергетски неефикасен) процесор, тиња графика (колку да се има слика) и малку RAM, но да има некаков SSD од 64GB со кој ќе кубурам за простор и за 70 евра ќе купам дополнително хард-диск од 500GB кој можда ќе нема каде да го приклучам па ќе морам да го носам како екстерен врзан на USB. Пример Intel Pentium P6200 (2.13GHz, 3MB, no HT) CPU, ATI Radeon HD6370 1GB DDR3 VRAM VGA, 2GB DDR3 RAM, 64GB SSD + 500GB 5400RPM HDD.

Многу ми е пологично за 570 евра да купам ноутбук со драстично подобри(побрзи и енергетски поефикасни) процесор и графичка картичка, повеќе РАМ и брз хард-диск од 640GB.
Core i5 (3.2GHz, 3MB, HT, TB) , ATI Radeon 6570 2GB, 4 или 8GB DDR3, 640GB 7200RPM HDD или пак ако не ти треба подобра графичка да земеш побрз процесор, на пример Core i7, или пак истата комбинација но со хибриден диск HDD/SSD.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #129 на: 31 Јануари 2012, 15:03:20 pm »

а бе не вреди ама ссд то можеш да си го ставиш во ново машинче чим си купиш. не се залудно потрошени пари
Многу далеку - од залудно потрошени пари. :) Барем за мене. Секако има разлика од корисник, до корисник. Секој си купува за своите потреби.

Falanga не се 12-15ms туку се под 10ms, реално мерени. ;)  Како и да е, во секој случај жртва ќе биде времето на пристап со хард-диск.

Муабетот беше дека и не е така нај-неопходен SSD како што мили Дени во оној примерот со SSD 64GB + 500GB HDD. На пример мене ми е нелогично да склопам ноутбук од 500 евра со тиња(бавен и енергетски неефикасен) процесор, тиња графика (колку да се има слика) и малку RAM, но да има некаков SSD од 64GB со кој ќе кубурам за простор и за 70 евра ќе купам дополнително хард-диск од 500GB кој можда ќе нема каде да го приклучам па ќе морам да го носам како екстерен врзан на USB. Пример Intel Pentium P6200 (2.13GHz, 3MB, no HT) CPU, ATI Radeon HD6370 1GB DDR3 VRAM VGA, 2GB DDR3 RAM, 64GB SSD + 500GB 5400RPM HDD.

Многу ми е пологично за 570 евра да купам ноутбук со драстично подобри(побрзи и енергетски поефикасни) процесор и графичка картичка, повеќе РАМ и брз хард-диск од 640GB.
Core i5 (3.2GHz, 3MB, HT, TB) , ATI Radeon 6570 2GB, 4 или 8GB DDR3, 640GB 7200RPM HDD или пак ако не ти треба подобра графичка да земеш побрз процесор, на пример Core i7, или пак истата комбинација но со хибриден диск HDD/SSD.

Дефинитивно гојдо. Јас за минимален систем го зборувам и3 хххх. :) И рачунај дека во 17ките лаптопи, обично има место за внатрешен втор хард диск (и плус ДВД ром).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #130 на: 31 Јануари 2012, 16:40:08 pm »
Од аспект на перформанси ДА. Од аспект на рационалност НЕ. Со 1Гб рам и њиндоњс 7 многу ќе свапува на ССД-то и бајаги побрзо ќе го сјебе. Така да јас би + уште 2Гб рам (600 денари) + ССД :) 2Гб РАМ јас донирам хехех

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #131 на: 01 Февруари 2012, 01:26:42 am »
auuuuuuu decki udavivte stvarno.... ok e se razbirate brao ajt sea dosta ebave cepidlakite  ;D ;D ;D ;D ;D
koj kolku ima toa ke zeme...ako ne znae i ima visak pari tuka ke prasa i gotovo  ;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #132 на: 01 Февруари 2012, 08:35:45 am »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #133 на: 01 Февруари 2012, 09:18:47 am »
Реков јас, со HDD повеќе ги одмараш прстињата...Чиста работа -никад за игрици не би земал ССД ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #134 на: 01 Февруари 2012, 11:49:14 am »
Samo SSD, cekam da vidam opcija da zemam eden 512 GB SSD od Amerika pa sto bide neka bide :) Taka da ke eliminiram konvencionalni HDD..