Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1196092 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #60 на: 30 Јануари 2012, 11:45:55 am »
Да бидам искрен, ако сакам професионална работа со CAD и 3dsMax, ќе купам nVidia Tesla, или соодветна верзија од АТИ. Physics na nvidia - и шо? И АТИ има своја верзија (HAVOK), само што никоја од компаниите кои произведуваат софтвер не го имаат имплементирано сеуште.

@Falanga - несакам да сватиш нешто како навреда, само ги произнесов фактите  ;D
Не не, во право си генерално во врска со работиве само не кажа дека ќе оверклокуваш и дали ќе работи компјутерот под полно оптеретување 24/7. А во принцип напојувањето треба да се менува на секои 5 години. Подобро да го фрлиш него отколку да фрлиш целата машина ради напојување кое прави пуздер во моментот на цркање. Треба подлабока анализа за да се избере напојување кое ќе биде најдобра варијанта за некоја конфигурација

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #61 на: 30 Јануари 2012, 11:48:51 am »
Да бидам искрен, пред и7 имав Core 2 Duo E8400, (3GHz ---> над 4, едно време го возев на 4.3), и за нормална работа нема ама баш никаква разлика.
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #62 на: 30 Јануари 2012, 11:51:57 am »
Да бидам искрен, пред и7 имав Core 2 Duo E8400, (3GHz ---> над 4, едно време го возев на 4.3), и за нормална работа нема ама баш никаква разлика.
Тоа ти викам стави SSD па да видиш дали ќе нема разлика. Ќе ти пишам во ПП една финта. Другите ги чекам само да прашаат :D

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #63 на: 30 Јануари 2012, 11:53:11 am »
Финтата на како да го наречам - downsizing на хдд? - Да го намалиш капацитетот на дискот, да мисли дека има онолку колку што има на една плоча (обично се 2 или 3 плочи), па брзиниата скоро се дуплира? :D
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #64 на: 30 Јануари 2012, 11:58:06 am »
Финтата на како да го наречам - downsizing на хдд? - Да го намалиш капацитетот на дискот, да мисли дека има онолку колку што има на една плоча (обично се 2 или 3 плочи), па брзиниата скоро се дуплира? :D
Не, не. За тоа треба firmware upgrade на дискот што не те советувам да правиш.
Ај во ПП

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #65 на: 30 Јануари 2012, 12:00:21 pm »
Шознам, ја неможам да кажам кој е подобар. Исто ко да те прашаат кое дете ти е помило. ;D

Ги обожавам и AMD и Nvidia.
Значи немаш тестирано доволно за да извлечиш заклучок. Ок. Така кажи.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

А добро не ми е јасно што толку сте запнале со тој SSD.
Што е побитно според вас, добро куќиште, напојување и просесор? Па потаму ссд, кое се монтира за 3 мин.
Или се тоа погоре да страда сега, заради ссд - то?

А?

Here's something you might not know. Most companies that sell power supplies don't actually make them. They slap a sticker on someone elses unit ( Gigabayt) and sell it as their own (commonly referred to as "rebadged"). While many of them have their own features added to try and niche out a spot in a crowded market, this usually doesn't hurt it's performance and might even improve it functionally, not just add shiny eye candy. Many though, it's just eye candy. And many do absolutely nothing... they just slap a sticker on the side.

#1a
 Topower
 (some TTGI - Super-Flower, OCZ, EPower/Tagan, RaidMax, Vantec, ACI)

#1b
 FSP - Fortron Source Power
 (Fortron, Sparkle, Cooler Master*, Zalman, Aopen)

#1c
 CWT - Channel Well Technology
 (Antec, Lead Power, Enermax, Xclio, Turbolink)

While these top three encompass more than the re-badges I've named, you can usually bet on a solid performer if you pick one of them. It's highly debatable which are better than others, of course. But all in all, everyone has had pretty good experiences. Not suprisingly, they are priced accordingly. None of them in the 400W range are going to be under $50. If your power supply is one of the above, chances are you can trust both the unit itself and it's claims on wattage per line.

И што? Не ми е јасно што сакаш да кажиш со постов?
Дека си нашол веб сајт што тестира? Супер.

Моето прашање до тебе е дали ти лично си тестирал, си ги фатил во рака тие и тие и да кажиш која е подобра и зошто?
И не ми одговори за ссд то  и за физикс на н видиа.

Ја колку и да тестирам може да биде субјективно.
Можност за тестови имам ама време немам.
Затоа постои Томс Хардвер. Секоја илузија да се побие.
Компјутерските компоненти се мерливи.
А ти ако сакаш да покажеш релевантен споредбен тест, мора да наведеш модел и црно на бело која карактеристика од кој модел на nvidia бил подобар од ati.
Субјективно и аматерски е да кажеш нвидиа е боља затоа што ја кога сменив многу беше подобро. Или ова напајање ти е срање а истовремено немаш појма дека збориш за вториот по големина производител на Компјутерски и телевизорски напајања во Свет, и прво во производство на модуларни напајања за ракови сервери и остало.
Што се тиче мене, имав ати, сега имам нвидиа, наредната ати, па нвидиа, и тако даље.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #66 на: 30 Јануари 2012, 12:06:15 pm »
Ако nvidia беше толку подобра од АТИ, зошто си го разменуваат performance crown на секои 6 месеци? Зошто пазарот не го елиминираше до сега АТИ? Затоа што е добар и затоа што е конкуренција на нвидиа. А кај конкуренцијата нема подобар и полош. Има само ствар на избор и добар deal

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #67 на: 30 Јануари 2012, 12:21:04 pm »
2. i7 е тотална глупост да се купува ако се нема SSD. (hint: HyperThreading, 8 threads да работат со Hard drive со 15ms seek time?). Алал вера.
Воопшто не се согласувам. Еве јас немам SSD, а имам i7. Имав и се останато од Core 2, K8, K10, K10-2. Разликата во перформанси при користење на соодветен софтвер во однос на се останато е евидентна и со и без SSD.

За мене е глупост да имаш само едно SSD и/или SSD-а кои не се high-end. Има смисла да се земат 3+ SSD-а врзани со хардверски RAID контролер во RAID0.

Цитат
3. Квалитетот на електричните напојувања (освен оние кои се продаваат за 5 евра) не е толку битен колку што е битен квалитетот на струјата која доаѓа преку линијата.
Не се согласувам. Квалитетот на напојувањето е пресуден за стабилната работа и животот на хардверот. Тие од 5 евра не треба да се есапат, а да купиш такво и да го користиш е исто како да купиш кондури за мртовци за да ги носиш.
Патем, не е само квалитетот битен, битна е и моќноста која може да ја даде на секоја од 12V линии поединечно и групно.

350W...хмм. А како ти звучи следното:

Asus P6T Deluxe V2
Intel i7 920 (2.66GHz ---> 4GHz @ 1.325V - само процесорот ближи 200W)
ATI Radeon HD5870 (850/1200 ---> 965/1265,  +0.1V)
Точно!!!
i7-920 на 4GHz со 1.35v vCore при 100% реално оптеретување влече 200W. На компјутерот имам уред за мониторинг на потрошувачка на напојувањето во реално време. Процесорот, Core i7-920 ми е оверклокуван на 4.2GHz на 1.35v. Разликата во потрошувачка од idle до 100% оптертување, надминува 200W.
Едноставно со зголемување на system bus-от, тие процесори драматично ја зголемуваат потрошувачката. Згора на се и покачените напони за да работат стабилно.

Понатаму, имав и Radeon 5870 за моја употреба, а во еден период земав и втора за експерименти. Притоа двете оверклокувани на 975/1300 на фабрички напони. При правење на синтетички бенчмарци потрошувачката одеше и до 750W, за време на играње од 600W до 700W. Со една картичка, потрошувачката паѓа за 100~150W.

Напојувањето кое го користев беше Cooler Master Extreme 1KW со 4 12V линии кои можат да дадат по 30А поединечно или 80А комбинирано.

Ако се земе во предвид дека при оптеретување над 40% ефикасноста на напојувањето е над 80% можеме бројките да ги помножиме по 0.9 и да добиеме пореални/поточни бројки во однос на потрошувачката после напојувањето. Со други зборови и те како игра улога моќното напојување во еден ваков систем.

Што се однесува до квалитетот на напонот кој го дава напојувањто, што е директно поврзан со квалитетот на самото напојување, тој игра круцијална улога за животниот век на сите компоненти, а неквалитетните напони се извор на нетабилност. Ова е посебно забележително кај оверклокуваните конфигураии, а најизразено во случај на оверклокувана хај-енд конфигурации кои во прицнип имаат исфорсиран хардвер.

Затоа за добар оверклок основно е да се има одлично напојување, одлично ладење и одлична матична плоча. И не само за овие туку и за животниот век на било која конфигурација овие три компоненти се најбитни. Секогаш би скратил на други заебанции пред да скратам на матична или напојување. А кај нас за жал, од неукост и од немање пари или несакање да се инвестира во нешто кое на прв поглед не е опипливо(на пример разликата од подобра графичка веднаш се гледа при играње, но придобивките од квалитетното напојување неможеш веднаш ги увидиш), се купуваат конфигурации со несоодветни напојувања, матични плочи и ладење.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #68 на: 30 Јануари 2012, 12:32:37 pm »
Точно. Оверклокувањето ги менува работите драстично. Само ќе те дополнам при оверклокувањето основно меѓу другото е да се има и low latency RAM

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #69 на: 30 Јануари 2012, 12:59:12 pm »
Јас нема да се согласам за low-latency RAM.

Битно е да се има квалитетен RAM. А квалитетните RAM-ови во принцип имаат и квалитетни поставки. А тоа се високи фреквенции и/или ниски латенции, едното со другото е врзано на некој начин линеарно. За ист RAM секогаш важи правилото колку повисоки фреквенции толку и повисоки латенции. Или ако можеш да ги симнеш примарните латенции за некој клок, тогаш дефинитивно можеш да ги покачиш и фреквенциите при истите примарни латенции и напони. На крај во однос на квалитетот и можнсотите за оверклок, кај модерните процесори круцијални се и работните напони.

Што се однесува до оверклокувањето, за добар оверклок бар денес не се бараат фреквенции кога и најевтините модули можат да работат под спецификација со мемориски делител 1 при поскауваната фреквенција за системската магистрала. Она што се бара се само добри модули кои нема да ги преоптоваруваат мемориските контролери.

Од аспект на перформансите исто така латенциите се практично малку релевантни. Кај процесорите со Л3 кеш, Л3 кешот практично изигрува брза РАМ-меморија. Дополнително кај Intel Core2 па наваму процесорите во мирко-архитектурата имаат многу интелегентен механизам за заобиколкување на последиците од високите латенции. Тој се вика memory disambiguation. Тој механизам знае да препознае кои податоци од РАМ меморијата се најпотребни за обработрка и да ги сортира по важност. Исто така, секогаш им дава приоритет на потребните податоци за вчитување од РАМ пред оние кои чекаат за запис во РАМ-от(при што се непотребни на процесорот). Со тоа го држи пајплајнот на податоците кои се читаат од РАМ полн и практично латенциите ќе бидат релевантни само во случај кога пајплајнот е празен.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #70 на: 30 Јануари 2012, 13:50:33 pm »
За куоре.

Имав дома на опоравување ATI Fire PRO v7800.  Види каква графичка е таа само.
Графичката даваше полош резултат од nvidia GTX260.

После долго време е*авање со неа не успеав да ја продаботам. А при тоа беа контактирани луѓето од АТИ. И тие самите не можеа да најдат решение.

И Фаланга, Куоре и Дени, убаво ви кажа гојдо, не е битно ССД то. Што ќе ми било i7 без SSD ? Па за тие 200€ колку шо кошта ССД, ако не земиш подобра плоча/напојување/графичка/рам/куќиште или процесор си ЛУД!  Мене воопшто не ми клучно SSD то, при мојата работа. Повеќе ми треба RAW power и добра графичка. А тоа сигурно го добивам со процесор и со рам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #71 на: 30 Јануари 2012, 14:23:47 pm »
Добро луд сум. Тебе нека ти бутира Windows за 30 секунди + а мене за 5-6 секунди.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #72 на: 30 Јануари 2012, 14:34:39 pm »
:) Не треба ССД? Ако бе, не ставајте. ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #73 на: 30 Јануари 2012, 14:54:19 pm »
Ве глеам и ви се чудам..... требало не требало... Мене што ми треба на друг може да не му треба.. Мене SSD би ми вршело многу повеќе работа отколку графичка со 6 миљони гигафлопси и 600 терабајти ултрабрз ддр10000 рам. Ама пустото, не играм игрици (многу многу), па ич не ми е гајле. Ама ако некој пука игрици на 6 монитори, тогаш qр го боли за ССД, таман дур да му се учита некст левел, ќе си ги одмори прстите од  кликање. Што се однесува до другите компоненти, куќиште и напојување, ако купиш асални, може да ти издржат 3-4 наредни генерации плочи/процесори/графики, па пукањето пари за нив, може да се смета и како еден вид долготрајна инвестиција. (слично како и монитор).

И ај доста више ССД МССД графика ваква онаква! На кој шо му паше и колку пари има, така ќе си конфигурира. Ако некој има 500е за компјутер, ни куќиште, ни ССД ќе глеа, туку што боља плоча и што бољи процесор со макс рам што може да се убута у тие пари. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #74 на: 30 Јануари 2012, 15:15:45 pm »
Хаха, Симо, збунет си ми нешто. SSD нема блага врска со игрици и слично :D