Da ne dojde do zabuni, napomenav deka se raboti za odrzavan lak. Kolata bese sredena kaj Dame pred 5 meseci i vo meguvreme malce vozena i perena bezkontaktno 3 ili 4 pati.
Sam ne bi se usudil da pravam Cut, si bara znaenje. Jas samo napraviv dlabinsko cistenje na lakot, otstranuvanje na ostatoci od musicki i po nekoj water spot. Simna i nekoi mali svirlovi.
Za ovoj zafat sosema OK e racno. Se razbira ne e "idealno" kako kaj profesionalec so masina, no za lak vo ovakva sostojba mislam deka moze sam da si odrzavas kola dodeka ne i dojde vreme da ja fati profesionalec.
E sega i jas ne sum do tolku laik, se zanimavanam so ovakvi raboti od pred 30 dogini. Sekako mnogu daleku od profi, cisto amaterski od keif. A koga ke i dojde vreme pak ke odi kaj profi da ja sredi kako treba.
Nekako poseben keif e koga sam ke si ja pomines kolata, so sekoj dopir se poveke se zblizuvas

Aj na kratko za sredstvata. Mislam deka se odlicni za racna upotreba. Ultimate compound ne e klasicen compound, interesna mikroabrazivna krema koja pravi Cut vo zavisnost od sungerite. Vo mojot slucaj koristev samo mikrofiber, taka da povise deluvase kako cistac i blag polish. Ne ostava apsolutno nikakvo zamagluvanje. Komsijata me vide nesto glancam, i kaj nego simnavme nekolku mali grebki. Bese potrebno da se pomine dva pati.
Po Compoundot pominav so Polishing wax, si dobi ubav finish. Cesto menuvav mikrofiber, samo za haubata upotrebiv 3. Pastite se lesni za upotreba i go pravat toa sto pisuva deka go pravat, mene bas mi se pogodija.
Koga ke ja zavrsam kolata ke postiram sliki. Idejata mi bese da skoknam 2 cekora-od tie pokrupnite, na kraj skoknav eden cekor. (ovde ne navlagam deka samo spremanjeto za Compound moze da ima 7-8 cekora a celiot proces 15tina). Na kraj ispadna da skoknam samo eden. Najverovatno ke i pominam odozgora se nekoj carnauba wax, onaka od keif da se potsetam na stari dobri vreminja. Sto e bitno kolku ke trae, bitno da ja vidam vo poln sjaj.
Sledno, planiram da podsredam edna druga kola, 10 godini ne e cepnata/polirana no sepak vnimatelno perena. Da postignam 70-80 % ke bidam zadovolen.
Planiram da nabavam nekoja solidna DA polirka za da ja ubrzam rabotata, pogotovo za postarive koli kade sto si bara malce da i se vleze. No pak toa ke bide so nekoja nezna varijanta na pasti i sungeri. Premnogu finesi ima, taka da nezno i poleka