Автор Тема: Човекот и планетата Земја, сегашните и идните проблеми со кои (ќе)се справуваме  (Прочитано 25488 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Влатко, јасно е зошто во јадрото има графит и која е неговата улога.

Прашањето ми беше специфично за графитот на краевите на боровите шипки. Зошто не ги направиле целите од бор? Зошто на краевите ставале графит?

Истово прашање го поставив на неколку форуми, и до сега не добив задоволителен одговор. Изгледа никој не знае. :-)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7385
Влатко, јасно е зошто во јадрото има графит и која е неговата улога.

Прашањето ми беше специфично за графитот на краевите на боровите шипки. Зошто не ги направиле целите од бор? Зошто на краевите ставале графит?

Истово прашање го поставив на неколку форуми, и до сега не добив задоволителен одговор. Изгледа никој не знае. :-)

Легасов знае. ;D :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Значи добил одговори, ама не биле задоволителни.

Па, да појасниме. Причината зошто се става графит на крајот (а и почетокот понекогаш) на прачката е за да се зголеми нејзината моќност. Бидејќи графитот е апсорбер кој ја помага нуклеарната реакција и ја зголемува ефикасноста на самата прачка. Доколку би имало вода наместо графит таа потполно ќе ги апсорбира неутроните, додека пак графитот бидејќи е послаб апсорбер од водата ќе врати дел од неутроните кон шипката - кои понатаму повеќе ќе ја разгорат нуклеарната реакција.
Имено ако ја земеме средината од една прачка, таа од горе и од долу е бомбардирана со неутрони и има извесна моќност. Крајот на прачката е бомбардиран само од една страна бидејќи другата е крај. И не само што е бомбардиран само од една страна од другата стои апсорбер. Кога ќе се постави графитно капаче дел од неутроните ќе се вратат кон прачката и ќе ја зголемат нејзината моќност. Но ќе доведат и до порамномерна употреба на прачката, и порамномерна дистрибуција на моќноста по должината на прачката.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1000
Значи добил одговори, ама не биле задоволителни.

Не знам од кај тоа извадивте дека биле капачиња или заптивачи од графит.

Најпросто кажано
Графитот ти ја појачува реакцијата, боронот и водата ја успорува. Ако ги извадиш борон цефките и на нивно место има само вода нема да имаш никаква реакција. Графитот ја овозможува реакциајата.

Не е ништо лош графитот и не го извадија од РБМК реакторите.

Лошо беше дека премногу ги извадија борон цефките на нестабилен/отруен реактор. (Претпоставувам сте гледале серијата и знаете како го отруја)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
Како се бара на англиски ова отруен реактор?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
https://m.youtube.com/watch?v=no-WTGgJ740
Фак ју ту ( секако не е лично ) :D
Мислам дека намерно ги праат да чадат, а и повеќе сила има така, а ако рљзбрав добро (од друго видео) овие ураганиве и торнадава трошат енергија од една нуклеарка на десет минути ( ама од првите нуклеарки) ама сепак се моќни.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
Дебилизам.

„Цивилната“ верзија на ова - rolling coal - е меѓу најглупавите трендови на светот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Се надевам дека човекот ќе биде истребен наскоро и дека еволуцијата ќе дозволи на некои друи животни да се развијат после неколку стотини милиони години. Можеби тие ќе бидат посвесни и поинтелигентни од нас и дека ќе успеат да отпатуваат од планетава пред да биде уништена. Ние хомо сапиенс сме тотален промашај, слепа улица во дрвото на еволуцијата.

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
Се надевам дека американецот ќе биде истребен наскоро и дека еволуцијата ќе дозволи на некои друи нации да се развијат после неколку стотини милиони години. Можеби тие ќе бидат посвесни и поинтелигентни и ќе успеат да ја спасат планетава пред да биде уништена. Ние и Американците сме тотален промашај, слепа улица во дрвото на човештвото.

Вака бива ли?