Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 904704 пати)

Отсутен MilfHunter

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 123
Одг: Полирање на возила
« Одговори #4275 на: 05 Мај 2020, 15:44:39 pm »
Da  nema nikakov problem  sum ja rabotel po 4 casa bez prestan i na mali obrtai i na visoki

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4276 на: 13 Мај 2020, 22:35:10 pm »
Denovive kasnonse pribiram doma no na mojata str imam interesni sliki i od hemisko i od poliranje posebno sum zadovolen od edna korekcija na mercedes a utre ke pustam sliki od korekcija sto ja napraviv na bmw

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #4277 на: 29 Мај 2020, 15:13:24 pm »
Од кај можам да купам глина? Во Еуростил имаше од 600 денари 200гр ама изгледа потрошена е, ја нема на страната повеќе. Гледам Мафра и Аутопро имаат ама скапички ми се, барам буџет варијанта :D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #4278 на: 29 Мај 2020, 15:34:52 pm »
Togas ti ostanuva varijanta ali express kineska za nekoj $  ;D
Bi ti ponudil i Sonax, ama rece skapicki ti se...
https://carbox.mk/product/glina-za-cistenje-sonax-450205/
https://carbox.mk/product/sonax-клеј-бал-419700/

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #4279 на: 29 Мај 2020, 15:44:25 pm »
Имав порачано од Кина за 4 долари 200 грама ама со коронава не стаса или ќе стаса понатаму :)

Ако нема некоја поевтина варијанта тогаш ќе купам од Аутопро, 300 грама 1200 денари - http://www.autopro.mk/produkt/nadvoreshna-upotreba/3clays-bar-set-carpro

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #4280 на: 29 Мај 2020, 18:26:54 pm »
Мислам дека понудата на @Dejan Gj е сасвим ОК.

За 1200 денари добиваш 300 грама, со различен степен на агресивност.

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #4281 на: 29 Мај 2020, 23:56:56 pm »
Мислам дека понудата на @Dejan Gj е сасвим ОК.

За 1200 денари добиваш 300 грама, со различен степен на агресивност.

Најверојатно тоа ќе биде, само да се приберам Скопје понеделнички. Да не знаеш дали има продавница или како функционира продажбата?

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #4282 на: 30 Мај 2020, 10:21:37 am »
Слушни се, ќе се договорите, дечкото е профи. Има само онлајн продавница.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #4283 на: 30 Мај 2020, 22:44:36 pm »
Malo osvezuvanje , ovie proizvodi - dvete pasti/kremi dobro se pokazaa za racna aplikacija na odrzavana kola boja/lak.

Sledno ke probam na 10god stara kola ne tretirana so polir/cut pasti.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #4284 на: 31 Мај 2020, 00:28:43 am »
Најс.

Холограмите ги симна?

Едит: Како сооднос вложен труд-резултат? Се исплати? Се помачи?

Пиши поопширно за процесот. Фала ти!
« Последно менување: 31 Мај 2020, 00:37:59 am Diesel »

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #4285 на: 31 Мај 2020, 08:21:20 am »
Ма какво симнување холограми рачно. Според мое искуство порано се ебавав со вакви ствари рачно полирање курци палци све е фрлање пари, дури и со машинско полирање си треба искуство и не е за сите. Може моментално со восокот ќе добиеш сјај кој ќе трае едно две перења и толку.

А и најбитна работа е што многу не кажуваат кога ја поминуваш колата со глина тогаш се создаваат голем број холограми и гребаници кои нормално потоа се отстрануваат со машинкско полирање.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4286 на: 31 Мај 2020, 08:57:47 am »
Ако глината не ја ракуваш како што треба и ти е за грнчарски работи, веројатно ќе создадеш холограми. Ако ја ротираш на време (на секој пролаз) и добро ја подмачкуваш, и не правиш кружни движења со прљава глина, нема да направиш холограми.
Али у право си дека рачно е мачно. Нема збор тука.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #4287 на: 31 Мај 2020, 09:00:03 am »
@vlatko.klp

Никој не рече дека бркаме перфекција.

А и дечково не се сoгласува со тебе...

Си има постапка - перење, отстранување на претходна заштита, хемиска деконтаминација, физичка деконтаминација, cut на лакот со груба паста, пребришување со алкохол, полирање со фина паста, пребришување со алкохол, па нанесување заштита.

Секако, многу битни се апликаторите (сунѓер, МФ, волна) при фазите cut и полирање.

Сигурен сум дека кога "си се ебавал" не си го направил тоа како што треба, а со тоа не си го добил и посакуваниот резултат.

Башка, не можеш така да разграничиш - има коли со одржуван лак, а има и такви што перат и со сунѓер за садови, од зелената страна. Нормално дека нема резултатот кај сите да е ист.

Мек лак, тврд лак... Наука е.

Се согласувам дека машинското полирање е најдобра опција и дека рачното е тешко и временски захтевно. Али, дека генерално, "на рака" нема да постигнеш ништо, не се согласувам, пошто не е точно.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #4288 на: 31 Мај 2020, 10:17:26 am »
Da ne dojde do zabuni, napomenav deka se raboti za odrzavan lak. Kolata bese sredena kaj Dame pred 5 meseci i vo meguvreme malce vozena i perena bezkontaktno 3 ili 4 pati.

Sam ne bi se usudil da pravam Cut, si bara znaenje. Jas samo napraviv dlabinsko cistenje na lakot, otstranuvanje na ostatoci od musicki i po nekoj water spot. Simna i nekoi mali svirlovi.
Za ovoj zafat sosema OK e racno. Se razbira  ne e "idealno" kako kaj profesionalec so masina, no za lak vo ovakva sostojba mislam deka moze sam da si odrzavas kola dodeka ne i dojde vreme da ja fati profesionalec.

E sega i jas ne sum do tolku laik, se zanimavanam so ovakvi raboti od pred 30 dogini. Sekako mnogu daleku od profi, cisto amaterski od keif. A koga ke i dojde vreme pak ke odi kaj profi da ja sredi kako treba.

Nekako poseben keif e koga sam ke si ja pomines kolata, so sekoj dopir se poveke se zblizuvas :)

Aj na kratko za sredstvata. Mislam deka se odlicni za racna upotreba. Ultimate compound ne e klasicen compound, interesna mikroabrazivna krema koja pravi Cut vo zavisnost od sungerite. Vo mojot slucaj koristev samo mikrofiber, taka da povise deluvase kako cistac i blag polish. Ne ostava apsolutno nikakvo zamagluvanje. Komsijata me vide nesto glancam, i kaj nego simnavme nekolku mali grebki. Bese potrebno da se pomine dva pati.

Po Compoundot pominav so Polishing wax, si dobi ubav finish. Cesto menuvav mikrofiber, samo za haubata upotrebiv 3. Pastite se lesni za upotreba i go pravat toa sto pisuva deka go pravat, mene bas mi se pogodija.

Koga ke ja zavrsam kolata ke postiram sliki. Idejata mi bese da skoknam 2 cekora-od tie pokrupnite, na kraj skoknav eden cekor. (ovde ne navlagam deka samo spremanjeto za Compound moze da ima 7-8 cekora a celiot proces 15tina). Na kraj ispadna da skoknam samo eden. Najverovatno ke i pominam odozgora se nekoj carnauba wax, onaka od keif da se potsetam na stari dobri vreminja. Sto e bitno kolku ke trae, bitno da ja vidam vo poln sjaj.

Sledno, planiram da podsredam edna druga kola, 10 godini ne e cepnata/polirana no sepak vnimatelno perena. Da postignam 70-80 % ke bidam zadovolen.

Planiram da nabavam nekoja solidna DA polirka za da ja ubrzam rabotata, pogotovo za postarive koli kade sto si bara malce da i se vleze. No pak toa ke bide so nekoja nezna varijanta na pasti i sungeri. Premnogu finesi ima, taka da nezno i poleka :)
« Последно менување: 31 Мај 2020, 10:51:26 am M3V8 »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4289 на: 31 Мај 2020, 10:38:17 am »
Јас го користев ултимејт компаунд на 147-цата, имаше лоши свирлови по вратите и крилата. Одличен резултат постигнав.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.