Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 284673 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #180 на: 21 Ноември 2013, 14:53:04 pm »
У Виена е толку, на 30ина минути пешки од Центарот. Само еден дел имаше кај што не се плаќаше паркинг, и беше оддалечен на 3.64 километри од кај што бевме сместени :) Си ја меморирав локацијата во GPS :D

Pa spodeli ja lokacijata. Greota e da ne spodeluvas. Moze nekoj ke saka da odi i da ne go pljackaat za dzabe.

За Виена и сличните градови јас имам друг принцип. При самото сместување барам да имам и вклучен паркинг, па во таквите градови користам или јавен транспорт или точак (во Верона, покрај вклучен паркинг во сместување, барав и вклучено бесплатно користење на велосипед за време на престојот).

Последното одење во Виена, рентав стан каде што во цената добив и паркинг место во подземна гаража на самата зграда. Колата воопшто немав потреба да ја користам за траењето на целиот престој таму.

Во градови каде што има услови за некористење на кола (добро организиран јавен транспорт, и совршено безбедни и означени велосипедски патеки), и тоа како треба да се наплаќа паркингот. Проблем кај нас е што ем се наплаќа паркингот секаде, ем поради тоа трпат велосипедските и пешачки патеки (што е рамно на криминал), ем скоро и да нема јавен транспорт организиран како треба па понекогаш и немаме избор во поглед на некористење на кола.

Дарко

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #181 на: 21 Ноември 2013, 15:27:21 pm »
Верно од збор до збор и до потписот на крај!

Јас имав сместување кај пријател, кој уствари ми го покажа и ме однесе до бесплатниот паркинг. Колата три дена си беше таму, а ние ја шетавме Виена со јавен транспорт нормално.

За Прага ни препорачуваа да не одиме на шетање со кола, поради исклучително тешкото наоѓање на асолен и ценовно прифатлив паркинг, и поради можноста за кражба и/или обивање на возилото. Така да, и таму беше јавен транспорт all the way :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #182 на: 21 Ноември 2013, 18:46:07 pm »
Верно од збор до збор и до потписот на крај!

Јас имав сместување кај пријател, кој уствари ми го покажа и ме однесе до бесплатниот паркинг. Колата три дена си беше таму, а ние ја шетавме Виена со јавен транспорт нормално.

За Прага ни препорачуваа да не одиме на шетање со кола, поради исклучително тешкото наоѓање на асолен и ценовно прифатлив паркинг, и поради можноста за кражба и/или обивање на возилото. Така да, и таму беше јавен транспорт all the way :)

Во Прага па ептен нема поента од кола.. Јас имав паркинг во склоп на хотелот, со обезбедување и камери.

Се друго јавен транспорт. Во 5-10 дена, воопшто не користев кола.

Плус во Прага е штета да не можеш да пиеш пиво во неограничени количини , па дефинитивно кола е пречка :)

Јас најскап паркинг имам плаќано во Швајцарија. Имено за да избегнам скапи хотели во Женева и Лозана, се сместив во Тонон (во Франција, многу близу до Евиан (прочуен по водата), Монтре (прочуен од Џез Фестивал -от, и музика (и во овој град има многу статуи, ама за разлика од нас кај нив се статуи на Џез Музичари и тоа низ целиот град)), и релативно близу до Женева и Лозана).

Меѓутоа она што го заштедив на хотел, ми одеше на паркинг , бидејќи морав да користам кола за да стигнам од Тонон до Женева, односно Монтре и Лозана.Нареден пат, истиот алгоритам :) Хотел во местото со паркинг, а кола само за да стигнам до местото.. Се друго јавен транспорт, пешки или точак.

Дарко

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #183 на: 21 Ноември 2013, 18:48:14 pm »
колку беше паркингот ако не е тајна?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #184 на: 21 Ноември 2013, 18:55:23 pm »
колку беше паркингот ако не е тајна?

Не можам точно да се сетам, ама орентационо имав по 30-50 еур дневно за паркинг. Просек е некаде 50-60 еур дневно (за 24 часа паркинг).

Инаку еве што можеш да прочиташ кај нив околу оваа тема:

"And most swiss parking places are narrow. 4x4's don't belong in the towns. They are for the mountains.

You need to understand that car use is being discouraged here. There are an increasing number of towns with large "pedestrian only" centres or "priority to pedestrian" areas. Geneva is considering a tax on entering cars like Oslo and London have. We have what is arguably the world's best integrated public transport system and we are encouraged to use it. One of the ways this "encouragement" is shown is the cost of downtown car parking."

Дарко

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #185 на: 21 Ноември 2013, 18:58:03 pm »
Проблем кај нас е што ем се наплаќа паркингот секаде, ем поради тоа трпат велосипедските и пешачки патеки (што е рамно на криминал), ем скоро и да нема јавен транспорт организиран како треба па понекогаш и немаме избор во поглед на некористење на кола.

Дарко

Се согласувам во целост со горенаведеното.

Поздрав
Влатко

(Зашто го исфрли Поздравот?)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #186 на: 21 Ноември 2013, 18:59:14 pm »
Затоа била и ќе остане Швајцарија :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #187 на: 21 Ноември 2013, 18:59:27 pm »
Проблем кај нас е што ем се наплаќа паркингот секаде, ем поради тоа трпат велосипедските и пешачки патеки (што е рамно на криминал), ем скоро и да нема јавен транспорт организиран како треба па понекогаш и немаме избор во поглед на некористење на кола.

Дарко

Поздрав
Влатко

[/quote

Дарко

Поздрав
Влатко

Дарко

Поздрав
Влатко

Не е исфрлен :)

Праев copy paste, па не сум го ископирал :)

Добро што ме подсети

поздрав

Дарко :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #188 на: 21 Ноември 2013, 18:59:44 pm »
kaj ja spomnavte Evian vodata. Najdobrata i najkvalitetnata voda vo svet.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #189 на: 21 Ноември 2013, 19:02:34 pm »
kaj ja spomnavte Evian vodata. Najdobrata i najkvalitetnata voda vo svet.

Зезни водата :)

Јас таму се навлеков на "Raclette" :)

Сирење што го топиш и мачкаш на компир. Оди уз вино неверојатно..

Имав ситуација да едвај довозев од Shamonix до Тонон (на крај возеше мојата потрезна половина :) (затоа се оди на пат со жена или девојка :) ).

поздрав

Дарко

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #190 на: 21 Ноември 2013, 21:24:39 pm »
Eпа од денес да ви се пофалиме и ние битолчани почнавме да плаќаме за паркинг места стентоно си ја заврши работата :)

Не е почнат паркингот со наплаќање сеуште, наводно од другата недела знаците не се донаредени и не му е стигната целата опрема ...

Шо е до мене, никогаш да не му стигни ! ;D
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Боби Л.

• Редовен
  • Пораки: 1273
  • I live my life a quarter mile at a time...
« Одговори #191 на: 21 Ноември 2013, 21:29:34 pm »
Па денес на другарче мое го дрпнале 50 денари ја паркирал јавор ...

+1 од кај тебе и да стигнат да се расипат ;D ;D ;D
https://www.youtube.com/watch?v=-Lc9QZqITc4
Брзината не е опасна,туку будалата шo седи зад воланот :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14722
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #192 на: 21 Ноември 2013, 21:31:59 pm »
Паркингот пред Јавор се наплаќа од пред 10 години. ;)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Боби Л.

• Редовен
  • Пораки: 1273
  • I live my life a quarter mile at a time...
« Одговори #193 на: 22 Ноември 2013, 11:51:18 am »
Знам дека се наплаќа ама ова сега по новото само сега го нема билдеро шо ја креваше рампата :D
https://www.youtube.com/watch?v=-Lc9QZqITc4
Брзината не е опасна,туку будалата шo седи зад воланот :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #194 на: 22 Ноември 2013, 13:00:26 pm »
Луѓе, што е со паркингот кај Тутунски Комбинат, тој со рампа? Цело време е крената, таксистите викаат дека само ако рампата е спуштена се наплаќа. Ми нема логика во скоро строг центар - бесплатен паркинг.