Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 479653 пати)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #690 на: 15 Август 2015, 17:11:20 pm »
Да, затоа што се ствара поголема температура во самиот фар  :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #691 на: 15 Август 2015, 22:22:35 pm »
Дали од појаки сијалици може побрзо да избледи пластиката на фарот?
Кои се тие појаки сијалици? Над 55W мислиш? Ако се над 55W може, инаку не е возможно.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
« Одговори #692 на: 30 Август 2015, 12:16:22 pm »
Сакам да средам Osram Nightbraker Unlimited, знае некој кај може да ги најдам и по која цена? Н7

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #693 на: 30 Август 2015, 12:17:57 pm »
Макпетрол, партизанска, Карпош. Цена околу 1200 ден. пар.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #694 на: 30 Август 2015, 14:07:30 pm »
Во макпетрол NB Unlimited H7 се 1500ден, 1200ден може да се NB Plus

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #695 на: 30 Август 2015, 14:23:10 pm »
Може да, Х4ките се 1100, иначе си вредат секое денарче и не би погледнал други сијалички!

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
« Одговори #696 на: 31 Август 2015, 17:41:41 pm »
Денес прашав во елинг ... цена 790 ден. пар блистер пакување, можна е волкава разлика во цена?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #697 на: 02 Септември 2015, 11:38:31 am »

сиаличкиве се добри само брзо прегоруваат. така да некако неисплатливо е шознам.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #698 на: 02 Септември 2015, 11:47:54 am »

сиаличкиве се добри само брзо прегоруваат. така да некако неисплатливо е шознам.

дефинирај го реперот “брзо“.. ама не у денови туку во саати ако можеш, или пак ете и километри нека биде, мада саати е нај прецизно... во денови е глупо да се каже... 3 месеци на пример може да бидат и 60 саати а богами и 60.000 саати... може да бидат 450 километри а може и 45.000 километри...

затоа треба репер некој... само да кажеш “брзо“ е недоволно кажано.. мислам, те прашаувам затоа што и мене ме интересира колку е тоа брзо... чисто онака..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #699 на: 02 Септември 2015, 12:27:45 pm »
Мене ми прегореа после година и 2-3 дена. Поточно едната од нив прегоре, другата беше пред крај...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #700 на: 02 Септември 2015, 12:40:21 pm »
Кога на Леонот ставав и јас Најтбрејкери, и кај мене цркаа релативно „брзо“ - на 4-5 месеци преку сила.

Е сега, мислам дека покрај бројот на работни часови, огромна улога игра и бројот на пали-гаси циклуси. Како што возевме со уклучени светла преку ден, па по неколку пати на ден пали-гаси светла - и тоа си влијае.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #701 на: 02 Септември 2015, 14:17:06 pm »
изгледа не се сака да се вклучи мозок и да се разбере дека временски период како мерка за издржливост на било што (кое не е оптеретено 24 часа на ден) е НЕУПОТРЕБЛИВ податок кога е изразен во денови или години, поготово поврзано за автомобилите... 1 година, 5 месеци и 25 дена може да кажете за фасада, кров или боја на кола дали смениле нијанса или не и колку издржале... или кога веке употребувате месеци и години, барем пишете приближно просечно дневно возење.. така бар ке има репер некаков... еве казан, 1 година ти издржале, ама на дневна база просечно возиш да речеме 1 саат... тоа се 365 саати за таа сијалица, што е малку...

еве, јас ке кажам дека имам најт брејкер Н7 нешто малку над 5 ГОДИНИ!! верно ви е? нормално не... ама јас не измислувам затоа што стварно ГИ ИМАМ НАД 5 ГОДИНИ и не прегореле ниеднаш... е сега кога ке додадам дека се турени на долги светла, затоа што уствари имам ксенон за средни и кога ке пресметам дека месечно не ми се собира ни 20 саати возење со долги светла, стигаме до податок од нешто над 100 саати работење... ете затоа и ми траа ТОЛКУ МНОГУ!!

Е сега, мислам дека покрај бројот на работни часови, огромна улога игра и бројот на пали-гаси циклуси. Како што возевме со уклучени светла преку ден, па по неколку пати на ден пали-гаси светла - и тоа си влијае.

мислам дека нема улога тоа. ама само мислам, се додека не ми покаже или докаже некој дека е поинаку.. сите производители имаат посочено временски период во саати изразено за работење и никој не спомиња баш дали оштетува постојано вклучување и исклучување на сијалица било која...

патем речено, да прашам... бидејки твојот пост рече дека “возевме“... помина ли законот или не за изгасени светла? не се сеќавам за кога беше кажано дека ке се гласа па службен весник итн итн..
« Последно менување: 02 Септември 2015, 14:28:58 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Allexxander

• Сениор

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #703 на: 02 Септември 2015, 16:38:27 pm »
онак, ај те молам не барај научна студија да направиме. Ако ти кажам саати случано да не рачунаш колку ке ти биде? ти саати колку возиш или км гледаш.

кога викам брзо значи побрзо од вообичаено за сите. АКо ти прегоруваат тебе нормалните на 10 месеци овие на 3/4 шо знам 5 евентуално тоа е тоа. ако мене со малце возење ми треат 2 години знаци брзо ке ми биде за 1 година

и на самите си има дека траат помалце од другите без анализа научна во саати

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #704 на: 02 Септември 2015, 16:40:19 pm »
Којзнае веќе на што дроги се. Те вака те така. Нека не се двоумат многу, еве мој предлог со 4 жмигавци да возиме...