Автор Тема: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde (2010)  (Прочитано 151174 пати)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde (2010)
« Одговори #270 на: 28 Јануари 2018, 08:47:20 am »
Vrati im se neka go vadat i neka stavat kakvo treba.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #271 на: 28 Јануари 2018, 10:21:04 am »

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #272 на: 28 Јануари 2018, 10:27:17 am »
Аман бе, скриншот... линк бараше чоекот: https://www.oilspecifications.org/fiat.php

Како и да е, тоа е листа која не ги опфаќа најновите спецификации, па и за неговиот машинен ништо не значи :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #273 на: 28 Јануари 2018, 10:32:22 am »
Аман бе, скриншот... линк бараше чоекот: https://www.oilspecifications.org/fiat.php

Како и да е, тоа е листа која не ги опфаќа најновите спецификации, па и за неговиот машинен ништо не значи :)
По некоја логика треба да е комбинација од g и h за неговото

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #274 на: 28 Јануари 2018, 11:02:49 am »
По некоја логика треба да е комбинација од g и h за неговото

не ќе да е така :)  Не е ова А+Б = Ц  Претходно беше S2, (Selenia Star PE), па во 2012 е сменета спецификацијата за сите TBi со GH2 (Selenia Sport Power)

Сега гледам, HX8 не поддржува ни ACEA C3, што е малце незгодоно ... Барем градацијата 5w-40 ја погодиле ;D

@marjanot , Еве во овој пост ќе најдеш инфромации за броевите на техничките билтени од Petronas и Alfa: http://www.alfaowner.com/Forum/engines-ts-jts-jtd-andamp-v6/375295-oil-for-the-1750tbi.html#post5289306

за да ти послужат у сервис кога ќе им улеташ, да не те гледаат у стилу „еве го овој дое сеа да мудрува тука многу-многу“:

„The Petronas document has "Service Information No : 2012 - 011e" and is dated 01/02/2013 (although it wasn't sent out to the dealer network until some weeks later), but contained within that document they have reproduced a 'Service News' from FGA bearing the number 00 07.12 and dated 07/11/2012 so although it seems to be only fairly recently communicated to the UK dealers, the factory has known for months,“

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10967
  • 430i
« Одговори #275 на: 28 Јануари 2018, 11:24:15 am »
Ќе рекламирам утре.
Минатиот сервис е ставено Ултра и е до денар исто по цена со со ова. Не знам зошто би го смениле. Ако воопшто и менуваат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #276 на: 28 Јануари 2018, 11:28:45 am »
Сврти го четот од лани на фејзбук месинџер со мене, да видиш тогаш што ти препорачуваа :D Selenia WR ми се чини?! ;D

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #277 на: 28 Јануари 2018, 11:36:24 am »
Муабетот ќе биде, абе ставивме ултра, само у фактурата е утнато :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3879
« Одговори #278 на: 28 Јануари 2018, 11:54:59 am »

Така! Во официјален сервис плаќаш за да нема компромис со квалитет и знаење.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #279 на: 28 Јануари 2018, 12:45:33 pm »
90 % сум сигурен дека го немаат маслото со потребната спецификација и му туриле што имаат на залиха :)

Е од вакви работи се поебува мотор на долг рок а не дали си го сменил маслото на 10 или 15 к :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #280 на: 28 Јануари 2018, 13:04:03 pm »
Па не баш. Кај овие мотори спецификацијата е сменета баш поради неможноста старата спецификација да ги задоволи стандардите за долги промени (2 години или 35.000км). Секако, не е доборо да се става уље со погрешна спецификација, но од друга страна HX8 не е толку ѓубре од уље, па сеа да се е*е моторот од една промена. Жал ми е што нашиот овластен сервис за Алфа има толку непознавање, и со причина им иде слабо продажбата на возила од овој бренд. Ако секој што купува алфа треба да знае технички спецификации на уље и да се расправа у сервис за тоа какво уље требало у кола да се стави, не заслужуваат да го имаат брендот.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3879
« Одговори #281 на: 28 Јануари 2018, 17:38:19 pm »
Абе исти муабети во Макаутостар кога требаше разладна за Мерцедесот. Се јавувам во серивис во МК, а јас во странство, да прашам дал да дотурам вода дека е на мин или има да ми препорача продукт од полица што ќе задоволува спецификација. Ми вели "купи зелен!". Му велам - Каков зелен, нели спецификација MB######? А тој, "епа ние во буриња ги добиваме не знам каков е".

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #282 на: 28 Јануари 2018, 17:58:24 pm »
Ах, штом мерцедес се дибеци, значи ич да не очекувам од Алфа ;D ;D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10967
  • 430i
« Одговори #283 на: 28 Јануари 2018, 17:59:58 pm »
Ќе видам  утре што ќе произлезе, а не би оставил и туку така да сменат, пошто сум 100% сигурен дека нема да го сменат.
Јас сум крив веднаш што не забележав, а Симо да не пишеше ќе видов кога ќе средував документација.
А имам канал, најдобро сам да си правам сервис и мирна глава, ама неее овластен...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #284 на: 28 Јануари 2018, 18:04:50 pm »
А бе сите знаеме зошто идеме во овластен, ама не знаеш што  е поарно, да имаш „документација“ дека све у овластен си праел или навистина асално да се грижиш за колата :)