Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 133692 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #315 на: 26 Ноември 2015, 03:41:35 am »
се изначитав експертиза...

ме мрзи да пишувам, сега, друг пат... али ке кажам, а после вие пак тупете зашто така сум кажал: соларни системи со цевки се нај опасната работа што постои по тоа прашање...

а овие со гликол, ништо не им се дешава ако снема пумпа цел ден.. имав ситуација да ми се јават за дефект на солар што не работи во август месец... после констатиравме дека електричарот по грешка ја исклучил струјата на соларот ПРЕД 17 ДЕНА!!

епилог? дополнето со 4 литри гликол... толку...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #316 на: 26 Ноември 2015, 07:07:35 am »
Ќе треба да објасниш за да си го обелиш образот кој заради моја вина ти е извалкан.

И јас стојам на истото. Дека се неконтролиран ѓавол и пол.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #317 на: 26 Ноември 2015, 09:20:00 am »
се изначитав експертиза...

ме мрзи да пишувам, сега, друг пат... али ке кажам, а после вие пак тупете зашто така сум кажал: соларни системи со цевки се нај опасната работа што постои по тоа прашање...

а овие со гликол, ништо не им се дешава ако снема пумпа цел ден.. имав ситуација да ми се јават за дефект на солар што не работи во август месец... после констатиравме дека електричарот по грешка ја исклучил струјата на соларот ПРЕД 17 ДЕНА!!

епилог? дополнето со 4 литри гликол... толку...
Зошто се опасни Онак? :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #318 на: 26 Ноември 2015, 10:44:52 am »
Зошто имаат непроверено сомнително потекло.
:D :D :D

Има фино лепо пред некоклу страни напишано.
Излистајте од почеток, за да не ви повторува човекот.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #319 на: 26 Ноември 2015, 10:51:38 am »
дени.. вчера бев преморен и ме мрзеше да пишувам, зашто пред да го пишам тоа, само што се вратив од монтажа... во меѓувреме, прочитај ја темава а и во темата за греење имам неколку пати напишано и објаснето зашто...

во секој случај, кога ке ти експлодира над глава ке сватиш дека се опасни...

знаи од тие со цевки постојат 2 типа.. отворени и затворени... затворените системи се АПСОЛУТНО без никаква контрола на температура. што ти дал бог и сонцето, тоа ти е.. па ти занимавај се со разладување на истиот ако ти држи меурот. зашто ако не си знаел, вода чешмовача што испарува под притисок е нај опасна.. меѓу другото таложењето на каменец по зидовите и по сите безбедносни вентили е многу брзо и големо... чекор понатака ке идам и ке кажам дека истата вода е многу порозна и на деловите кои не се емајлирани или иноксни ги разгризува многу брзо.  значи збориме за ЗАТВОРЕН СИСТЕМ, каде што бојлерот ти е на кров и не е со една цевка туку со две.. иде ладна посебно па топла посебно, бојлерот е под притисок...

е сега отворен систем... прво да ви објаснам како функционира отворен систем... преку ЕДНА (само факинг една) цевка бојлерот се празни и полни. поентата што тој бојлер стига до толку висока температура е што кога се грее, ја грее таа вода што ја има во него, а кога се користи не влегува ладна во него за да го разлади, туку само се празни истиот.. затоа и зоврива (притоа лепејки каменец и порозност сегде кај што има пареа)... друга приказна е што ке ве запрашам за неколку години кога ке треба да копате зидови и да мењате пукнати пластични или метални (поцинкувани) цевки во зид. затоа што НИКАКО НЕМОЖЕ ДА БИДЕ НОРМАЛНО на топлата вода на тие цевки да ти стига летно време континуирано вода со температура од 99 степени... мислам, размислете убаво што зборам...

до сега имам видено барем 15-тина такви системи, кои што поради постојаното зовривање, оддушакот на бојлерот едноставно се забетонирал од каменец и истиот момент тој бојлер станува ЗАТВОРЕН СИСТЕМ, кој што буквално нема каде да го испушти притисокот и едноставно ке добиете една детонација на кров, кој во нај мала рака ке подразбира уништен солар... тоа се случува и може да се случи одприлика после 3-та година на користење 9одприлика велам.. може и 2 да бидат а може и 5 години)...

од трета страна пак, соларниот систем кој е затворен, двоцевен, со гликол, е проверен систем, кој има еден куп заштити и механички и елкетронски... има разладување на бојлер, има разладување на панели, има систем на контрола на повлекување и запирање проток и пред се има еден куп сетинзи кои ке си ги наместиш и нагодиш онака како што тебе ти треба... плус никогаш неможе да дојде до прегревање, бидејки тука, кај тој тип на солари имаш пресметки правење и сетирање на димензија на бојлер.. според должина на цевки, јачина на панел, корисници дома итн итн, го димензионираш бојлерот... а бојлери имаш такви од 50литри до 250-300 за домакинство, меѓутоа и многу поголеми, нај големиот кој јас досега сум го наместил и рабптел со него е 3 тона.. поточно 2 бојлери од 3 тона на едно место...

и ако сега и после овакво излагање и појаснување, пак се фатите да ми кажете дека не гледате ништо опасно во тој тип на бојлер, ондак тоа е само глумење лудило... а муабетот дека јас го имама ХХ години и сите мои комшии го имаат и не се десило ништо до сега, е само муабет за губење време... и во тетово скоро сите имаат пиштоли под седиште, па не се дешаваат убиства по 500-1000 пати дневно...

the force... и сите други кои го иаат тој проблем со ЕДНОЦЕВЕН СОЛАР... има речение за вас. но не е евтинко... значи неможе да туриште класична пумпа за да го кренете притисокот. тие не се предвидени да издржат толку многу. за топла вода (жешка) постои специјална пумпа за кревање на притисок... набавк и монтажа на истата е околу 900 евра од нај малите, продукт на веберман... и треба да ја има таа пумпа секој таков систем со една цевка.. но како што гледате скапичко е и затоа НИКОЈ НЕ ЈА НУДИ, бидејки едноставно, нема логика тој систем кој е далу по опасен да кошта 1500 евра, зашто за тие пари ке си купиш и поставиш сигурен затворен систем со класични СЕЛЕКТИВНИ, ГРАДОБИЈНИ И ЦВРСТИ панели со бојлерот дома...

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #320 на: 26 Ноември 2015, 10:58:33 am »
А зошто да не си стави бустер пумпа на излезната цевка од водата која оди према чешмите? Како сите што ставаат? И да кошта 100еур?

За остатокот секој си го фали својот коњ, јасно ми е.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #321 на: 26 Ноември 2015, 11:12:07 am »
светот во опасност од ИСИС, 90% од источна Македонија во опасност од отворени соларни ситеми со една цевка :D Нека ни е Господ  на помош!!!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #322 на: 26 Ноември 2015, 11:12:10 am »
А зошто да не си стави бустер пумпа на излезната цевка од водата која оди према чешмите? Како сите што ставаат? И да кошта 100еур?

За остатокот секој си го фали својот коњ, јасно ми е.

секој својот коњ го фали?  нема да ти успее ни ова...
еве зашто:

јас друже, немам никаков свој коњ за понуда... не се бавам со производство на панели не се бавам ни со производство на бојлери, нити цевки, нити пумпи, нити електроники... НИШТО ОД ТОА... јас се бавам со МОНТАЖА И СЕРВИСИРАЊЕ на парно и соларни системи.. твојата желба за тип на солар, ке биде исполнета, каков сакаш, таков ке ти наместам... и немам ништо од тоа, освен РАБОТНА РАКА за монтажа.. тука понудив мое стручно мислење и немој да го извртуваш истото...

прашај ме мене, како мајстор кој КУПУВА МАТЕРИЈАЛИ за да монтира, каков солар имам дома... па после дискутирај за свои коњи и останати финти... ок?

и ова е исто така една од причините поради кои не ми се дискутира.. поточно “експертизата“ што ја исчитав последниве 5 страни... сите знаат се... впрочем како и се поврзано во македонија..

од сите што не го работат тоа, а си склопиле сами систем, секако со техничка поддршка од стручно лице (совети и правци на работење) само сале-ск го признавам како релевантен да дискутира и објаснува, затоа што човекот направи ТЕМЕЛНО ИСТРАЖУВАЊЕ пред да одлучи каков солар во сопствена режија да си постави... сам...

сега очекувам кај и да е “некои“ личности да се избацат со линкови од википедија...
« Последно менување: 26 Ноември 2015, 11:17:21 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #323 на: 26 Ноември 2015, 11:21:03 am »
Значи бустер пумпа да си стави за 100 евра и да си го реши проблемот?

светот во опасност од ИСИС, 90% од источна Македонија во опасност од отворени соларни ситеми со една цевка :D Нека ни е Господ  на помош!!!
И јас исто изреагирав. :)

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Одг:
« Одговори #324 на: 26 Ноември 2015, 11:25:04 am »
Фала @onak за опширното објаснување :)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #325 на: 26 Ноември 2015, 17:55:49 pm »
Бачка во ред е да не се согласуваме, нема да има дебата поинаку. :)
Но ајде малку со аргументи да зборуваме. Мојата теза е дека кога бојлерот е надвор, а надвор е ладно, доаѓа до ладење на водата внатре во бојлерот - без разлика колкава е изолацијата (а обично се работи за пар сантими полуретанска (или друга) пена. Идеме понатаму, ако топлинската енергија добиена од сонцето е поголема од топлинските загуби од ладниот надворешен воздух - тогаш се е во ред и водата се грее. Но (!), кога е облачно ефикасноста драстично се намалува а посебно навечер, тогаш па воопшто нема загревање на водата од сончево зрачење.
Значи од каде се грее тогаш водата? Па од електричниот грејач во бојлерот.

Мое мислење е дека зимно време, генерално трошиш повеќе електрична енергија, од тие што имаат класичен електричен бојлер. Затоа што тие бојлери се внатре, не се надвор на ладно. Ова може да биде неточно само ако си неверојатно дисциплиниран да се бањаш само тогаш кога има повеќе саати сонце. Дали дома се бањате само кога е сончево?

Практично се додека не ставиш мерач за потрошувачка на штекерот од бојлерот, не можеме реално да зборуваме колку штедливо ја згреваш водата. Тоа веќе би бил многу добар аргумент, конкретен факт колку киловати струја потрошил бојлерот.

Ne mora greacot za bojler da raboti.Ne znam kakva da e zimata 200 litri voda ne mozat da zamrznat.Edinstveno moze da se vkluci greacot koj se obmotuva okulu cevkata  za dotur i odvod na voda za da ne zamrzne a toa e eden kw greac koj ne raboti nan stop.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #326 на: 26 Ноември 2015, 18:21:21 pm »
Значи бустер пумпа да си стави за 100 евра и да си го реши проблемот?

Дени...
Збориме за едно цевен систем?????
1000 пути е речено дека низ таа цевка не може да тече вода со толку висока температура, односно може да тече но страдаат цевките, ако истата не е класична поцинкувана цевка за вода.
Новите пластични цевки не се предвидени да работат на толку високи температури. Ниту пак алупластот, како што некој ги има поставено. Ниту пак пумпите ке тераат вода со толку висока температура. Збориме за температура на вода преку 75 степени, на која што температура се ограничени сите апарати за домашна употреба односно бојлери. А вие ми кажувате за температура на вода од 99 степени поназад.

Али ОК. Не е проблем да си играте.  Тоа е тоа што е крајно несугурно и опасно.
Не дај боже да пукне цевка, во најголем дел на сите им се надвор, изведени како надворешна инсталација и да попарат некого.
На таа температура ПВЦ цевките се меки како пластелин.

Незнам само која ви е поентата цело време да контрирате за некој работи кои се едноставно неизводливи, или пак изводливи како крајно небезбедни.

Стварно незнам...
Баш сакам да проба некој, па да рече топ си е.
Ке ми биде драго за секој ден додека го користи таквиот систем.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #327 на: 26 Ноември 2015, 21:29:42 pm »
Generalno e glupavo da ne veruvas na nekoj sto profesionalno se zanimava so nekoja rabota.
Ondak ko ke si ja skrsite nogata sami ucete kako se citaat rengen snimki.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #328 на: 26 Ноември 2015, 21:47:52 pm »
Чекај, чекај? ЕДНА цевка?  :o :o

Јас мислев дека се две, плус скициве и линковите што ги постираа тука.  Една за ладна, друга за топла. Истекот на топлата вода се регулира со притисокот на дотекот на ладната вода. Како и кај секој нормален бојлер.

А тука истекот на топлата вода се регулира со некаков вентил, и водата тече по слободен пад? И во даден момент има паразитен воздух во самиот бојлер? И на таа температура да се закачи некоја пумпа на пластични цевки?

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #329 на: 26 Ноември 2015, 21:50:33 pm »
И мене ми е малце нејасен системов... некоја скица од нет или нешто ово/оно описно како функционира?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.