Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 633954 пати)

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 398
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #2775 на: 26 Ноември 2022, 23:14:42 pm »
Dali nekoj ima koristeno od tie gralki za koli sto se vklucuvat na upalac i dali trosat akumulator i dali se korisni.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7259
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2776 на: 28 Ноември 2022, 07:33:34 am »
За кратки релации ако ти треба со 200W акумулаторот пупунец за брзо. За на долги веќе имаш парно од колата.
Тури му гориво за иљадарка не давај пари за квази направи.  :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #2777 на: 28 Ноември 2022, 10:40:38 am »
Ти кога ќе ја запалиш колата ќе го уклучиш греачот, не исклучена.

За корисни не знам. Ако имаш кола со слабо парно, сигурно е корисна.

Да имав на времето вакво нешто со Бубите ...

• Легенда
« Одговори #2778 на: 28 Ноември 2022, 14:23:43 pm »

Да, ама со повеќе потрошувачи приклучени побавно се полни акумулаторот, или не?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #2779 на: 28 Ноември 2022, 15:06:26 pm »

Да, ама со повеќе потрошувачи приклучени побавно се полни акумулаторот, или не?

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
« Одговори #2780 на: 28 Ноември 2022, 17:52:03 pm »
За кратки релации ако ти треба со 200W акумулаторот пупунец за брзо. За на долги веќе имаш парно од колата.
Imam katastrofa od parno, od ovaa godina skoro ic. Imav problem so kazanceto za parno i sekoja esen pod pritisok so voda go perev i posle nemase maka. No od lani koga smeniv vodna pumpa se izgubi na celo. Dzabe perenje 2 pati parno nemase. Zatoa prasav dali ovie vrsat nekoja rabota sekako za niz grad ne mi treba ama za podolga voznja barem nozite da ti gi stopli.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4073
« Одговори #2781 на: 28 Ноември 2022, 18:44:55 pm »
Imam katastrofa od parno, od ovaa godina skoro ic. Imav problem so kazanceto za parno i sekoja esen pod pritisok so voda go perev i posle nemase maka. No od lani koga smeniv vodna pumpa se izgubi na celo. Dzabe perenje 2 pati parno nemase. Zatoa prasav dali ovie vrsat nekoja rabota sekako za niz grad ne mi treba ama za podolga voznja barem nozite da ti gi stopli.
Смени си казанче,за што кола се работи

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
« Одговори #2782 на: 28 Ноември 2022, 19:57:27 pm »
Corsa C 1.7 DI isuzu

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4073
« Одговори #2783 на: 28 Ноември 2022, 22:33:29 pm »
Corsa C 1.7 DI isuzu
Види пробај, кај тебе е лошо што мора да се вади шал табла... Јас мењавав пред две недели кај мене на пежото иста мака имав, ама кај мене 4 штрафа беа...

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

• Легенда
« Одговори #2784 на: 29 Ноември 2022, 07:18:33 am »
Секогаш е подобро е да го средиш парното, само каде и кај кој е проблемот.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
« Одговори #2785 на: 29 Ноември 2022, 21:51:59 pm »
Corsa C 1.7 DI isuzu
Види пробај, кај тебе е лошо што мора да се вади шал табла... Јас мењавав пред две недели кај мене на пежото иста мака имав, ама кај мене 4 штрафа беа... (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Nikoj ne sakase da se nafati zosto trwba da se vadi cela tabla plastika pa duri mi rekoa dojdi ti ke ti kazam kade da odstrafuvas da dondes do nego , toj da go smeni i pari nema da ti zemam. Ne im se isplajka cel den da rabotata za 2000 den.

Отсутен crossMKD

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2786 на: 12 Јануари 2023, 20:10:46 pm »
Поздрав.
Во врска со Тојота Аурис 08' 2.0 Д4Д.
1.Имам зуење(метално) при возење од 60-80 кмч а под 60 или над 80кмч истиот го нема, без разлика дали сум град/автопат или возам на летни/зимски гуми.
2. Возилото на удолница околу 45% рачната кочница не кја држи колата - се лизга надоле. Дали тоа значи дека сајлите се истрошени или може да биде нешто друго??  :-\

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #2787 на: 12 Јануари 2023, 21:04:35 pm »
Поздрав.
1.Имам зуење(метално) при возење од 60-80 кмч а под 60 или над 80кмч истиот го нема, без разлика дали сум град/автопат или возам на летни/зимски гуми.
2. Возилото на удолница околу 45% рачната кочница не кја држи колата - се лизга надоле. Дали тоа значи дека сајлите се истрошени или може да биде нешто друго??  :-\

@crossMKD Па можеш да почнеш од системот за кочење. Дали колата е со диск кочници позади или добоши?

Металното зуење асоцира на проблем со некоја од шепите(ако можеш по слух да одредиш дали доаѓа одзади или напред), односно клипчето на шепата да е заглавено во одредена положба, и да не се враќа скроз назад, со самото движење на тркалото, кочницата фаќа и го прави тој звук.

Друго може да е лабава плочка/металниот осигурач на плочките па да испушта вибрации при возење.

Чим го напомена проблемот со рачната, може да е неповрзано и да треба само да се затегне рачната, но може и тоа да е дел од проблемот.Дали таа тојота има посебни гуртни за рачна(како кај постарите BMW) или не? Ако има проблем со шепата, како што напоменав првично, нема да "враќа" и со самото тоа се намалува функционалноста на самата рачна.

И на крај, како што кажа и самиот, треба и сајлите за рачната да се проверат, доколку изолацијата на самите сајли е оштетена на некое место, од вода ќе кородира и со тоа се ограничува движењето и самата функционалност на рачната.

Доколку зуењето/вибрациите не се поврзани со системот за кочење, тогаш идеш по пат на елиминација..зависи мајсторот колку ќе е спретен и дали ќе има к'смет за да лоцира од кај доаѓа тој звук :)(предница,ауспух, некое лабаво лимче/изолација итн...)

Може и да е лагер на самото тркало, некако највеќе ме асоцира на ова..ама сепак треба да ги провериш сите работи што ги спомнав. Може некој ќе додаде и нешто плус.
« Последно менување: 12 Јануари 2023, 21:14:25 pm tomm1060 »
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен crossMKD

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2788 на: 12 Јануари 2023, 23:15:27 pm »
Поздрав.

@crossMKD Па можеш да почнеш од системот за кочење. Дали колата е со диск кочници позади или добоши?

Металното зуење асоцира на проблем со некоја од шепите(ако можеш по слух да одредиш дали доаѓа одзади или напред), односно клипчето на шепата да е заглавено во одредена положба, и да не се враќа скроз назад, со самото движење на тркалото, кочницата фаќа и го прави тој звук.

Друго може да е лабава плочка/металниот осигурач на плочките па да испушта вибрации при возење.

Чим го напомена проблемот со рачната, може да е неповрзано и да треба само да се затегне рачната, но може и тоа да е дел од проблемот.Дали таа тојота има посебни гуртни за рачна(како кај постарите BMW) или не? Ако има проблем со шепата, како што напоменав првично, нема да "враќа" и со самото тоа се намалува функционалноста на самата рачна.

И на крај, како што кажа и самиот, треба и сајлите за рачната да се проверат, доколку изолацијата на самите сајли е оштетена на некое место, од вода ќе кородира и со тоа се ограничува движењето и самата функционалност на рачната.

Доколку зуењето/вибрациите не се поврзани со системот за кочење, тогаш идеш по пат на елиминација..зависи мајсторот колку ќе е спретен и дали ќе има к'смет за да лоцира од кај доаѓа тој звук :)(предница,ауспух, некое лабаво лимче/изолација итн...)

Може и да е лагер на самото тркало, некако највеќе ме асоцира на ова..ама сепак треба да ги провериш сите работи што ги спомнав. Може некој ќе додаде и нешто плус.
Напред, позади имам дискови.
-Може да е до шепите, за тоа од каде доаѓа звукот по моја проценка е од напред. Дали е можно таков звук да вади семеринзи во мењачот(некој да е оштетен?) бидејќи сакам да направам сервис(уље на менувач).
-Рачната еднаш е отворена и стегната на 2/3 забец.
-За предницата бев пред недела дена за проверка во Олимпико, извршено центрирање а други захвати немаше бидејќи све било ОК.
-Од Ауспух и околу тоа едино ако можам да кажам е дека кршен ми беше дпфот но не верувам да е до тоа..
-А тоа за лагер или(bearing ring) може да е но ќе треба да ставам од друго возило што пасува и да се проба во вожња?!

• Легенда
« Одговори #2789 на: 13 Јануари 2023, 07:17:21 am »
45% ти е многу стрмно, нема таква угорница, најстрмната улица е 35% во светот, ама провери ја на технички бесплатно е.
Лагер не се става од друго возило за проба, ама лесно се дијагностицира ако е до него.