Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 479639 пати)

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #660 на: 09 Август 2015, 20:02:39 pm »
Која ви е логокава не можам да ве разберам! Гинеле луѓе ради алкохол, неспособност и остало, па вие ништо не сте придонесувале со палење светла?! И маргинални придобивки се придобивки кога станува збор за човечки живот. Во услови на директно сонце во шофершајбна, кур што ќе видиш кола со сива боја ако нема светла.
Во врска со гинењето имаш статистика официцијална на мвр. Ке видиш дека од пред да се донесе овој закон намалувањето на загинати лица е минимално. И тоа минимално намалување е прашање дали е поради светлата или другите мерки како што се појас, зголемена контрола и сл.
А за тоа колко се означува возилото со соборени светла има студија направена од Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата уште во 2009, која вика дека означувањето на возилото е незначително.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #661 на: 09 Август 2015, 20:07:23 pm »
Кога знаеш што бараш во цела таа гужва (а бараш кола, зошто си субјект на студија), лесно се приметува, да. Ама кога со возиш и си бркаш работа, и сива кола без светла ќе ти никне од земја на 10 метри пред тебе... Не е разликата баш незначителна.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #662 на: 09 Август 2015, 20:55:55 pm »
Ја со позиции ќе си возам преку ден :)

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #663 на: 09 Август 2015, 21:22:07 pm »
Незначителна е со соборени светла како што е по закон, затоа што тие се наместени да осветлуваат 40м пат пред колата без да ги заслепуваат другите возачи.
А во врска со студијата сигурно не ја правеле аматери кое не знаат да симулираат реални услови.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #664 на: 10 Август 2015, 00:57:56 am »
Кога знаеш што бараш во цела таа гужва (а бараш кола, зошто си субјект на студија), лесно се приметува, да. Ама кога со возиш и си бркаш работа, и сива кола без светла ќе ти никне од земја на 10 метри пред тебе... Не е разликата баш незначителна.

а зашто би барал светла? тоа беше она што го кажав и прашав претходно... се е до навика... долго време му требаше на народов да се навикне на тоа дека бара светла... парадоксната ситуација што ја спомињаш веке 2 пати, со сива кола на јако сонце е премногу голема реткост, плус треба да се поклопат повеќе РЕТКИ фактори за да дојде до сообраќајка...

како што реков, претходно, “на времето“ (колку и да изглед аова чудно) од други агли се гледаа и од други точки се воочуваа возилата... сега ке се врати тоа како што беше... иако, (и јас сум против законот за светла, уште од прв ден) откако ке стапи на сила новиот закон кој вели дека НЕ СИ ОБВРЗАН да запалиш светла, токму поради заостанатите нови навики, или незнаењето на другите техники поготово на младите и не многу искусни возачи (тазе положени и оние кои никогаш не возеле во периодот кога не беше обврзувачки да има светла), ке продолжам да возам со запалени светла барем уште 3-4 месеци, не за друго туку заради моја лична безбедност... а со моторот ЗАСЕКОГАШ ке возам со запалени светла...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #665 на: 10 Август 2015, 02:07:12 am »
Може да го дополнат законот со реченицата "задолжително е вклучени светла кај сите сиви возила" и таман сме.

Отсутен k3b

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
« Одговори #666 на: 10 Август 2015, 03:29:22 am »
Што е подобро од osram , bluehyper или nightbraker , најтврејкерот свети побело или ?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #667 на: 10 Август 2015, 07:55:35 am »
Како си сакате, што да ви кажам. Јас за моја лична безбедност ќе возам со светла за да бидам виден што подобро, па макар и било тоа маааааалку подобро одошто без светла. Зголемена потрошувачка од 6% (како во студијата) и трошок од 250 денари годишно не ми претставуваат апсолутно никаков проблем, кога веќе се плаќа одржување на возилото.
И да онак, случајот со сивата кола ретко се случува, ама мене ми се случи и тоа во град. Среќа кај нас се вози споро и имав време да закочам и да му се изнасвирам да си се врати на својата страна од улицата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #668 на: 10 Август 2015, 07:56:49 am »
6% потрошувачка?! Да не се пали и климата автоматски со светлата?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #669 на: 10 Август 2015, 08:05:43 am »
Може да го дополнат законот со реченицата "задолжително е вклучени светла кај сите сиви возила" и таман сме.
Ептен селективен ке е законот-ке падне на уставен суд :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #670 на: 10 Август 2015, 10:36:58 am »
Како си сакате, што да ви кажам. Јас за моја лична безбедност ќе возам со светла за да бидам виден што подобро, па макар и било тоа маааааалку подобро одошто без светла. Зголемена потрошувачка од 6% (како во студијата) и трошок од 250 денари годишно не ми претставуваат апсолутно никаков проблем, кога веќе се плаќа одржување на возилото.
И да онак, случајот со сивата кола ретко се случува, ама мене ми се случи и тоа во град. Среќа кај нас се вози споро и имав време да закочам и да му се изнасвирам да си се врати на својата страна од улицата.

абе те разбирам јас друже целосно... тебе ти се случило со сива кола.. мене ми се случило со темно зелена... светлата соборени не се никаква опција за поголема видливост, верувај...

погоре кога напишав дека на моторот ке возам со запалени светла секогаш, заборавив да напишам дека преку ден ке возам (како и сега што возам) со запалено долго светло, а ноќе во град со соборено, нели или како што налагаат условите на патот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #671 на: 10 Август 2015, 11:21:46 am »
Јас ќе си возам со позициони и така ми се H6W

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #672 на: 10 Август 2015, 13:03:30 pm »
Пишав претходно кај мене во гаража, но ќе го искорпирам и тука постот во соодветната тема.

Ги заменив стандардните халогени сијалички на  Ford Fiesta MK7 со Osram NightBreaker Unlimited Еве и неколку слики од NightBreaker сијалиците на дело:

Средно светло Н7:

Долго светло Н1:

Морам да напоминам дека задните пневматици ми беа напумпани 2,3 затоа што носев некој товар претходно, а предните ми беа на 2,1 па затоа на сликите светлата ми се маалку пониски од вообичаено.

Инаку јас сум презадоволен од промената и на секого му ги препорачуам Osram NightBreaker сијалиците.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #673 на: 10 Август 2015, 16:08:32 pm »
Decki zedov narva 4500k nekoj iskustvo ima kako svetat ? Ne se kaj mene za da gi stavam pa me interesira .

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #674 на: 10 Август 2015, 16:15:56 pm »
Јас ќе си возам со позициони и така ми се H6W

Без 20W Ништо не праиш. Џабе што се халогени, кога се 6w :) Башка толку се скупи, што ја би ги извадил тие и би возел со H7 ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.