Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1428690 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #6240 на: 04 Јануари 2015, 08:10:23 am »
Се док постојат луѓе кој колите ги мерат ко пиперки на пазар вњ ќе доминира ..

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #6241 на: 04 Јануари 2015, 08:23:38 am »
Тамче, да те поправам :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #6242 на: 04 Јануари 2015, 12:24:52 pm »
Срцки сте..

4Ц е интересно возило, признавам. Во изолација е дури одлично. Ама кога е во директна споредба со конкуренција (а Кајман му е конкуренција, да не си играме играчки, исто и Лотус Елис), излегуваат на виделина недостатоците.

И кога некој автомобилски новинар не онанира на колата, одма тука „наш дом“, „конфекција“, итн.

Болеше оноа „spider with an eye infection“, признајте. ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6243 на: 04 Јануари 2015, 12:30:22 pm »
Zero, Во најмала рака е тенденциозен муабетот за пластиката и за каблите позади шалт таблата на 4C, како и просторот за багаж, каде што ќе спржиш што и да ставиш во него, во најмала рака. Ама кој како сака нека си го толкува текстот, за мене нема ништо во него за возачките карактеристики, како се однесуваат на пат, како држат по кривини, какво е задоволството при возење, како е на кривулести п атишта, како е на автопат, како на патишта со лош асфалт, како е на патишта со добар асфалт, и слични релевантни работи. Само нафрлени по два-три збора, а понатаму во текстот - теписи и штофче....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #6244 на: 04 Јануари 2015, 12:41:36 pm »
Okay, moving on..

Подиректните ривали - Cayman и Lotus Exige vs Alfa Romeo 4C.

http://www.topgear.com/uk/photos/alfa-romeo-4c-porsche-cayman-lotus-exige-2014-3-17

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6245 на: 04 Јануари 2015, 12:43:38 pm »
Има преку 100 вистински драјв тестови по интернетов,меѓу кои и оној за "Best driver's car" што е и вистинската намена на 4ц. Ама за Зеро единствено овој е релевантен,џабе ставање на линкови со страни уназад.

Овие тука од рачно изработен карбон монокок и 20-30 заштрафени делови на него(шалтабла,рачки на врати,волан и педали) им фалел фит енд финиш,ахам,реално до коска.
Заборавиле да побараат и фрижидерче за шампањско.Огромен минус.

Овие другиве воопшто ги нема тука,предобри биле. Што е уште поинтересно,овде Карера С е позади 4ц,Кајман не го ни рачунаат.

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6246 на: 04 Јануари 2015, 12:44:47 pm »
Еве како Крис Харис со дупло помалку зборови од оној новинар во „Car“ кажува 5 пати повеќе за возилата (и во овој тест „победува“ Cayman, ама тестот е 3 пати подобар):

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #6247 на: 04 Јануари 2015, 12:45:39 pm »
Коса ми се крева кога ќе спомнат багажен простор и ред други небитни работи за возила од овој тип. Божем единствено возило ќе ти биде 4c, exige, cayman... па ќе се секирам за багаж, бучна била, гола. Ама тоа е кога дојдоа на ред да тестираат новинарчиња што појма немаат од возилата и нивната намена, па во сите класи ги оценуваат истите карактеристики. Не го прочитав целиот текст ама од тие 1-2 страни што ги прерипав на брзина видов дека некој кувар го има пишувано.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #6248 на: 04 Јануари 2015, 12:52:23 pm »
Има преку 100 вистински драјв тестови по интернетов,меѓу кои и оној за "Best driver's car" што е и вистинската намена на 4ц. Ама за Зеро единствено овој е релевантен,џабе ставање на линкови со страни уназад.

Овие тука од рачно изработен карбон монокок и 20-30 заштрафени делови на него(шалтабла,рачки на врати,волан и педали) им фалел фит енд финиш,ахам,реално до коска.
Заборавиле да побараат и фрижидерче за шампањско.Огромен минус.

Овие другиве воопшто ги нема тука,предобри биле. Што е уште поинтересно,овде Карера С е позади 4ц,Кајман не го ни рачунаат.

Не бе, јас само линкнав уште еден тест. Или забрането е?

Јас не реков дека само тој е релевантен. Реков дека е интересно да се видат real world страните на секое возило и како се споредува со конкуренцијата.

Коса ми се крева кога ќе спомнат багажен простор и ред други небитни работи за возила од овој тип. Божем единствено возило ќе ти биде 4c, exige, cayman... па ќе се секирам за багаж, бучна била, гола. Ама тоа е кога дојдоа на ред да тестираат новинарчиња што појма немаат од возилата и нивната намена, па во сите класи ги оценуваат истите карактеристики. Не го прочитав целиот текст ама од тие 1-2 страни што ги прерипав на брзина видов дека некој кувар го има пишувано.

Да де, пошто багажен простор не ти е ич важен. Пошто ако имаш 4Ц или Кајман или што и да е, нема да сакаш да претрчаш со девојка ти до Грчка на продолжен викенд со колата, и нема да ти треба простор да фрлиш 2-3 торби внатре.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6249 на: 04 Јануари 2015, 12:54:22 pm »
Зеро ај до тебе неколку прашања.

Ја земаш на тест Алфата,што се ќе сакаш да пробаш со неа,кои работи ќе ги гледаш?

EDIT: Сега видов што му пиша на Игор,нема потреба,јасно е.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #6250 на: 04 Јануари 2015, 12:58:18 pm »
Го поштувам Крис Харис поради тоа што знае што збори и што споредува, ги споредува важните и релевантни работи. До сега не го начекав да споредува багажен простор кај возилава.

А за до Грчка народ на мотор иде, така да не е проблем да се снајдеш ако имаш желба.  :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6251 на: 04 Јануари 2015, 13:02:11 pm »
Ако сакаш со девојка ти да скокнеш до грчка (а притоа немаш кука на 4C), може ова ќе ти помогне:

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #6252 на: 04 Јануари 2015, 13:04:46 pm »
Зеро ај до тебе неколку прашања.

Ја земаш на тест Алфата,што се ќе сакаш да пробаш со неа,кои работи ќе ги гледаш?

Ќе почнам од тоа како (субјективно ми) изгледа. Ќе продолжам кон седечка позиција, контроли, итн. После тоа веќе можеме да правиме муабет за комфор на нормални улици (не на тркачка патека) и да правиме муабет за хендлинг, грип, звук, oversteer, understeer, итн.

Лично, страшно разочарување ми е што за кола што е таргетирана како Driver's Car, нема мануелен менувач (истата критика ја имам и за новото Porsche 911 GT3).

Секако, ќе гледам и fit & finish. Сакале ние да признаеме или не, важна работа е. Не знам за ниту еден човек што во 2015-та година ќе одвои 60.000 (или 88.000 евра, во Македонија) за нова кола и ќе прифати несоодветен фит & финиш. Fit & finish е страшно важна работа. Секако, возењето и возачкото искуство е најважно (особено кај ваков вид на возило), ама да кажеш дека фит & финиш не е битен, треба да си со ептен розеви цвикери.

Ако сакаш со девојка ти да скокнеш до грчка (а притоа немаш кука на 4C), може ова ќе ти помогне:

Хаха, дури и тркалцата се као на Алфа Ромео. Very nice!

EDIT: Сега видов што му пиша на Игор,нема потреба,јасно е.

Јасно, јасно. Јас стварно не разбирам луѓе што се подготвени да удираат со глава во ѕид и да не прифатат објективно дека нивната омилена кола (или пак нивниот омилен бренд) може да има некакви недостатоци. Те почитувам како човек и како пријател, ама не ја разбирам твојата слепа љубов.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6253 на: 04 Јануари 2015, 13:08:05 pm »
Коса ми се крева кога ќе спомнат багажен простор и ред други небитни работи за возила од овој тип. Божем единствено возило ќе ти биде 4c, exige, cayman... па ќе се секирам за багаж, бучна била, гола.

И да е втора кола пак ќе сакаш шознам до охрид-грчка да ја извозиш, не? Багажниот простор може да направи разлика „идам до халкидики на саат-два“ и „идам до халкидики на ден-два“.

Па нема ваљда кајман или 4ц да купувам само за да се расцепавам на семафори, да ја паркирам пред џиберски кафичи и да избегнувам џандари на заобиколница?

Fit & finish е страшно важна работа.

меѓу најважните! Во топ 3 по важност карактеристики по мое.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #6254 на: 04 Јануари 2015, 13:11:35 pm »
Не се колите за на обиколница и семафори, се надевам ги немаш сфатено како такви? :)