Ne e pod pritisok bojlerot sakaat da ti kazat celo vreme.Znaci ne e kako klasicnite bojleri da go izdrzat pritisokot na sistemot tuku najgore ima ventil(otvor obicen da go narecam).Ne e konstruiran da e pod pritisok.Znaci kako resenie za pogolem protok se stava pumpa na toplata voda koja prakticno ke ja turka kon kupatilskata baterija.
Јас разбирам што сакаат да ми кажат. Јас само прашувам, затоа што имам видено солари со две цевки, ете имало и со една цевка, па се постираа линкови и шеми, кој е отворен систем, кој е затворен систем, и зошто има разлика/разминување во терминологијата на постираните линкови, информациите од производителите, и тоа што се пишува тука.
На крај, седнав, симнав спецификации, шеми и упатства од самите производители за да видам што се случува.
А за употребата отворен вс. затворен систем.
Оpen loop vs. Сlosed loop. Дали open loop значи отворен систем, closed loop значи затворен систем, тоа не знам. Не знам како се преведени и дефинирани тие термини. Мојот контакт со мајстори, македонски веб страници и други извори на информации од македонското јазично подрачје се многу ограничени. Затоа што преводот и превземањето на терминологијата најчесто е од ракав и на тепка.
На страниците и линковите што се постирани во темата сите се за open loop (без разлика дали е со една цевка за топла и ладна вода, или две посебни цевки за топла и ладна вода). Од нив може да имаш pressurized и non-pressurized. Ама ако е pressurized не значи дека е closed loop, туку дека само е под притисок (без разлика дали притисокот доаѓа од чешма, или од пумпа сврзана на цевката за ладна вода).
Closed-loop системи зборуваа Сале и Онак, затоа што едниот си направи таков, а вториот се занимава професионално со инсталација на парно греење и соларни системи. Затоа што агентот за разменување на топлина стои затворен и се движи во затворен круг. Топлината се предава со помош на изменувач на топлина (heat exchanger).
Друго прашање:
Онак спомна во еден претходен пост, систем со цевки од затворен тип. Значи цевките кои ја загреваат водата се вакумски затворени и се користат како еден вид грејач за самата вода во бојлерот. Исто тој систем може да биде со една цевка за топла и ладна вода, или две цевки, една за ладна, една за топла вода.
Целиот систем отворен ли е, или затворен? На страниците со спецификации се води како open-loop system. Кај нас како би се дефинирал? Ако е со една цевка е отворен, а самото грејно тело од затворен тип? Ако е со две цевки е комплетно затворен?
Или отворен вс. затворен се дефинира на каков начин е решен протокот на вода, а не начинот на кој се грее водата? Јас мислам дека отворен вс. затворен се дефинира поради начинот на кој се загрева водата, а не поради начинот на кој самата вода тече од бојлерот.
....
Јас зборувам за испусен вентил, затоа што јас така би го извел тоа. Со вентил, кој нема достап до самата вода. Инаку во кинезите, се разбира дека ќе биде некое цевче со капа одозгора (нели за да не влегува ѓубре
).