Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 115954 пати)

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Одг:
« Одговори #270 на: 24 Ноември 2015, 19:56:05 pm »
Дали знаете мајстор ор самтинг за соларна? Летоска поставивме, но типот (не беше од фирма) магично го снема од тогаш не крева телефон со месеци, а ни треба совет за притисокот како да се зголеми, многу е слаб.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг:
« Одговори #271 на: 24 Ноември 2015, 22:33:24 pm »
Kolku e?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #272 на: 25 Ноември 2015, 01:02:34 am »
Дали знаете мајстор ор самтинг за соларна? Летоска поставивме, но типот (не беше од фирма) магично го снема од тогаш не крева телефон со месеци, а ни треба совет за притисокот како да се зголеми, многу е слаб.
а да го прашаше тој лепотанот газдински кој од форумов работи со солари, дури и телефонот мој одма ке ти го дадеше...

прво каков солар имате? со цевки или панелни колектори..
второ, бољерот ви е дома или на кров? претпоставувам дома е ама ај пиши..
и трето, прашањето од сале ск, колку покажува притисок моменатлно...

одговори на сите 3 за да ти дадам прецизен одговор...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #273 на: 25 Ноември 2015, 10:12:41 am »
Развод ќе му дадеме што не кажал :D
Прашав сега, со цевки е и горе н кров е тој сад за собирање топла вода. На дисплејов што го имам доле не покажуцва притисок, само температура и процент на  вода.
Едит: дали може да се стави хидрофор на излезот од резервоарот со топла вода (за да се зголеми притисокот)?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
Одг:
« Одговори #274 на: 25 Ноември 2015, 10:28:54 am »
Секако дека може. Тазе ми е муабетов затоа ти кажувам. :)

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #275 на: 25 Ноември 2015, 10:38:50 am »
Епа колку чини и кој може да го направи тоа :) ?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5047
  • The Spartan General
« Одговори #276 на: 25 Ноември 2015, 10:44:42 am »
Ситемот е најверојатно од тие што Онак ми препорача да ги избегнувам. Отворените. Затоа што се темпирана бомба. Јас не би си играл со притисокот тука.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #277 на: 25 Ноември 2015, 10:59:02 am »
Јас појма немам, а очигледно ни татко ми. Он стандард одбира некои бош луѓе за работа, така што не би ме изненадило и да е лош системот, да бил мајсторон океј немаше туку-така да го снема одеднаш.
Битно ми е да се најде решение зошто имам долга коса и невозможно е да се избањаш за помалку од 15-20мин со ваков непритисок (не планирам да  се шишам ;D ).

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #278 на: 25 Ноември 2015, 11:03:40 am »
Притисокот на водата која излегува од бојлерот зависи од притисокот на водата која влегува во бојлерот. Дали вентилите за вода се доволно отворени?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг: Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #279 на: 25 Ноември 2015, 11:12:36 am »
Ситемот е најверојатно од тие што Онак ми препорача да ги избегнувам. Отворените. Затоа што се темпирана бомба. Јас не би си играл со притисокот тука.
Аххахахахха си утнал нешто. :) :) :) :)
Отворените не се темпирана бомба зошто се отворени. Затворените се бомби затоа и имаат вентили за испуштање притисок ако надмине граница.
Затоа не треба да се шпекулира некој може да помисли дека стварно е така.

@форце уживај топ си е системот. Таман работа.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #280 на: 25 Ноември 2015, 11:19:35 am »
Отворените не се темпирана бомба зошто се отворени. Затворените се бомби затоа и имаат вентили за испуштање притисок ако надмине граница.

Ова е мојата логика. Не значи дека е точна.

Отворен (значи водата дирекно се грее низ тие кинеските цевки). Замисли нема никој дома во лето, а надвор +50 степени. Водата врие, почне да испарува и набилда притисок?
Чисто така. Теоретски и шпекулативно?

Затворениот (има антифриз/гликол/штоидае) е доста постабилен на високи температури отколку водата. Самиот разладувач/затоплувач нон стоп циркулира во самиот систем плус има вентил за испуштање притисок.

Јас би го избрал вториот, иако е баеги поскап. 

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #281 на: 25 Ноември 2015, 11:43:46 am »
Многу се пишува против соларните отворени системи, јас имам ставено таков кинески поточно Теко солар, и познавам доста луѓе кој што имаат и немале никакви проблеми досега. Во источна Македонија над 50% се такви ситеми ако не и повеќе. Ако беа толку лоши сигурно немаше толку да се користат.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #282 на: 25 Ноември 2015, 11:47:12 am »
Многу се пишува против соларните отворени системи, јас имам ставено таков кинески поточно Теко солар, и познавам доста луѓе кој што имаат и немале никакви проблеми досега. Во источна Македонија над 50% се такви ситеми ако не и повеќе. Ако беа толку лоши сигурно немаше толку да се користат.

Јас не тврдам дека е лош, или малку се користи, или дека некој ќе има нон стоп проблеми со него. Знам дека не 50%, туку речиси 90% се од овој тип. Затоа што се релативно евтини, а одлично бркаат работа.

Јас би одел на другата варијанта, поради погореспомнатата моја логика.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #283 на: 25 Ноември 2015, 11:58:03 am »

Отворен (значи водата дирекно се грее низ тие кинеските цевки). Замисли нема никој дома во лето, а надвор +50 степени. Водата врие, почне да испарува и набилда притисок?

Затворениот (има антифриз/гликол/штоидае) е доста постабилен на високи температури отколку водата. Самиот разладувач/затоплувач нон стоп циркулира во самиот систем плус има вентил за испуштање притисок.
^^
Лаки, ако снема струја проблеми ќе има и во двата случаи. За апокалиптично сценарио, замисли го следново: снемува струја наутро на долг, летен, сончев - жежок(!) ден. А нема никој дома, ни струја, цел ден. Гарантирано ќе има проблеми, какви сака заштити нека има, па и УПС-и, ниден нема да држи толку саати.
Во најдобар случај ќе си проработат заштитните механизми и ќе избие гликолот надвор (самото тоа кошта пари за да се замени, а корозивноста ќе направи беља ако нема поставен сад за да го собере гликолот). Во најлош случај... на еден колега му експлодира бојлерот, пола ѕид му беше разурнат среќа во подрум му стои и никој немало долу. Да тука закажал и бољерот, требало вентилите да ја испуштат водата кога темп иде на 9х степени, но тие вентили често закажуваат заради каменец (а никој од нас не ги проверуваме) - ова може да се деси и на обичен бољер, ако се расипе термостатот а никој не примети во меѓувреме. Има подоста примери.

Затоа на запад си имаат стандарди за оваквите работи. Во системот мора да има дел што ќе го лади вишокот на топлинска енергија. Tие што имаат базени ова лесно го решаваат со пренасочување на гликолот низ водата (и таму го оставаат вишокот енергија), тие што немаат вакви опции им треба нешто како активен чилер кој топлината ќе ја испушта блиску надвор (може и голем сад со вода, кој би служел и како бафер за топлотна акумулација).

Друг проблем со тие варијанти каде бојлерот е горе, е што во преодните периоди губи драстично на ефикасност а во зима е неупотреблив и на целосно сончеви денови. Затоа што... Бојлерот е надвор... На ладно. Употребливи се само летно време, тие целосно што не ги исклучуваат кога ќе залади - тие го греат воздухот, да на струја.

Мене лично ми се допаѓаат Drain Back Solar Systems, за чиј принцип на работа пишував поназад. Поевтини се од стандардните системи со бојлер внатре, и 100% сигурни кога ќе снема струја.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Eве нешто интересно, Drain Back Solar Systems. Се работи за алтернатива на стандардниот концепт со затворен круг и со гликол/антифриз. Наместо тоа, се користи вода и како заштита од замрзнување дизајнот на системот е таков да кога пумпата ќе престане да ја циркулира водата - истата по гравитација паѓа надолу во соодветниот резервоар (ова автоматски се случува навечер, или дење ако контролерот ја исклучи пумпата заради достигнување на максималната зададена температура). Пошто резервоарот се наоѓа внатре во куќата/објектот, нема опасност од замрзнување на водата.
Ова е во исто време и заштита од прегревање, затоа што контролерот автоматски ја исклучува (пумпата и) циркулацијата на водата кога ќе се постигне зададената температура. Или ако снема струја, автоматски се случува истото - запира циркулацијата на водата.

Но панелите/колекторите треба да се предвидени за ваква намена, односно да се такви да водата може по гравитација да се исцеди надолу во резервоарот (што значи во панелот/колекторот не смее да има „џепови“ во кои може се задржи вода).

еве општо за дизајнот:
http://youtu.be/VlAfTYTA0Z0

и подетално:
http://youtu.be/qOXcbsjUOZw

http://www.google.com/search?q=Drain+Back+Solar+Hot+Water+Systems

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг: Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #284 на: 25 Ноември 2015, 12:33:39 pm »

Јас би го избрал вториот, иако е баеги поскап.
Очигледно не си компетентен за да дискутираме. Ова најдобронамерно.

Знчи тие цевки немаат притисок. Ни бојлерот нема притисок. Никаде не постои притисок. Не се затворени цевките. Затоа ти велам молчи си поарно ако не знаеш. Не ти се курчам ако изгледа така.

Значи во отворен систем ако надвор е 60 степена и пука сонце ќе си испари водата по малце. Па ќе си се дополни со ладна па ќе си испари и така натаму. Не постои притисок! Никаде!

Затоа се толку ефтини тие системи и едноставни. Нема заштити нема филозофии. Затоа и цената е ниска. Системот е обмислен да е ефтин и добар. Толку.

Не постои опасност. Освен да ти пропадне кров, да ти рѓоса и слично. Ама и да се заебе некоја компонента модуларно само таа се менува за смешна цена. Крај краева и цел смени го ако сакаш и ќе те фати под 300 евра.

Твојата логика нема допирни точки со овој соларен систем. Комплетно. Не си разбрал како функционираат а делиш совети...