Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 366696 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7278
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #2715 на: 17 Септември 2024, 12:11:21 pm »
Не знам дали можиш приговор да направиш вбанка, тие пари заминаа, евентуално ако беа во резервирани средства, ама по еден месец тоа веќе ми нема логика.

120 дена е лимитот на нешто што е платено со картичка, да отвориш диспјут. Со Пејпал е 180 дена. Американ Експрес беа убедливо најненормални, зашто до пред половина година, имаше можност да направиш диспјут 365 дена од иницијалниот ден на трансакцијата.

Aууу шо напрае стрико 4 месеци, и како оди таа работа, банката ги бара од Алиекспрес парите?, и како тоа го заобиколува Али кога Али наплаќа?
Кој ги враќа парите?  ;D

Ако се јавиш во банката која ти ја има издадено картичката со која си платил, и кажеш дека имаш:
  • Неовластена трансакција - Некој ти ја украл картичката
  • Нарачан производ кој не одговара на описот
  • Недоставен производ

Твојата банка прави reverse на трансакцијата или парите ги става на hold, практично, неутрален терен, дур не се спроведе истрага за тоа што точно се има случено. Потоа или ке ти ги вратат парите, или ке застанат на страна на продавачот. Оваа опција масовно се злоупотребува во Америка, затоа што за нешто ситно што не им одговара, веднаш се закануваат со chargeback. Таму банките често застануваат на страна на клиентите, затоа што тие им се и нивни клиенти, и не сакаат да губат клиенти, ако застанат на страна на продавачот. Кај нас, ретко кој знае за ова, а нашиве банки сеуште си молчат.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5932
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2716 на: 17 Септември 2024, 12:13:31 pm »
Сум пробал да се пожалам во банка за погрешна трансакција (услуга онлајн) направена 1 час пред да се јавам, бев одбиен бидејќи парите биле повлечени.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
    • ibiz.mk
« Одговори #2717 на: 17 Септември 2024, 12:44:03 pm »
Тоа кај банка е малку тешко кај нас

имав ситуација со самопослуга бензинска во италија(доломити) по грешка наплатив 2 пати(прв пат користев и немаше на англиски)
суми од банка во разлика од 1мин, не ми ја поништија едната трансакција иако беше резервирана сеуште

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6450
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2718 на: 17 Септември 2024, 14:00:43 pm »
Сум враќал резервирани средства, ама како Американциве ниту сум помислил дека можи.
Мемиња само имам гледано во Costco како враќаат користена роба без проблем, а мемињата уствари реалност.

Ние касниме во криминалот за споредба со Американците.  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
« Одговори #2719 на: 17 Септември 2024, 14:36:35 pm »
na ali exptress? od scam ? obrazlozi kako, veruvam deka kje ni se najde na pokjeto.

ne e kriminal, dosta ne kradea trgovcive.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #2720 на: 09 Октомври 2024, 16:05:17 pm »
Здраво, дали некој скоро порачувал од Али пратки со Тракинг број ECSC00..... на почетокот,  Ali Express Selection Standard, ова наводно е некоја нова шипинг метода од Али...  Гледам дека дел од пратките ги носат приватни курирски служби но еве се јавив во Виа Пост кај нив стигнувале пример само со RR на почетокот. Во АД Пошта мислам дека до сега немало пратка со ecsc да почнува тракингот па да не се работи за некоја друга приватна служба која ги превзема и носи... Имам неколку пратки порачано сите се со таков тракинг.

Инаку овие ECSC се компанија лоцирана во Будимпешта.

Цитат
The European Chinese Supply Chain Ltd. aims to become a key player in e-commerce logistics of Chinese origin in the Central and Eastern Europe and Balkans region. The company’s services are designed to be best to meet the needs of both the region and China.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2721 на: 09 Октомври 2024, 16:08:51 pm »
Тоа ќе да е како што викаш...
Преземале кинезите комплетно :)

Пред една недела имам нешто, уште е во фаза "Left from departure country/region" а бројот е исто со ECSC
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5932
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2722 на: 09 Октомври 2024, 16:15:37 pm »
Си проверил на parcelsapp.com?

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #2723 на: 09 Октомври 2024, 18:44:21 pm »
Здраво, дали некој скоро порачувал од Али пратки со Тракинг број ECSC00..... на почетокот,  Ali Express Selection Standard, ова наводно е некоја нова шипинг метода од Али...  Гледам дека дел од пратките ги носат приватни курирски служби но еве се јавив во Виа Пост кај нив стигнувале пример само со RR на почетокот. Во АД Пошта мислам дека до сега немало пратка со ecsc да почнува тракингот па да не се работи за некоја друга приватна служба која ги превзема и носи... Имам неколку пратки порачано сите се со таков тракинг.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Цитат
The European Chinese Supply Chain Ltd. aims to become a key player in e-commerce logistics of Chinese origin in the Central and Eastern Europe and Balkans region. The company’s services are designed to be best to meet the needs of both the region and China.
Грујо!

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
« Одговори #2724 на: 09 Октомври 2024, 20:19:00 pm »
Значи на женине в пошта треба барем 45.000 да им е плата и 4 дена да работат. Онаа работа да е работам 2 недели ќе мемимат по новини  :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #2725 на: 09 Октомври 2024, 20:24:01 pm »
И мојата последна пратка е со таков тракинг број. Интересно, само нека стигаат побрзо.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1353
« Одговори #2726 на: 09 Октомври 2024, 20:57:34 pm »

Цитат
денес ми стигнало нешто ми се јавија од елс за доставата, и тоа богами и доста брзо ако е тоа што мислам нема ни цел месец, сеа баш го гледам и тракингот исто како кај тебе

Отсутен BigBull

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 414
Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #2727 на: 09 Октомври 2024, 22:39:42 pm »

Цитат
ELS ги носи тие со таков тракинг број.
Еве ви каде да си ги следите пратките.
На крајот од линкот после косата црта додадете го вашиот тракинг број.
https://customer.els.mk/track/

Мојата од втори е стигната во Македонија и уште е со статус "Јавено на курир за прием"

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #2728 на: 09 Октомври 2024, 23:24:46 pm »
Готово момци фала ви многу. Со тој тракинг елс носи сега ги лоцирав со линкот. Проблемот е што имам 10-тина пратки со тој тракинг а имам оставено грешен телефонски број и одма ги одбиваат, пишува ,, Delivery failed. Recipient uncontactable by phone'' Нема да се обидат со адреса штом нема број, ама ги лоциравме. :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2729 на: 09 Октомври 2024, 23:58:05 pm »
Ај-деее...

Па, зарем мораше баш ЕЛС да биде.

Добра плата.
Прав скопјАнец.