Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1196317 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #105 на: 31 Јануари 2012, 13:44:12 pm »
Сеуште се прескапи 256ките.
Како мислиш прескапи? Цената се гледа по Gigabyte. Според мене сите SSD се прескапи.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #106 на: 31 Јануари 2012, 13:47:01 pm »
Како мислиш прескапи? Цената се гледа по Gigabyte. Според мене сите SSD се прескапи.
Ако гледаш по гигабајт, земи си обичен... Очигледно е дека не се гледа по гигабајт, ако сакаш ССД (брзина).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #107 на: 31 Јануари 2012, 13:58:11 pm »
+1 Ама и онака целта не им е storage туку им е high performance I/O. Во принцип за нас се многу скапи. Пола плата да речеме. Ама на американците не им е ни 1/10 плата. Како за кого.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #108 на: 31 Јануари 2012, 13:58:52 pm »
Ако гледаш по гигабајт, земи си обичен... Очигледно е дека не се гледа по гигабајт, ако сакаш ССД (брзина).
Напротив цената се гледа по гигабајт. Во спротивно сите SSD-a ќе имаа иста големина, но бидејќи тоа не е така, you get what you pay for. Во контекст, за брзината, ко шо рече Фаланга, не е доволно да купиш БИЛО КАКОВ SSD, туку high-end SSD со Sandforce SF2281 контролер кои SSD-а се и по неколку пати побрзи во однос на било каквите SSD-а.

Според ревјуто на xbitlabs OCZ Vertex и Kingston HyperX се прав избор на SSD.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #109 на: 31 Јануари 2012, 14:00:45 pm »
Разликата од нормален хард до ССД е масивно-огромна, во брзина. Разликата меѓу Кингстон В200 и Хајпер икс е многу помала.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #110 на: 31 Јануари 2012, 14:08:47 pm »

Ако ти е за сториџ се гледа price/GB, ако ти е за перформанси, бараш други параметри. Одсекогаш било така. И на времето  се бркаше сигејт баракуда, па WD VelosiRaptor итн... ама стално биле со инфериорен однос цена/сториџ.  И сега кај SSD-ата има Flash based и DRAM based драјвови, па ти бирај аго шта ти је драго. Асален SSD e скуп и брз. На пример:

http://www.google.com/products/catalog?q=IBM+ssd&um=1&hl=en&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=1121&bih=997&ie=UTF-8&tbm=shop&cid=1155454886418653952&sa=X&ei=sucnT5XGBYi3-wb-paSTBQ&ved=0CIMBEPMCMAI

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #111 на: 31 Јануари 2012, 14:15:03 pm »
Разликата од нормален хард до ССД е масивно-огромна, во брзина. Разликата меѓу Кингстон В200 и Хајпер икс е многу помала.
Треба да се назначи за КОЈА брзина станува збор. Затоа што има хард дискови кои се побрзи од ССД и во linear read/write и во sequential read/write. Односно само едно е сигурно кога станува збор за брзината, и најлошиот SSD е многу побрз од HDD кога станува збор за seek times.

Мене лично не ми е битно да е high end SSD дискот. Не ми прави разлика дали има 200мб/с или 500мб/с читање или запис. Најбитно ми е што нема seek times големи како кај хард дискот. И тој performance improvement ми е сосем доволен бидејќи работам со релативно мали фајлови односно работам со повеќе виртуални машини во исто време.

@Simo- тој IBM SSD драјв е SLC односно користи single layer мемориски модули. Овие ем се брзи ем се многу поотпорни од расипување и од временска детериорација или поради голем број записи. Ова чудо смрт нема.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #113 на: 31 Јануари 2012, 14:21:45 pm »
Треба да се назначи за КОЈА брзина станува збор. Затоа што има хард дискови кои се побрзи од ССД и во linear read/write и во sequential read/write. Односно само едно е сигурно кога станува збор за брзината, и најлошиот SSD е многу побрз од HDD кога станува збор за seek times.

Мене лично не ми е битно да е high end SSD дискот. Не ми прави разлика дали има 200мб/с или 500мб/с читање или запис. Најбитно ми е што нема seek times големи како кај хард дискот. И тој performance improvement ми е сосем доволен бидејќи работам со релативно мали фајлови односно работам со повеќе виртуални машини во исто време.

@Simo- тој IBM SSD драјв е SLC односно користи single layer мемориски модули. Овие ем се брзи ем се многу поотпорни од расипување и од временска детериорација или поради голем број записи. Ова чудо смрт нема.
На тоа мислев. Едноставно компјутерот се осеќа дека оди многу-многу побрзо, отоколку со обичен хард. Брзина на пристап мислев.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #114 на: 31 Јануари 2012, 14:26:15 pm »
Ако имаш некоја послаба машина интел 2160 или амд 4200 со 1гб рам..... најдобро е да ја освежиш за 5000 денари е да и купиш еден ССД драјв.....

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #115 на: 31 Јануари 2012, 14:28:34 pm »

Yup, наменет за „специјални намени" (да не забегуеме со муабетите);)

Муабетот го кажав, ако брзината на пристап до податоците е многу побитна од мазнотијата на графиката во Quake(оидите нови), тогаш во компромисот од 1000е - влага SSD, ако е обратно - ќе пројдеш со посаглам 7200rpm 64MB cache SATA3 HDD (или 2 пара такви во RAID 0+1) и тоа е крај на прикаската. Никад диск со ротирачки плочи нема да ја има предноста во однос на солид стејт драјв.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #116 на: 31 Јануари 2012, 14:29:11 pm »
Ако имаш некоја послаба машина интел 2160 или амд 4200 со 1гб рам..... најдобро е да ја освежиш за 5000 денари е да и купиш еден ССД драјв.....
Прво освежи ја со 3-4GB RAM

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #117 на: 31 Јануари 2012, 14:29:51 pm »
Точно, но за парите кои ќе ги фукнеш за едно SSD ќе си купиш 3 HDD и ќе ги врзеш во RAID0 со што ќе добиеш перформанси приближни на SSD но масовно на цело село повеќе гигабајти.

Го објаснив мојот пример погоре, да не го повторувам.

Перформансите се едно, просторот е друго. И едното и другото коштаат пари, но едното неможе да го компензира другото, а двете во комбинација се најскапата опција. Па сега секој ќе си избере според потребите и можностите. Затоа е глупо да кажеш дека SSD е морална работа. Во зависност од потребата може да биде нјадобра можна инвестиција, но може да биде и тотална безсмислица.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #118 на: 31 Јануари 2012, 14:31:29 pm »
Во зависност од потребата може да биде нјадобра можна инвестиција, но може да биде и тотална безсмислица.

Мислам дека повеќето се согласивме околу ова :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #119 на: 31 Јануари 2012, 14:34:59 pm »
Точно, но за парите кои ќе ги фукнеш за едно SSD ќе си купиш 3 HDD и ќе ги врзеш во RAID0 со што ќе добиеш перформанси приближни на SSD но масовно на цело село повеќе гигабајти.

Го објаснив мојот пример погоре, да не го повторувам.

Перформансите се едно, просторот е друго. И едното и другото коштаат пари, но едното неможе да го компензира другото, а двете во комбинација се најскапата опција. Па сега секој ќе си избере според потребите и можностите. Затоа е глупо да кажеш дека SSD е морална работа. Во зависност од потребата може да биде нјадобра можна инвестиција, но може да биде и тотална безсмислица.
Брзината на пристап нема да биде ни приближна со ССД. Десетици пати ќе е поспор од ССД. Затоа велам дека убаво е да се има комбинација, од ССД+ХДД. За истите пари. :)

Прво освежи ја со 3-4GB RAM
Да, да.