Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 903488 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Полирање на возила
« Одговори #4140 на: 24 Февруари 2019, 20:32:06 pm »
Не беше перена со четка, без контактно беше перена. По неколку перења се познаваа свирлови, за уште по неколку да нема никаков ефект на полирано возило. Не сакам да пишувам ништо повеќе затоа што ти и други членови живеете и заработувате од тоа.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4141 на: 24 Февруари 2019, 20:34:14 pm »
Кој сака керамика нека си ја зачува мистериозната сума на пари која се плаќа за керамика и нека порача некој кит добар, релативно лесна треба да е за аплицирање. Само пак треба да се обработи колата со клејбар пред да се дојде до апликацијата.
@DarthJe5us mozes da se obratis kaj dejan on ke ti dade soodvetno setce i upatstva  ;)

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #4142 на: 24 Февруари 2019, 20:41:26 pm »
Zalam za parite so gi dadov na vremeto. Mnogu kurvi u Bansko otidoa u keramikata.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #4143 на: 24 Февруари 2019, 20:46:46 pm »
Epa eve vi druga kombinacija, cim nesakate keramika  ;D
https://youtu.be/ZtILoTKSXq8

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4144 на: 24 Февруари 2019, 20:50:06 pm »
Epa eve vi druga kombinacija, cim nesakate keramika  ;D
https://youtu.be/ZtILoTKSXq8
@Roci covekot e zakon a i isulatorot hahah

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4145 на: 24 Февруари 2019, 21:14:38 pm »
Ако се пере коректно и ако се користат пх неутрални средства, керамиката трае доволно долго за да биде исплатлив трошокот. Керамика не се става туку-така, туку во процес на комплетно средување (detailing) на каросеријата. Доколку се нанесе во склоп на тој процес, тогаш во цената на вкупниот detailing керамиката е релативно прифатлива опција.
Јас пак ќе праам дитејлинг наскоро (се надевам), па пак ќе си ставам порцеланче :) Мене ми се свиѓа тоа што полесно се третира после колата со полимери и карнауби.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #4146 на: 24 Февруари 2019, 21:22:48 pm »
Симо ставаш плус заштита на керaмиката?

Sent from my MI 6 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4147 на: 24 Февруари 2019, 21:33:33 pm »
Симо ставаш плус заштита на керaмиката?

Даме еднаш ми стави рилоуд, после јас ставав неколку пати полимер нано про сонакс, карнауба восоче од време на време... Треба да се гали колата. Ако мислите дека керамиката е нешто као корнинг горила глас 6, не е :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #4148 на: 24 Февруари 2019, 21:43:44 pm »
Јас со релоад ја поминав неделава, ептен сум задоволен од керамиката.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #4149 на: 24 Февруари 2019, 22:26:37 pm »
I jas imav podeleni mislenja za keramikata.
Problemot e sto si bara soodveten tretman.
Znaci saka pazenje. Ne deka ke se stavi keramika i gotovo ne treba da i mislis na kolata.
Si bara mnogu vnimavanje kako se pere i kade. I si bara odrzavanje, osvezuvanje.

Posle godina ipol po stavena keramika, pazenje pri perenje, dodavanje zastiti, pak si dobiv svirlovi i water spot dosta jak.
Sepak sve se opravi, se napravi cistenje, neabraziven repeair, i zavrsno reload.
Rezultatot bese fantasticen. Bi rekol keramikata dobi nov zivot.
Keramikata ja stavase @dame, taka da toj prevzema obvrska i da ja osvezi. Inaku bez gotov da ja simnam.
Tretmanot na osvezuvanje ispadna toppp, samo treba da se znae kako...

Istata greska ja pravev i jas, stavav dopolnitelni zastiti najcesto Sonax Briliant shine detailer, vosoci ovo ono. Toa ne treba da se pravi. A ne pravev reload, ednostavno ne znaev deka treba.
Sto i da se stavi odozgora ke gi prevzeme karakteristikite od zavrsniot sloj, a keramikata ima superiorni performansi.
Zatoa vrz keramika ne stavajte nisto sem reload, istiot sostav kako stavenata keramicka zastita odnosno nekoj SiO2 sealant.

E sega, dali nekoj ke stavi keramika ili nekoj drug sealant, toa si e veke negov izbor. Ubavo informirajte se.
Verojatno jas sledno stavanje ke odam na nekoj kvaliteten sealant, "nekeramicki".
Pa ke vidam kako ke tera so toa.
A vo meguvreme verojatno ke stavam sealant na druga kola. Pa ke pratam situacija.

Ama pak ke kazam, kaj nas glaven problem e perenjeto.
Svirlovite se od perenje, ne se ni od vozenje ni od agresivni solventi.
Do sega ne sum sretnal nekoja zastita koja stiti 100% od svirlovi, edino folija.
Ako nekoj znae, neka spodeli.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #4150 на: 24 Февруари 2019, 22:30:00 pm »
У кратки црти, што е “sealant”, и што е “reload”?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4151 на: 24 Февруари 2019, 22:39:41 pm »
Јас секаде кај што успеав да прочитам, нема негативни последици од ставање додатни заштити врз керамиката. Да, супериорна заштита е, но не се губи ништо ако дополнително ставиш врз керамиката нешто.  Поготво силант или восок. Битна работа е да не се користат оние восоци комбинирани со клинери.
Мене лично, многу повеќе ми се допаѓа „сатенскиот“ филинг на карнауба восокот и длабокиот сјај што го дава, отколку „стаклениот“ ефект на чистата керамика.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #4152 на: 24 Февруари 2019, 22:46:09 pm »
Мислам дека самата керамика не дозволува на восокот да се аплицира исто како без керамика. И да ставиш 3 слоја керамика нема да има ефект, зошто последниот слој ќе "избега" од самата керамика.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4153 на: 24 Февруари 2019, 22:50:48 pm »
У кратки црти, што е “sealant”, и што е “reload”?

Reload е силант:) Силант е синтетички восок ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4154 на: 24 Февруари 2019, 23:11:26 pm »
Никогаш не сум се замарал, испери, вози.
Југото еднаш го полирав но краток беше ефектот, потоа го префарбав и решен проблем за наредните 5,6 години кога и го продадов.
Типото не мрдна, како го купив, така го продадов :)
Меганот кога го продавав ме прашуваа дали сум го полирал, 15 минути бараа траги од полирање бидејки не им се веруваше во каква состојба е бојата :)
Главни перални ми беа Бране и Кисел.

Со сегашниве коли кога почнав дома да ги перам (лани) по неколку перења приметив дека водата се разлева по кров и хауба, односно намалена беше хидрофобичноста. Си купив s&s сонакс, без мака се аплицира, и перењето е полесно.

Заклучок?
Најверојатно новиве коли се со понежни лакови и треба плус козметика, или да се најде перална што прскаат восоче на крај од перењето (несакајки резултат со Меганот) :)