Автор Тема: Што спуштате, гледате или сте гледале(ФИЛМ)!!!  (Прочитано 2116522 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Што спуштате, гледате или сте гледале(ФИЛМ)!!!
« Одговори #6780 на: 25 Ноември 2014, 11:09:54 am »
Како што и мислев..
Филмот е ценет поради тоа што веројатно за првпат разработува идеја од која денес произлегуваат многу подобри филмови од него, али самиот филм ко филм не го издржал тестот на времето, што значи дека денес да го гледаш ( без да го знаеш она што го пишав) ке ти биде досаден.

..што не е случај кај други култни фимови како 2001 Space Odissey, Alien 2 итд...

Toa „тест на времето„ е многу релативна работа, кога се работи за уметност.
Овде практично зборуваме за популарност на подолг временски рок. Популарноста сама по себе е тесно поврзана со комерцијалниот аспект. Поголемиот дел од популацијата одсекогаш преферерирала комерцијални работи (и не само во сферата на филмот).

Постојат многу филмски дела кои биле и ден денес се ремек дела, ама „слабо поминале„ кај генералната публика. За разлика од генералната публика, многу познавачи и ден денес ги ценат.
Блејд Ранер бил популарен на времето (јас нешто покасно го гледав), не толку заради неговите прави вредности, туку заради одредени негови аспекти кои на времето биле популарни: СФ со одлична глумачка екипа, вештачка интелегенција, добри ефекти -одлични за времето, лично имам видено копија од анимацијата работена во Lightwave на Амига (кој го знимала анимација на времето знае за кој софтвер зборувам).

Како и да е, погрешните работи заради кои Блејд Ранер бил популарен на времето, денес се надминати... и филмот нормално не е популарен или допадлив за сите кои го гледаат од површен аспект.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44957
  • Il Moderatore
« Одговори #6781 на: 25 Ноември 2014, 13:09:42 pm »
Блејд Ранер бил популарен на времето (јас нешто покасно го гледав), не толку заради неговите прави вредности, туку заради одредени негови аспекти кои на времето биле популарни: СФ со одлична глумачка екипа, вештачка интелегенција, добри ефекти -одлични за времето, лично имам видено копија од анимацијата работена во Lightwave на Амига (кој го знимала анимација на времето знае за кој софтвер зборувам).
т.
Заборави да ја спомнеш и легендарната филмска музика од Вангелис, што уште повеќе придонесува за култноста на самиот филм ;)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22276
« Одговори #6782 на: 25 Ноември 2014, 13:38:37 pm »
1.Поврзете лаптопот на телевизор...
2.Угасете светла
3.Видео на фулл ХД од тука:

4.Mузика:

5.Релакс.
« Последно менување: 25 Ноември 2014, 13:47:37 pm Stratro »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6783 на: 25 Ноември 2014, 13:57:36 pm »
Некни го имаше Трансформерс првиот дел на Телма... Имајќи предвид дека го имам глеано на Блу Реј, на раат на 50 инчен Самсунг, со Сони + Босе озвучење, ова беше едно сосема поинакво доживување (слика во прилог).

(ова е уствари Bumblebee)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6784 на: 25 Ноември 2014, 14:01:06 pm »
Заборави да ја спомнеш и легендарната филмска музика од Вангелис, што уште повеќе придонесува за култноста на самиот филм ;)
Thumbs up!  :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22276
« Одговори #6785 на: 25 Ноември 2014, 14:13:58 pm »
Mузиката од Вангелис ми е слушана многу пати пред да го гледам филмот...
Имал и подобри саундтракови...

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5746
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #6786 на: 25 Ноември 2014, 22:01:27 pm »
Bas nekni gi preslusuvav od Vangelis kompoziciite.
Alal vera na covekot.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #6787 на: 25 Ноември 2014, 23:34:54 pm »
@Deni, овој го имаш гледано или строго само Сингам го поштуваш од боливудската сцена?

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #6788 на: 26 Ноември 2014, 01:22:29 am »
Не ја заборавајте од Вангелис за нас најпознатата. 8)

www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6789 на: 26 Ноември 2014, 01:24:35 am »
увек кога ке ја чујам песнава ме потсеќа на приказните-серијалот за војводи, комити, кодоши, писатели и турски аскер...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6790 на: 26 Ноември 2014, 01:28:04 am »

Во врска со Блејд Ранер, баш сега нешто прочитав што тогаш било контроверза промовирана во филмот, а сега полека иде накај реалност:
http://endoftheamericandream.com/archives/the-future-of-relationships-soon-millions-of-men-will-be-having-sex-with-incredibly-life-like-female-robots

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #6791 на: 26 Ноември 2014, 02:00:02 am »
увек кога ке ја чујам песнава ме потсеќа на приказните-серијалот за војводи, комити, кодоши, писатели и турски аскер...
Па да де, ова е најавната шпица од "Тврдокорни" (прва сезона).Сите ги има на youtube кој сака да ги гледа.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #6792 на: 26 Ноември 2014, 02:03:18 am »

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5746
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #6793 на: 26 Ноември 2014, 02:33:57 am »
Kogo ne go potsetuva istoto, a e Makedonec. Vo isto vreme me potsetuva i na cesna i grandiozna smrt na nasite komiti........iiihhhh......

Anuway,
Najdobra traka za film e definitivno ovaa.......
...koja inace e od prviot film sto sum go gledal vo kino, i sekkgas ke mi ostane vo sekavanje em kako prv film na golemoto platno, em kako fantasticen film so uste pofantasticna zavrsna scena so  najfantasticen soundtrack.
Enjoy!

The Last of the Mohicans - Promentory: http://youtu.be/K1ryJDVuZ6k

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6794 на: 26 Ноември 2014, 09:18:53 am »
Ептен е погодена музиката од The Last of the Mohicans, дефинитивно една од најдобрите филмски музики воопшто. Конкретно оваа нумера (и главната тема на филмот), The Gael, е можеби најдобрата (од Dougie MacLean).

Еве ја во изведба на негови земљаци Шкоти:
http://youtu.be/U89Qtbnk-Q4

Во симфониска изведба:
http://youtu.be/F6G8TXaKkF0