Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 115814 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Соларни системи-панели
« Одговори #90 на: 19 Април 2014, 19:08:56 pm »
Kako toa dali se pokazani? Markata ili nacinot na rabota? Ako e za markata neznam, ama ako e za sistemot na angro se koristi vo centralnite greenja vo Palace na primer i slicni zgradi.
Jasno deka odlicno e pokazan, taman rabota da ne e. izmislen e. Samo ti velam skap bese.

Mene mi treba 25-30kw grubo za greenje. :) vo idnina ova neizbezno ke bide staveno - toa nema muabet.

Vodata veke e na solar, uste parnoto ostana.

Ova sto rece 300eur nekako ne mi stima zosto e mnoooogu malku. Ili e za nekoja mala i nedovolna jacina. :) edna klima asalna od tosiba e poveke od 300eur.

Ne gledam ceni po sajtovive? Znaes cena za 17, 19kw? Za pumpite da ne imas nekoj cenovnik?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #91 на: 19 Април 2014, 19:20:53 pm »
Ги имаше на саем, со толкав капацитет беа околу 4000 па нагоре...За 11кW мислам дека беше цената околу 2500 евра ако добро памтам...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #92 на: 19 Април 2014, 19:54:30 pm »
Toa e taa poznata 100% marza.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #93 на: 19 Април 2014, 20:21:40 pm »
А бе купи си Тошиби или Carrier инверторски клими и уживај. Нема више да има јаки зими, годинава струјата беше најефтина у споредба со другите енергенси-штета што пак ќе ја покачат :@

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #94 на: 19 Април 2014, 22:35:55 pm »
Ќе го кркаме кога струјата ќе биде по пазарни цени. Сега кај нас струјата е социјална категорија.

http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_pricing

Проверете како е кај нас, а како е во западно-европските земји, кои кај и да е, ќе ги стигнеме со цената по kW/h

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #95 на: 19 Април 2014, 23:45:44 pm »
Провери им ја платата во западно европските земји.

А бе купи си Тошиби или Carrier инверторски клими и уживај. Нема више да има јаки зими, годинава струјата беше најефтина у споредба со другите енергенси-штета што пак ќе ја покачат :@
Тоа е сигурно. Нема дискусија. Него за плус збориме.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #96 на: 19 Април 2014, 23:59:09 pm »
@Deni, струјата не им е скупа зошто платата им е голема. Уствари, нас нема да ни` биде секогаш ефтина зошто платата ни` е мала. Поготово што увезуваме големи количини, по пазарни цени.
Види ги цените на соседите. Бугарија, Романија, Хрватска. Не ќе да имаат бугарите и румунците 3-4 пати поголеми плати.. Ќе се потсетиме на муабетов за не повеќе од 5 години. До тогаш, мисли како да ја намалиш потрошувачката низ дома за 2 до 3 пати.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: Re: Соларни системи-панели
« Одговори #97 на: 20 Април 2014, 00:06:26 am »
Симо, кај виде кај соседите 3-4 пати повисока цена на струја?
Малку офф: Пред неколку месеци директорот на МЕПСО, на телевизија изјави дека клима уредите се голем проблем за системот. Имено, истите многу го оптеретувале. Моментално го исклучив телевизорот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #98 на: 20 Април 2014, 00:12:55 am »
Postijano gledam da namalam potrosuvacka, ne deka doprva le pocnam. Samo greenjevo ubiva.

No i so 2 pati povisoka cena na strujata so toplinski pumpi si pak ispod nafta, pa duri i od drvo.

Samo gas moze eventualno da smeni nesto.

Nenam dali gi vide NOVITE klimi so 0.8kwh pptrosnja i 6kwh greenje! :) toa E golem napredok vo pravaata nasoka! :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #99 на: 20 Април 2014, 00:14:36 am »
Симо, кај виде кај соседите 3-4 пати повисока цена на струја?

Bulgaria    16.33
Croatia    17.55
Romania    18.40

Macedonia    4 to 7

Цените се во центи по KW/h

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: Re: Соларни системи-панели
« Одговори #100 на: 20 Април 2014, 00:26:23 am »
Цени на струја во Македонија:
Скапа: (4.05 денари + 33%) + 18% ддв
Ефтина: (2.03 денари + 33%) + 18% ддв

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #101 на: 20 Април 2014, 00:58:45 am »
Не е струјата скапа, туку ние сме сиромаси. Стандард балкански, цени европски, памет американски... Нема логика...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #102 на: 20 Април 2014, 01:29:29 am »
Онака информативно, дали знаете дека железара може цело Скопје да го снабди со греење.
Од 6 или 8 котли само два се во функција.

Железарското парно не купува мазут, гас како топлификација, кај нив е гага.
Единствена инвестиција која би им била потребна да биде секој приклучен од железара е да се пуштат цевките низ градот и инсталација до домовите.

Само државата не дозволува една фирма да биде која ќе овозможи за малку пари и богат и сиромав да има топол дом.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #103 на: 20 Април 2014, 07:53:56 am »
Онака, информативно. Ако се грееме на железарско парно, и ако железара престане да има економска исплатливост во тоа што го произведува (како што полека престанува), ќе смрзне цело Скопје ко` пи*ки у минич!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #104 на: 20 Април 2014, 17:14:09 pm »
Дефинитивно само гасификација му е мајка, до тогаш само струја (или централно парно).