Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 904737 пати)

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Полирање на возила
« Одговори #495 на: 24 Мај 2012, 14:51:38 pm »
tw ptfe imas vo tineks vo hubo vo makoil i vo zelezara vo eurostil normalno
Баш сега бев во Веро и таму имаат, околу 500-600 денари беше

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #496 на: 24 Мај 2012, 15:48:09 pm »
cenata tw ptfee 500 den poslednive 15 godini osven ako vo nekoj od marketite ja kacat nekoj denar + a za blek boxot sepak mislam deka e napumpana verzija na kolor magic posto dobro ja znam cela programa na tw i rabotev vo eurostil 10 godini i rabotam so nivna program amnoguuu vreme

Отсутен GOLF 1 GTI

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
  • NO TURBO,NO FUN :))
« Одговори #497 на: 24 Мај 2012, 19:47:39 pm »
вчера ми стигна полирката.па денес ја пробав како ке се покажи :)
пробав со arexon.и еве некој резултати:

препорачајте нешто квалитетно за акрилна боја.
smekeri tuniraju,picke se drogiraju :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #498 на: 24 Мај 2012, 21:22:20 pm »
Sto so arexon?vosok nanese i so polirkata go brises?ne ti treba samo pasta,ti trebaаt i soodvetni sungeri i pasti za masinsko poliranje,samo za tvojata kola ne ti se isplati taa investicija,izbegnuvaj abrazivna pasta za stara akrilna boja,sega na slikive sveti lakot,no sveti samo gorniot sloj,so go svetnal necistiot sloj,odozdola ti ostanal necistotijata i oksidacijata,posle prvoto perenje se ke bide kako predhodno ,za zal.  :-[
« Последно менување: 24 Мај 2012, 22:56:47 pm TE-EN »

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #499 на: 24 Мај 2012, 21:27:34 pm »
ТЕЕН молам за совет на кратко. (ако не успеам да дојдам кај тебе) Значи за полото мое, reflex silver,  стар лак некој 3 години веке, гаражирана нон стоп. Перено со РенКо шампон со восок.

Што би препорачал за рачно полирање за овој период, за зима здравје ..

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #500 на: 24 Мај 2012, 22:53:09 pm »
ТЕЕН молам за совет на кратко. (ако не успеам да дојдам кај тебе) Значи за полото мое, reflex silver,  стар лак некој 3 години веке, гаражирана нон стоп. Перено со РенКо шампон со восок.

Што би препорачал за рачно полирање за овој период, за зима здравје ..
ако е чист лакот само овој производ ќе ти заврши работа http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/polir-pasta-metalik.html ,ако не ќе ти треба и овој http://www.lackpflege24.de/Turtle-Wax-ICE-Liquid-Clay-Bar,предходно да го деконтаминираш и да го исчистиш лакот па потоа полирање рачно.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #501 на: 24 Мај 2012, 23:20:05 pm »
A koj se simtomite da znam dali ke mi treba dekontaminacija odnostno tw ice liquid?

Отсутен GOLF 1 GTI

• Јуниор
  • **
« Одговори #502 на: 25 Мај 2012, 01:18:13 am »
@ТЕ-ЕН еден совет и за мене.што би ми препорачал за полирање со машината.каква паста и дали со ребраст сунгер или со волнена крпа :)
звучи смешно,ама се разбираме.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #503 на: 25 Мај 2012, 10:19:35 am »
A koj se simtomite da znam dali ke mi treba dekontaminacija odnostno tw ice liquid?
posle detalno mienje so sampon i susenje,ke stavis na rakata kesicka najlonska od malite do 2-3kg, i ke pomines na haubata so nea,kesickata treba da klizi lesno,ako zapnuva i ne klizi lesno,toa znaci deka lakot e poln so necistotii i treba ili poliranje ili cistenje so clay bar liquid ili gliniranje so glina sto 100% gi odstranuva necistotiite,potoa na taka dobro pripremena povrsina mozes ili racno da poliras ili da naneses vosok
na kratko tuka http://www.autogeek.net/detailing-clay-bar.html

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #504 на: 25 Мај 2012, 10:52:38 am »
@ТЕ-ЕН еден совет и за мене.што би ми препорачал за полирање со машината.каква паста и дали со ребраст сунгер или со волнена крпа :)
звучи смешно,ама се разбираме.
не е ништо смешно :) ,имаш желба и тоа е доволно за почеток,потоа следи празнење на буџетот кој што го имаш на располагање,машина која константно ќе ги држи обртаите,тоа значи дека ако ја наместиш на 900 о/мин,и кога ге ја ставиш со сунгерот и пастата на хаубата ,и плус тежината од полирката и плус некое кило од твојата рака и притисокот што го правиш несвесно,обртаите треба да бидат постојани,значи квалитетна полирка,сунгери ти требаат минимум три,за абразивна паста,за средна паста и за фина паста,со еден сунгер и со една паста не можеш да направиш ама баш ништо,можеш само да ја усвирлаш и да ја холограмисаш колата,пасти јас знам само најквалитетни 3М,една е околу 2000 денари,ти требаат минимум три,јас ги имам сите нивни 8,сега гледам дека работиш на акрилна црвена боја погрешно со синтетиката што ја даваат заедно со полирката,тоа ќе ти стои секогаш во некој дел од визбата или гаражата :) ,акрилната боја не трпи јаки абразиви,можеш да го оштетиш лакот,значи купи 200гр 3M extra fina и жолтиот 3М сунгер, ќе ти треба и подлошка 125мм,бидејќи таа што иде со полирката е 180мм,сунгерот го ставаш на подлошката од 125мм и на сунгерот ставаш 4 капки ,на површина од 30х30цм почнуваш да полираш со мал притисок врз полирката од околу 2/3кг,на брзина од 1200/1500 о/мин,лево десно еден прелаз низ целта површина и потоа горе долу низ површината од 30х30цм,сето тоа додека не зебележиш дека пастата си ја разбил и дека веќе ја нема,потоа пребрши со мф крпа,ако тиоди тоа добро понатаму треба да продолжиш со 3М ultra fina  паста,исто набави си 200гр и плавиот сунгер на 3М една до две капки на сунгерот и исто на површина од 30х30 цм почнуваш да полираш на брзина од 900/1100 о/мин,без никаков притисок на полирката,кога ќе се разбие пастата подполно и ќе ја снема маснотијата од пастата пребришуваш со микрофибер крпа,така цела кола ,со среќа .

Отсутен GOLF 1 GTI

• Јуниор
  • **
« Одговори #505 на: 25 Мај 2012, 13:10:30 pm »
fala mnogu @TE-EN.
probav i so 3m pasta vcera imav nesto na zaliha od eden drugar.ama mi ostavase nekoj fleki od pastata,nemozev da gi skinam,a na pogolemi obrtai mi bese strav da ne ja izgoram bojata.pa so ova mi bese polesno kolku za proba.sega znam kako ubo mi objasna.
a masinkata ke se najdi i za drugata kola.fiat brava so fabricki ppg lak.za nea sto da koristam?tw ili 3m?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #506 на: 25 Мај 2012, 13:20:58 pm »
fala mnogu @TE-EN.
probav i so 3m pasta vcera imav nesto na zaliha od eden drugar.ama mi ostavase nekoj fleki od pastata,nemozev da gi skinam,a na pogolemi obrtai mi bese strav da ne ja izgoram bojata.pa so ova mi bese polesno kolku za proba.sega znam kako ubo mi objasna.
a masinkata ke se najdi i za drugata kola.fiat brava so fabricki ppg lak.za nea sto da koristam?tw ili 3m?

sekogas 3M,ne se toa fleki ,tuku ti susi pastata,ili e premnogu mek sungrot ili ne si koristel sunger tuku taa sintetikata sto doadga so polirkata zaedno,ne e nisto strasno tie fleki se cistat so natopena krpe so voda,i bici pak,bojata nema da ja izgoris ako ne se zadrzuvas na edno mesto povejke od edna sekunda i ako ne koristis golem potisok vrz polirkata i na visoki obrtai,abrazivna pasta-1500 do 2500 ,fina pasta 1200-1800,ultra fina 900-1300 max. obrtai,kaj abrazivnite pasti koga rabotis masinski so 3M ti treba i soodveten sunger za niv,obicno doadga zeleniot od 3M, pogledni go videovo kako za pojasna slika za pocetok ,tuka deckovo simnuva swirls marks nastanati od nepravilno mienje navoziloto http://www.youtube.com/watch?v=fxwlWijdIxM&feature=g-vrec

Отсутен GOLF 1 GTI

• Јуниор
  • **
« Одговори #507 на: 25 Мај 2012, 13:44:09 pm »
+1

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #508 на: 26 Мај 2012, 16:02:22 pm »
Мерцедесов дојде како нов после фул третманот од ТЕ-ЕН. Секоја чест, муштеријата презадоволен.
Немаше време мораше да замине назад инаку требаше да му ги полирам и бандажите да биде комплет.  :)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.356728557722839.86148.240789475983415&type=3

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #509 на: 26 Мај 2012, 16:20:24 pm »
TE-EN

pred nekoj den bev vo eurostil i im barav nekoja pasta ,za otstranuvanje na necistotiite od lakot i zastita na lakot od sonce ......

bojata mi e  nova sto se vika pred 2 godini farbana akrilna i odlicno si sjae ali zolta deka e se poznavat mnogu damki na nejze pogotovo dole kaj vratite od gumite sto prskat ,pa zatoa mi trebase nesto za da go iscistam lakot

deckoto mi go preporaca ova

http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/polir-original.html

no ja mislam deka bas i ne e najdobra ovaa polir pasta za kaj mene :)

kazimi sto da zemam  ?

neli e podobro so

http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/sprej-za-poliranje-so-sunger.html

ili kazi mislenje ?

bojata e akrilna

i racno ke ja poliram :)