Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 584742 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17925
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #3210 на: 24 Ноември 2025, 18:58:31 pm »
Да може да ги дае топтан парите колку што би го коштала колата долгорочно - ќе ги даде.

Еве од себе тргам, да можам да ги бувнам 18500 евра сега во кеш за нова Гранде Панда, секако дека би ги дал.

Ама веројатно ќе купам нешто за пола од таа цена, и ќе се молам да не ме кошта 18500 долгорочно.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2227
« Одговори #3211 на: 24 Ноември 2025, 19:04:27 pm »
И така нека биде. Нема проблем. Иако мислам така нема да биде Доволно. Сè додека е многу, многу, многу поевтино да се вози стар крш, ќе се возат стари кршеви. Плус, кај нас се гледа само иницијалната сума, многу малку луѓе размислуваат колку би ги чинела колата долгорочно.

Па мислам дека годишна такса е баш поскапа специфично за кршевите. Дури и 100% да се увозни давачки од цената на колата, на кола од 4-5к тоа се пак 4-5к. Со високи еко такси тие пари ќе ги плати во 2-3 години регистрации, а просечна сопственост е сигурно подолга од 3 години.

Да, повеќето не гледаат колку ќе ги чини долгорочно од аспект на сервиси и гориво и такви работи, ама убеден сум дека сите знаат регистрација колку им е. Ако знаат дека регистрација ќе ги кошта 1500-2000 евра годишно прилично сум сигурен дека ќе купат нешто поново.

Само што, ова се идеи што одат многу контра на популистичките политики на двете најголеми партии во државава. Односно со ваков пристап се губат гласови и никогаш нема да се случи. :)

Плус, мислам дека вака би се привлекле луѓе што сакаат да увезат квалитетни класици, а моментално или не можат или не им се плаќаат увозните давачки одеднаш. И тоа ќе биде константен прилив на пари од скапите еко такси/регистрации (кои што овие сопственици би можеле да си ги дозволат).

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
« Одговори #3212 на: 24 Ноември 2025, 19:12:32 pm »
Не само тоа, туку и удри таму по еуро норми и цео2 (по ова веќе има, ама може и построго), па оди увези и Alfa 75 3.0 Busso, ако имаш да платиш 50.000 евра на пример. Или можеби ќе си увезеш/купиш Giulia 2.0 tb која ќе те кошта исто пари нова од салон, а и помала регистрација. Па кој има и може - бујрум.
Мене ми е многу глуп моментот што се тотално банирани колите помлади од 35 години а не задоволуваат Еуро 4. Смисли го да може, макар да кошта два бубрега :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2227
« Одговори #3213 на: 24 Ноември 2025, 19:16:21 pm »
Не само тоа, туку и удри таму по еуро норми и цео2 (по ова веќе има, ама може и построго), па оди увези и Alfa 75 3.0 Busso, ако имаш да платиш 50.000 евра на пример. Или можеби ќе си увезеш/купиш Giulia 2.0 tb која ќе те кошта исто пари нова од салон, а и помала регистрација. Па кој има и може - бујрум.
Мене ми е многу глуп моментот што се тотално банирани колите помлади од 35 години а не задоволуваат Еуро 4. Смисли го да може, макар да кошта два бубрега :)

А најмногу ме нервира фактот што не можеш да увезеш, ама тие што се тука веќе што не можеш да ги увезеш можат слободно да учествуваат во сообраќај и да се регистрираат без дополнителни трошоци.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
« Одговори #3214 на: 24 Ноември 2025, 19:29:24 pm »
Во основа банираме возила од 1990 до 2004 🫣

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
« Одговори #3215 на: 24 Ноември 2025, 19:34:56 pm »
Во основа банираме возила од 1990 до 2004 🫣
Да, да! Ама ко што вика @andrejnaumovski ги банираме за увоз, ама ако ја имаш, живо џабе ти е да ја возиш.  И тоа растураат, можда и најзастапени се такви аута :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20335
« Одговори #3216 на: 24 Ноември 2025, 19:43:38 pm »
Треба само да се многу строги техничките прегледи и така ќе се отстранат сите стари возила од патиштата.

Така кој има пари ќе одржува старо возило и ќе е пологично понови возила да се купуваат. Како Швајцарија со МФК.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6630
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3217 на: 24 Ноември 2025, 20:56:51 pm »
А што правиме со луѓе кои можат да одвојат 2000€ за кола која ќе ги служи од точка А до точка Б?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34423
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3218 на: 24 Ноември 2025, 21:02:10 pm »
А што правиме со луѓе кои можат да одвојат 2000€ за кола која ќе ги служи од точка А до точка Б?

Одиме зад нив и ги собираме говната од коњо шо ги серев

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5221
  • The Spartan General
« Одговори #3219 на: 24 Ноември 2025, 21:09:00 pm »

Концентрационен логор затоа што го реметат раатот на тие што имаат пари.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен shelby

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 136
« Одговори #3220 на: 24 Ноември 2025, 22:44:37 pm »
Колите веќе од пред 30 години ги имаат сите creature comforts кои просечниот човек може да си ги посака.

Зошто би дал повеќе пари за да земе поново, поголо, помалку моќно возило? Мора да има некаква позитивна мотивација, субвенции итн.

Пак сѐ се сведува на економија. Џабе се споредби со земји како Германија и Швајцарија. Која земја со сличен стандард како нашиот го има решено овој проблем како што предлагате?

На крајот секој си ја толкува проблематикава како нему лично му одговара најмногу...

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2446
« Одговори #3221 на: 25 Ноември 2025, 00:46:56 am »

Тие што имаат 2000 евра за кола, нема да ги пратиме во концентрационен логор за да не ометаат, туку ќе ги научиме дека се во животот е луксуз за кој што треба да се избориш. Почнувајќи од првиот ден кога си го видел сонцето и тоа те видело тебе.

Никому не му е ветено дека ќе има пари, кола и останати луксузи, ама секој треба да ги прифати правилата на игра за да стигне до тие луксузи.

Освен ако во скоро време не се ишифтаме од капитализам (кој сметам дека доста добро го ползувате во ДЕ) кон некој хард кор комусоцијализам, па сите да имаме кола од 2000 евра.

И не, не прифаќам некој да ме труе со крш од 2000 евра со изваден дпф и што ти уште не, затоа што мисли дека него му следува кола или па дека е фер да ја има.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #3222 на: 25 Ноември 2025, 01:31:12 am »
@Carpathian Lord
Стари, забега и ти малку сега...

Во тие 16 години, еден куп народ преминал од цицка на возило...

Тоа што ние никако да успееме обратно - тоа е сасвим друга ствар. :D

Абе добар дел од тој народ вози сеа во Италија и Германија. Испразната е Источна.

Друга работа, од Јануари 2020 ги воведоа тие давачките за CO2, даноци на луксуз и шо ти не.

Покрај толку давачки, уште 200 000 возила плус.

Ок. Сите тие возила продадени се?
И да се продадени - каде се? Надвор?
Или стојат во статистика како тукашни? :)

Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5221
  • The Spartan General
« Одговори #3223 на: 25 Ноември 2025, 20:20:25 pm »

Тие што имаат 2000 евра за кола, нема да ги пратиме во концентрационен логор за да не ометаат, туку ќе ги научиме дека се во животот е луксуз за кој што треба да се избориш. Почнувајќи од првиот ден кога си го видел сонцето и тоа те видело тебе.

Никому не му е ветено дека ќе има пари, кола и останати луксузи, ама секој треба да ги прифати правилата на игра за да стигне до тие луксузи.

Освен ако во скоро време не се ишифтаме од капитализам (кој сметам дека доста добро го ползувате во ДЕ) кон некој хард кор комусоцијализам, па сите да имаме кола од 2000 евра.

И не, не прифаќам некој да ме труе со крш од 2000 евра со изваден дпф и што ти уште не, затоа што мисли дека него му следува кола или па дека е фер да ја има.

Потполно се согласувам со тоа што го кажуваш и не ми беше воопшто намерата да воведувам хардкор комусоцијализам. Мојот коментар беше насочен кон другите форумаши кои пробуваат да најдат логика во таксите и давачките кон државата само за да може една кола наместо германски, да има македонски докумени. За мене нема никаква логика во таксите и давачките поврзани со увоз и пуштање на возила во сообраќај.
Загадувањето, неисправноста, и сите други работи поврзани со едно возило да продолжи да биде користено во сообраќај (и да не загадува и труе) треба да биде соодветно контролирано и многу поразлично од денешната реална ситуација. 

Мојот став го кажав пред неколку месеци.
Дрн дрн јариња и глупости. Секој треба да може да си увезе какво сака возило со било каков еколошки стандард, со минимални давачки колку да се извадат документи да биде легално во Македонија.Сите други теоретски/практични/прагматични/еко-освестени варијанти што барем 15-20 години ги читам на различни места се чиста кражба на пари. Некога поголема, некоја помала, ама пак е кражба на нечии пари и е комплетно безсмислена работа за дерење.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #3224 на: 25 Ноември 2025, 22:16:44 pm »

И во Германија се возат коли од по 1000 до 2000 евра, па никој нее загрозен од таквите.
Секој има право и ФЕР е да има превоз каков таков. За жал јавен, и гратски превоз во МК е толку ограничен па мора сите со коли да се возиме.
Треба МНОГУ мноогу повеќе да се строги на технички преглед, кој мислам дека сега е непостоечки. нема ни П од преглед.
Тогаш многу по друго ќе биде, многу кршеви ќе се средат или ќе одат на отпад..
Какви ситуации сум се изнагледал по техничките, страшно е. Да им однесам запрежна кола ќе ја регистрират без проблем.