@hanacloud
Само за пример у моментов што ми текна. Некаде во америките што гледав клип, истоварија нова Audi RS6 (со најлони заштитни на целото возило) во центар за detailing, за колата да биде заштитена од првиот ден. Доста беше контаминирана од самиот транспорт, така што човекот си направи многу паметна работа. Уствари он фолија прозирна и лепеше, али иста приказна е и со керамичката заштита и би препорачал да се направи што побрзо.
Кога би купувал нова кола, прво кај Даме (или негов колега) ќе отиде па после во мој двор. 
На земањето клучеви во рака конкретно прашав за керамичка заштита и човекот од Порше Скопје ми рече да не си играм со тоа додека е нова, можел да се оштети фабричкиот сјај на лакот.
Се чудам зошто нема едногласен став околу темата.
Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
тој што ти рекол така не е за продавач на коли туку за секирџија е,не се секирај де,во моменто се згодил тука и ти си го трефнал баш него да го прашаш.На 90% што сум аплицарал керамика,и тоа и на лакот,фелни,ентериер (кожа),стакла,светлосна група,колите се нови и доаѓаат со шлеп служба без возење.Така да ти останува да гуглаш малку и да сватиш што значи SiO2 заштита.Се разбира доколку професионалец ти ја аплицира 😉