Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1333600 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29790
    • CARclub.mk
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #5910 на: 20 Ноември 2014, 15:04:46 pm »
Чудно каква одбивност имате према германците.

Интересен момент е што скоро сите брендови што ги купија фирми од чудни земји, генерално добро работат. Volvo живна под Кинезите, Land Rover, Range Rover и Jaguar под Индијците.

Баш затоа што тековниот менаџмент на Alfa Romeo е срање, сметам дека треба некој друг да ја купи и да ја живне. Макар и (don't kill me) VW. Баш пред некој ден му го зборев тоа на Симо - зошто да нема наследник на Alfa Romeo 159 изграден врз платформа на Audi A4 или А6? Платформа која ради economy of scale е поевтина, подокажана и реално, добра, со добри можности за rear-biased 4x4. Ете, итаљаните нека си подесат суспензија, нека си рчнат мотори (сигурен сум дека Alfa Romeo ќе си го задржи нивниот V6), нека си направат убав дизајн..

Ете, не мора да е VW. Било кој друг.

2. Да се продаде Алфа на некој од конкурентите, за тие да ја оправат. Ако Алфа се продае на германци, ќе треба да си бараат нови муштерии да им ги купуваат колите, зошто никој од досегашните (па ни јас) нема да сака да купи Алфа што ги нема недостатоците кои ја прават шармантна.

И самите клиенти си се криви, баш ради вакво пување. Малку претерувате.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #5911 на: 20 Ноември 2014, 15:06:43 pm »
Сметајте дека на колава има многу работи што се сметаат како дополнителна опрема - бојата, бандажите, карбонските фарови, спортскиот издув, ситници во ентериерот, итн, итн, итн. Сите тие работи се по најмалку 2500 евра.

бубрези наместо тестиси. Види го мојот пост. и „опшналс“ што ги додадов на основната цена. Не можам да приметам друга кастмизација од наведените. Можда има а да не сум приметил, ама сепак, 88к оваа кола не може да ја продадат кај нас.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #5912 на: 20 Ноември 2014, 15:10:11 pm »
Затоа има 10к попуст де, као во Порше. ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5913 на: 20 Ноември 2014, 15:21:23 pm »
Исто ко` пред 10 години (толку поминаа мамицуму...) Сребрената 147 GTA во излог им стоеше со смешна цена од 45.000 евра.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5914 на: 20 Ноември 2014, 15:36:11 pm »
Чудно каква одбивност имате према германците.

Интересен момент е што скоро сите брендови што ги купија фирми од чудни земји, генерално добро работат. Volvo живна под Кинезите, Land Rover, Range Rover и Jaguar под Индијците.

Баш затоа што тековниот менаџмент на Alfa Romeo е срање, сметам дека треба некој друг да ја купи и да ја живне. Макар и (don't kill me) VW. Баш пред некој ден му го зборев тоа на Симо - зошто да нема наследник на Alfa Romeo 159 изграден врз платформа на Audi A4 или А6? Платформа која ради economy of scale е поевтина, подокажана и реално, добра, со добри можности за rear-biased 4x4. Ете, итаљаните нека си подесат суспензија, нека си рчнат мотори (сигурен сум дека Alfa Romeo ќе си го задржи нивниот V6), нека си направат убав дизајн..

Ете, не мора да е VW. Било кој друг.

2. Да се продаде Алфа на некој од конкурентите, за тие да ја оправат. Ако Алфа се продае на германци, ќе треба да си бараат нови муштерии да им ги купуваат колите, зошто никој од досегашните (па ни јас) нема да сака да купи Алфа што ги нема недостатоците кои ја прават шармантна.

И самите клиенти си се криви, баш ради вакво пување. Малку претерувате.

Има едно чувство кај Алфа кое јас не можам да го објаснам. Филипв може, ќе најде начин. Филипв за се има објаснување. Јас немам. Тоа чувство ќе го снема ако Алфа ја закачиш на платформа од Ауди, која е изработена (можеби) до перфекција. Алфа не е перфектна. Секоја Алфа има ситни недостатоци. Треба да си посебен тип на човек, прво да ги изигнорираш недостатоците и да гледаш само позитиви, и второ да почнеш да ги сакаш тие недостатоци.

Да, кај мене е абнормално висока позицијата на седење за кола со „спортски дух“. Да, моторот е жеден за гориво. Да, цела генерација на 145 има проблем со задните штопови, се суши лепакот и се откачуваат штоповите. Да, лошо е изолирана од road noise. Има уште фалинки, ама да ме стаиш во Голф, Меган, Астра или било која друга кола од таа класа и таа генерација, нема да можам да живеам со колата.

Купивме Renault Laguna, кола од прв газда, внатре изгледаше како човек да не седнал. Со 300 евра средување во полумесеци и прагови колата ќе беше фабрика. Арно ама, следнава реченица што излезе од устата на татко ми ќе ја паметам цел живот, зошто татко ми не е човек што збори многу:
Се возиме кон Маврово со таа Laguna, и од нигде и никаде вика „И поудобна е, и потивка е, и помалку троши, ама џабе, не е Алфа.“ Во рок од 2 недели Лагуната се продаде и се купи моменталнава 145ка.

Не сум само јас што „претерувам“. За среќа, сеуште има луѓе што го препознаваат тој x-фактор во постарите Алфи. Знам дека јас ќе останам еден од тие луѓе, и кога финансиски ќе се осамостојам, првата кола што ќе ја купам ќе биде Alfa GT.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #5915 на: 20 Ноември 2014, 15:52:27 pm »
Ете зошто пропаѓа Алфа.

Не. Алфа пропаѓа заради самиот менаџмент. Алфа пропаѓа зошто со години се шверцаат на Cuore Sportivo од златната ера на брендот. Алфа пропаѓа зошто во моментов не нуди ништо ново и возбудливо што би го привлекло просечниот купувач. Алфа пропаѓа и ќе пропаѓа се додека CEO на Fiat Group не скине конци и некој паметен човек не ја преземе групацијата.

Во моментов постојат две можни решенија за Алфа.
1. Да си го подигнат квалитетот на понудата на она ниво на кое им се цените.
2. Да ги симнат цените на она ниво на кое им е квалитетот на понудата.

Нити едно од овие две решенија не е исплатливо за Алфа, од следниве причини:
1. Веќе се во загуба. Користење на поскапи материјали за изработка, и ангажирање на дополнителен капитал би ги убило.
2. Веќе се во загуба. Симнување на цените значи тотален колапс на финансиско ниво за Алфа како гранка на Фиат.

Во иднина се можни неколку решенија:
1. Да се убие Маркионе и да се најде покомпетентна замена за него, зошто е деген.

https://www.youtube.com/watch?v=R2xh4Dplu-M&feature=youtu.be&t=26s

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #5916 на: 20 Ноември 2014, 15:55:10 pm »
Sto da se kaze koga i karbonski monokok e nedovolno golemo tehnolosko dostignuvanje,edino Laferari i Mclaren go imaat. Ustvari i f1 bolidite.

Edit: Auuu Zero sega otvoriv fb, ama go razmrdalo ova portalot,a bogami i forumov. :)
« Последно менување: 20 Ноември 2014, 16:02:31 pm cuoresportivo159 »
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16733
  • Keep it 100
« Одговори #5917 на: 20 Ноември 2014, 15:57:13 pm »
Алфа на платформа од Ауди А4 мене ми звучи одбивно, но Алфа на платформа од BMW Серија 3 е веќе друга приказна.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #5918 на: 20 Ноември 2014, 16:06:08 pm »
Има едно чувство кај Алфа кое јас не можам да го објаснам.

Јас имам слично чувство за некоја друга марка. И што со тоа. Најголем дел од луѓето на форумов сме такви. Тоа што вие алфистите се палите по Италијанки на тркала, не ве прави нешто многу посебни.

Компаниите не смеат да си дозволат пазарот да им зависи само од џебот на такви луѓе. Мора да понудат нешто и за оние кои размислуваат потрезвено кога купуваат автомобил.

Алфа на платформа од Ауди А4 мене ми звучи одбивно, но Алфа на платформа од BMW Серија 3 е веќе друга приказна.

Алфа на платворма од Мерцедес е добитната комбинација ;D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #5919 на: 20 Ноември 2014, 16:07:00 pm »
Алфа е добра како половна кола со сите маани и фалинки затоа што има соодветна цена, односно поефтина е од конкуренцијата.

Алфа како нова не е баш добар избор ако ги има истите маани и фалинки, затоа што цената не и е соодветна :)

Иначе ако за 4Ц со цена од 90 илјади евра не размислиш дали вреди и што добиваш за цената, и истата ја купиш за толку пари, тогаш најверојатно парите ти паднале од небо или си имаш некој проблем. 4C е специфична кола, се согласувам, ретко со која кола може да се спореди, ама не значи дека вредноста не може да и се определи и колку и да ти кажат во салон дека толку треба да дадеш ако имаш. Едно е 50-60 илјади, друго е 80-90 илјади.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #5920 на: 20 Ноември 2014, 16:53:52 pm »
Јас имам слично чувство за некоја друга марка. И што со тоа. Најголем дел од луѓето на форумов сме такви. Тоа што вие алфистите се палите по Италијанки на тркала, не ве прави нешто многу посебни.

Благодарам. Стварно не го разбирам односот. Љубовта кон Alfa е иста као љубовта кон Porsche, или кон BMW, или кон Mini, или кон било кој друг бренд.

Едно е 50-60 илјади, друго е 80-90 илјади.

Нормално.

Така де, било која. Јас само спомнав А4. Со тоа што, VW е заинтересиран да ја купи Alfa Romeo. BMW и Mercedes-Benz не се.

Edit: Auuu Zero sega otvoriv fb, ama go razmrdalo ova portalot,a bogami i forumov. :)

Богами размрда. Не размрда као што размрда Golf GTI, а не размрда ни како што размрда A45 AMG Edition 1, ама размрда.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5922 на: 20 Ноември 2014, 17:02:12 pm »
Бииијутифул!  ;D Едвај чекам да ја слушнам по улици.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #5923 на: 20 Ноември 2014, 21:21:36 pm »
Алфите се како  убави и темпераментни жени.Секогаш знаат што сакаат, ти го пружат најубавото задоволство, во ниту еден момент не те оставаат рамнодушен, е ама на глава ќе ти се качат!

Тие неправилности кај Алфата ја прават да изгледа човечки. Секоја неправилност ја покажува својата човечност.

Имам огромна почит кон VW (самиот јас сум и Бубаџија), Audi, Opel... но, тие се возила од точка А до точка Б.

Да знам дека Голфот никогаш нема да ме изнервира, ама никогаш да ме импресионира, ако сака нека има 300 коња.

Животот е краток за досадни коли, а досадните коли немаат карактер, немаат дух.

Порше, Алфа, Ланчија, Ферари, Масерати, ...да не ги набројувам, тоа се автомобили кои прво се сонуваат, па се креираат. За разлика од овие останатите кои се чиста пресметка на материјали, добавувачи и милион километри околу тест патека.

Да реално видете, во секојдневието тоа е тоа. Сакам колата да ми е доверлива, да ме однеси до точка Б, В, Г ..Ш.

Сепак сакам да ме насмее, да ми ја зоврие крвта, да му искурчам на некој меѓу семафори и да знам дека сум во вистинскиот автомобил да го направам тоа.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #5924 на: 20 Ноември 2014, 21:27:59 pm »
Да, ама тоа што Алфистите никако не можат да го разберат, е дека страстта кон некое возило е субјективна. Може на некој му зоврива крв од Југо, јебига.