Автор Тема: Alfa Romeo 147 JTD 16v m-jet  (Прочитано 68919 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
Одг: Alfa Romeo 147 JTD 16v m-jet
« Одговори #120 на: 08 Јули 2013, 22:40:14 pm »
Еден мајстор имаше што ми работеше на куќа велеше „на есен“  за идно недетрминирано време :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #121 на: 14 Јули 2013, 16:02:53 pm »
Епа еве есен дојде викендов. Врнеше неколку дена Битола, јас есенски се осетив па се фрлив во промет.

1. Подготовка направена дигната кола на трупчиња двете предни тркала извадени

2. Bremobo дискови спремни обезмастени со Brake Cleaner, централно офарбани со силиконски спреј за ауспуси/издувни грани.

3. Спремни нови плочки Valeo, во недостаток на кит за монтажа задната површина „замастена“ со силиконски спреј.

4. Изваден стар диск спремен за локаните собирачи на старо железо.

5. Лежиштето шапите и носачот пдлегнаа на стругање со челична четка и лесно освежување со силиконски спреј за ауспух

6. Монтиран нов диск

7. Склопена шапа со нови плочки

8. Монтирано тркало провозено 5км по обиколница да запали малце горниот слој.

Фали пиво на крај.. ама не стигнав :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #122 на: 14 Јули 2013, 19:32:40 pm »
Немаш ставено сликички со новите бандажи, или сум промашил нешто?
Прекрасно е што колата си ја одржуваш со мерак, иако можеби моторот не ти прави толку ќеиф. Би сакал еден ден да можам истиот третман како твојот и на Симо да го пружам и на моето возило.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #123 на: 14 Јули 2013, 19:36:39 pm »
Kaко бе моторот не му прави кеф. Од сите Алфи во Македонија, тој ја одбра токму оваа.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #124 на: 14 Јули 2013, 19:47:10 pm »
Ја знам приказната зошто е одбрана баш оваа кола од сите проверени, и причината не е моторот.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #125 на: 14 Јули 2013, 19:50:31 pm »
@Лошко, Тебе косилицата твоја ти праи кејф? Па од сите дизели во македонијава ти неа што ја избра:)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #126 на: 14 Јули 2013, 19:52:22 pm »
Каде имаше нов дизел во C сегментот за 10.000 евра?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #127 на: 14 Јули 2013, 19:58:11 pm »
Па јас толку да плукам по некој мотор и на крај да го земам... ќе се обесам најсериозно.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #128 на: 14 Јули 2013, 20:02:50 pm »
Не е толку страшно, може да имаш мотор со деклариран снага од 160кс, а во пракса не повеќе од 60.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #129 на: 14 Јули 2013, 20:03:57 pm »
Секако 2.0 TS ќе биде подобар перформер од ова, но моторот е и премногу моќен за она што јас првенствено го планирав за ова возило.

Освен тоа што не ми се допаѓаат дизелски „отапените“ возечки карактеристики, овој дизел и оној на лагуната секогаш биле спремни да те извозат многу брзо. 220 е категорија што е достиглива без никаков проблем за оваа големина на мотор во прилично компактна кола.

Што се однесува до конкретниов третман нема премногу филозофија. Вака е порационално финансиски, но треба да си најдеш време а тоа не е секогаш лесно да се направи. Од друга страна секако повеќе време ќе посевтиш отколкуна сервис, па козметички ќе го дотераш да биде полично.  Тој на сервис сигурно нема да потроши 3 часа да работи работа која не може да ја наплати еден час. Ама некогаш мора да се оди и таму оти немаме ни време ни простор/алат се да правиме сами. Инаку деловите оригинали набавени во Белград се многу прифатлива цена скоро 50% пониска од тоа овде. Не можам да разберам како тоа кај нас секогаш е најскапо од сите соседи.

Бандашите не сум ги отсликал, некако не ми се погаѓа или е нечиста коалта или е темница а не менуваат многу во тоа како колата ја личи. Подеднакво исто простор има во однос на крилата само сега има повеќе бандаш помалце гума. Но со 16ка нема драстична визуелна промена. Проблемот со 15ките главно е тоа што не можев да најдам нови гуми со индекс V  во премиум класа на гуми. Или ако најдам такви тогаш скоро иста цена како за 16 -ка. Соломонското решение беше да одат 16ки со стари гуми оваа сезона. А на 15ките да дојдат нови зимски (секако мора нови). На тој начин ќе утепаш две свињи со една птица.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #130 на: 14 Јули 2013, 20:04:50 pm »
Па јас толку да плукам по некој мотор и на крај да го земам... ќе се обесам најсериозно.

Јас по овој мотор не сум плукал. Плукам по оној во Меганот. Овој е добар дизел, но е дизел.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #131 на: 14 Јули 2013, 20:07:28 pm »
Не не, за Лошко беше наменет постот. Плука по сите косилици а купил баш таква, и тоа шлапнал пари за нова косилица. ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #132 на: 14 Јули 2013, 20:11:46 pm »
@bramovsk
Ако продавницата е специјализирана за автоделови, дали ќе може во ПП да добијам линк и/или локација каде може да ја најдам?

П.С. На третманот се мислеше на безрезервно и понекогаш предвремено санирање на проблемите и редовното одржување на возилото.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #133 на: 14 Јули 2013, 20:31:13 pm »
@bramovsk
Ако продавницата е специјализирана за автоделови, дали ќе може во ПП да добијам линк и/или локација каде може да ја најдам?

П.С. На третманот се мислеше на безрезервно и понекогаш предвремено санирање на проблемите и редовното одржување на возилото.

Продавницата е во Земун (Угриновачка 24), не е тешко за наоѓање. Сајотот е autoricambi.co.rs одговараат на меил. Телефон: 011/316 0 318. Ако оди некој скоро сакам бели странични жмигавци, ги немаше тогаш на лагер :)

Инаку дисковите беа одма проценети при купување за замена. Само демек плочките имаа уште 50% месо, па предлогот да се чека заедно некако разумно изгледаше. Се решеив да ги земам поради приликата да одам во Белград по друга работа, па цената беше премногу добра за да се промаши. А ги заменив сега оти најдов едно добро упатство па не изгледаше нешто многу поразлично од колите на кои сме вежбале. Единствена мака беше инбус 7 кој во кутијата од 35 инбуси и десетина инбус уметоци испадна дека го нема па мораше интервентна набавка да се прави.

Следно е да ја сменам течноста за кочници/кумплунг. Ќе видиме дали ќе ја менува мајсторот или јас. Зависи каде прво ќе се начека.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #134 на: 14 Јули 2013, 20:47:43 pm »

Бандашите не сум ги отсликал, некако не ми се погаѓа или е нечиста коалта или е темница а не менуваат многу во тоа како колата ја личи. Подеднакво исто простор има во однос на крилата само сега има повеќе бандаш помалце гума. Но со 16ка нема драстична визуелна промена. Проблемот со 15ките главно е тоа што не можев да најдам нови гуми со индекс V  во премиум класа на гуми. Или ако најдам такви тогаш скоро иста цена како за 16 -ка. Соломонското решение беше да одат 16ки со стари гуми оваа сезона. А на 15ките да дојдат нови зимски (секако мора нови). На тој начин ќе утепаш две свињи со една птица.

Менуваат менуваат, и тоа многу. Има визуелна промена на многу подобро.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.