Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 133299 пати)

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1015
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #450 на: 22 Декември 2021, 14:24:57 pm »
Му даваме алтернатива да си преполови струја потрошена за греење вода, а да не е инвестиција од неколку илјади евра.

Со тоа, би замолил постовиве да се преместат во Еко Куќи, не припаѓаат тука.

Не ми е јасно смо околу начинот на загревање на бојлерот, ако греачот е надвор од казанот, од една страна е добро, нема да создава бигор но од друга страна како ќе се рамномерно загрее водата. Не е дека внатре има некоја перка...
Башка, обично надвор од казанот е изолацијата, каде би дошла таа во случајов?

Дали некој знае која цена му се движат панелките?

Термостат си мери кога е загреана водата, физики не знам многу како оди циркулацијата.

Иначе конвертира само бојлери полнети со тервол, не со пурпена, ги лепи греачите на котелот, ја враќа и додава плус изолација.

Панелките се од 4500 до 6000 мислам, има разни модели а прави и custom нарачки со дебела плочка на предниот дел, или принтано стакло.

Не може да се намали потрушувачката со истиот тип на греење. Тоа дали има придобивки за бигор/одржување не знам. Ама потрошувачка на енергија за истата количина на вода ќе биде иста.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #451 на: 22 Декември 2021, 17:22:17 pm »
Му даваме алтернатива да си преполови струја потрошена за греење вода, а да не е инвестиција од неколку илјади евра.

Не ми е јасно смо околу начинот на загревање на бојлерот, ако греачот е надвор од казанот, од една страна е добро, нема да создава бигор но од друга страна како ќе се рамномерно загрее водата. Не е дека внатре има некоја перка...

Термостат си мери кога е загреана водата, физики не знам многу како оди циркулацијата.

Иначе конвертира само бојлери полнети со тервол, не со пурпена, ги лепи греачите на котелот, ја враќа и додава плус изолација.

Панелките се од 4500 до 6000 мислам, има разни модели а прави и custom нарачки со дебела плочка на предниот дел, или принтано стакло.

Не може да се намали потрушувачката со истиот тип на греење. Тоа дали има придобивки за бигор/одржување не знам. Ама потрошувачка на енергија за истата количина на вода ќе биде иста.

Еее, арно ама - Скопска вода и бигор :( Ќе биде иста, на почеток - додека е нов бојлерот и грејачот не е обвиткан со бигор и немаш 30л бигор во казанот. Кој чистел бојлер од скопски бигор јасно му е зошто топла вода има за пола туширање а бојлерот цел ден упален. Грееме камен, а не вода, или 50% камен, 50% вода. Потоа, ладната вода си го лади тој камен, ајде пак од поново. Топли си го каменот у бојлер. После само 2 години (нормално четиричлено семејство со две деца запишани на спортски активности), би рекол ефикасноста е крш на бојлер користен на скопска вода. Јас ги фрлам и си купувам нов за 100 евра после 3-4 години.
Ако системов е исто ефикасен или 90% ефикасен колку класичен бојлер (јас верувам дека  е помалку ефикасен овој со грејач од надвор во однос на нов бојлер, бидејќи постои бариера помеѓу грејното тело и течноста), тогаш вреди да се конвертира, ама строго нов и чист бојлер.
Друго загрижувачко е безбедноста на системот. Се надевам дека има некое рационално решение (на пример грејачот е електроизолациски одвоен од металниот казан).

Вака отприлика изгледа скопски бојлер после 4-5 години:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #452 на: 22 Декември 2021, 18:11:57 pm »
Па не грее цел ден, само што ќе се вклучи грејачот, за кратко исклучува и одмара пола саат до наредно вклучување.
Фактички не троши, но и не успева да ја загрее водата.

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #453 на: 22 Декември 2021, 18:15:51 pm »

Нема ако ставил осетно повеќе изолација.
Секако нема да биде 50% заштеда во енергија, како што се кажа. Ништо освен топлотна пумпа нема да направи таква разлика (ништо од широко достапната технологија). Вака од прва рака единствено би можел да претпоставам дека мота кабли за подно електрично греење окулу бојлерите (казанот) и потоа целата работа добро ја изолира (веројатно со минерална волна)... Само претпоставувам. Цената на конверзијата ќе објасни многу.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #454 на: 22 Декември 2021, 18:36:57 pm »
Па не грее цел ден, само што ќе се вклучи грејачот, за кратко исклучува и одмара пола саат до наредно вклучување.
Троши, троши...и до 50% повеќе троши.
https://www.cwt-vulcan.com/wp-content/uploads/EN_How_Scale_Is_Killing_Heating_Efficiency.pdf

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #455 на: 22 Декември 2021, 19:38:44 pm »
https://www.cwt-vulcan.com/wp-content/uploads/EN_How_Scale_Is_Killing_Heating_Efficiency.pdf
Вака како што сме тргнале ќе стигнеме до радијаторот покриен со јамболија, или подно греење со паркет ;D пошто топлината мора да отиде некаде ;D

Значи, убаво си пишува дека коштањето/потрошувачката може да порасне до 4%, со пад на ефикасност до 50%, односно водата да не биде загреана во барано/очекувано време.

Значи, уклучувам нов бојлер да загрее на 50 степени, потребно време 1 час со потрошени 2кв (трошок 100денари), ефикасност 100%

Уклучувам бојлер со бигор, за да загрее до 50 степени ќе му бидат потребни 2 часа (термостатот уклучи/исклучи) со потрошени 2 кв +4%, ефикасност 50%, трошок 2,08 кв (104 денари).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #456 на: 22 Декември 2021, 19:47:55 pm »
Вака како што сме тргнале ќе стигнеме до радијаторот покриен со јамболија, или подно греење со паркет ;D пошто топлината мора да отиде некаде ;D

Значи, убаво си пишува дека коштањето/потрошувачката може да порасне до 4%, со пад на ефикасност до 50%, односно водата да не биде загреана во барано/очекувано време.

Значи, уклучувам нов бојлер да загрее на 50 степени, потребно време 1 час со потрошени 2кв (трошок 100денари), ефикасност 100%

Уклучувам бојлер со бигор, за да загрее до 50 степени ќе му бидат потребни 2 часа (термостатот уклучи/исклучи) со потрошени 2 кв +4%, ефикасност 50%, трошок 2,08 кв (104 денари).

Од друг текст: A further study found that energy usage with softened water was 23.8% lower for gas heaters and 17.8% lower for electric heaters. The barrier of lime scale does not have to be large to have a significant effect on fuel costs. In separate studies it has been discovered that a mere 0.5 mm to 0.8 mm of lime scale can increase fuel costs by 9 to 10%.

Небитно - пази, дупло ефикасност:
Нов бојлер, се туширам јас, се тушира жена ми (подолго од мене - нормално), и пак останало топла вода.
Стар бојлер пун со каменец: Се туширам јас, и толку. Чека жена ми пак да топли вода (и камен) бојлерот.
Ако ја мериме ефикасноста во број на истуширани луѓе во единица време :D

Батали ги јамболиите и подното. Таму водата што не се оладила, се враќа назад во котелот и котелот после догрева. Овдека топлата вода иде во сливник, а ладна вода треба пак да грееш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #457 на: 22 Декември 2021, 20:18:21 pm »
Симо сака да каже дека му се смалува бојлерот. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #458 на: 22 Декември 2021, 20:55:07 pm »
Симо сака да каже дека му се смалува бојлерот. :)
50% :D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #459 на: 22 Декември 2021, 21:00:39 pm »
Па и се смалува од зафатнината на каменецот :)

Тоа со јамболијата (индивидуално греење) ќе допринесе да се врати топлата вода назад во котел каде котелскиот термостат ќе исклучи и нема грејачот да троши струја, автоматски помала потрошувачка, а собата незагреана.

Тоа пак со колкумина ќе се истушираат, поради честите исклучувања водата не успева да биде загреана на адекватната температура, односно како во примерот што го дадов, почнуваш да се тушираш по 1 час и 30 минути (бидејки гледаш бојлерот исклучил и мислиш загреана водата)  со температура на вода од 45 степени, наместо по 2 часа со 50 степени.

Небитно, бојлер полн со каменец не може да потроши драстично повеќе енергија, освен ако стапката на ладење на водата е еднаков со стапката на загревање по единица време ;D

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1015
« Одговори #460 на: 24 Декември 2021, 07:58:56 am »
@Simo - Carrier159 Место нови бојлери и греачи да купуваш зошто не си купиш анода за бојлерот? Или уште подобро систем за филтрирање?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #461 на: 24 Декември 2021, 08:04:45 am »
@Simo - Carrier159 Место нови бојлери и греачи да купуваш зошто не си купиш анода за бојлерот? Или уште подобро систем за филтрирање?
Објасни ми го ова со анодава? Филтрирањето ми е многу замарање, стално ќе има некоја манипулација - смени филтер, напраи ово, напраи оно... Ја на фрижидерот филтерот за вода 2 пати ќе го снузнам пред да го сменам, не па некое поголемо замарање.

Едит: Еве сеа читам, магнезиумска анода демек. Ама ништо не вреди тоа, скоро сите бојлери имаат. Еве и овој Горење што го имам, има магнезиумска анода. Веројатно помага да не се затне за 2 години, туку да издржи 4-5 :)
https://rs.gorenje.com/proizvodi/grejanje-i-hladenje/bojleri/WAT-HEAT-TGRH80-TGRH80-GOR/p/000000000000545122

« Последно менување: 24 Декември 2021, 08:16:26 am Simo - Carrier159 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #462 на: 24 Декември 2021, 08:19:43 am »
Со филтрирање не се отстранува калциум или магнезиум карбонат кој причинува наслаги од бигор. За тоа се користи омекнувач на вода.

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 69
« Одговори #463 на: 27 Јануари 2022, 09:51:38 am »
Kога сме кај бигорот, дали некој користи ваков филтер пред болјер:
http://b-p.com.mk/mk/water/Anti-scale-Filter-protiv-bigor-za-boljeri-i-greachi/15920

вака на прва ми делува малку скапо, ама не се трпи ова со скопскава вода и чистење бигор секоја година.
Сум гледал поевтини варијанти на овие филтри и на алиекспрес за омекнување на водата со полифосфати.
Ако има некој вакво искуство, нека пренесе :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #464 на: 27 Јануари 2022, 09:58:21 am »
Kога сме кај бигорот, дали некој користи ваков филтер пред болјер:
http://b-p.com.mk/mk/water/Anti-scale-Filter-protiv-bigor-za-boljeri-i-greachi/15920

вака на прва ми делува малку скапо, ама не се трпи ова со скопскава вода и чистење бигор секоја година.
Сум гледал поевтини варијанти на овие филтри и на алиекспрес за омекнување на водата со полифосфати.
Ако има некој вакво искуство, нека пренесе :)
Јас. Нема некој приметлив ефект. Не функционира според мене.