Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 477450 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #225 на: 18 Декември 2013, 11:03:47 am »
пошто читам ксенон без леки незаконски бил.. Ја колку што знам секој афтермаркет сетап на ксенон е практично нелегален. Нема врска леќи, гравои.. Ако немаш ауто-нивелација, ако немаш перење на фарови, а имаш ксенон светла - ти си нелегален во земјите кои го имаат тоа регулирано (ЕУ и америка).
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #226 на: 18 Декември 2013, 11:06:22 am »
[youtuдфгbe]http://www.youtube.com/watch?v=0yVhZVVI9d0[/youtube]
На ваков начин би бил инсталирање на леќа за xenon , инаку без леќа е противзаконски, мада и јас сум заинтересиран на леонов мој да му направам ваква трансформација на фаровите, леќи се наоѓат кај нас у Мк но кој ќе се фати за таа работа  ???
Каде е противзаконски, се извинувам? Во Германија или во Америка?

Противзаконски било... Страшно.
полека бе??? што се налути??? еве прочитај нешто .......Возилата не смеат на предната страна да имаат светлосни, светлосно-
сигнални или рефлектирачки уреди или материи што даваат светло со
црвена боја, а на задната страна -уреди или материи што даваат светло со
бела боја.

Е сеа како прво, xenon без леќа не бива, се заслепуваат другите учесници во вообраќајот, плус тоа , таа светлина нема фокус и е распостранета насекаде низ патот, како второ: оваа одредба од законот за безбедност во сообраќајот, или поточно за неппочитувањето на оваа одредба следува глоба , зошто??? бидејќи  xenon  без леќа рефлектира зраци на сите можни страни,  е сеа  што се тиче германија тунгузија блла бла , не германија, и не тунгузија него во цела Европска унија постоји директива што ја уредува ова проблематика, и таа директива е усвоена од страна на владата на македонија во 2007/08 и станува дел од внатрешен поредок на правото, и допрва ќе се допрецизира и јасно и гласно ќе пишујеееее, селјаци не се возете со xenon без леќи бидејки тоа ги заслепува другите учесници во сообраќајот  и точка, а одприлиика знам дека има многу официјални напомени за вакви случаеви, а за глоби не сум чул
(2) Одредбата од ставот (1) на овој член, во однос на светлото со бела

Jaс незнаев дека ќе ставаш црвен ксенон од напред, или бел ксенон од назад. Да, нелегално е да возиш со црвени светла.

Со нормален ксенон 4300-6000к нема таков проблем, зошто не свети црвено.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #227 на: 18 Декември 2013, 11:12:51 am »
И малку ова „ксенон без леќа рефлектира зраци на сите можни страни“... тешко дека поминува у физика. Си има други фини дефиниции во европските закони, за да те одвратат од монтирање на селски кинески ксенон. Се надевам нашите ќе го усогласат законот за техничка исправност, па ќе биде поарно..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #228 на: 18 Декември 2013, 13:22:53 pm »
пошто читам ксенон без леки незаконски бил.. Ја колку што знам секој афтермаркет сетап на ксенон е практично нелегален. Нема врска леќи, гравои.. Ако немаш ауто-нивелација, ако немаш перење на фарови, а имаш ксенон светла - ти си нелегален во земјите кои го имаат тоа регулирано (ЕУ и америка).
Точно како што кажа мораш да имаш аутонивелација и перење на фарови за да имаш ксенон според европските регулативи, така да секој афтермаркет паѓа во вода

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #229 на: 18 Декември 2013, 17:04:27 pm »
Има фабрички ксенон без леки?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #230 на: 18 Декември 2013, 17:06:02 pm »
Forester.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #231 на: 18 Декември 2013, 17:19:08 pm »
И Laguna mk2.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4125
« Одговори #232 на: 18 Декември 2013, 17:25:07 pm »
И Цивик предходниот и сегашниот модел.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #233 на: 18 Декември 2013, 18:22:48 pm »
Сегашниот си има лупи. За прошлиот не знам.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4125
« Одговори #234 на: 18 Декември 2013, 18:25:31 pm »
My bad, минатиот немаше лупи ни со ксенон верзиите.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #235 на: 18 Декември 2013, 19:37:01 pm »
И Fiat Stilo.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #236 на: 18 Декември 2013, 20:35:09 pm »
Тогаш и 206 RC има фабрички ксенон без лупи. Ме зачуди кога го видов во додатна опрема.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #237 на: 18 Декември 2013, 21:41:25 pm »
и мерцедес е класа 320 авангард од 2002 год имаше кџенон без лупи, но сите овие коли што ги спомнавте сепак имаат специјални фарови што ја фокусират светлината поденкавно на хоризонтално ниво
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11883
  • Архитект
« Одговори #238 на: 18 Декември 2013, 22:27:27 pm »
И Алфа Ромео 147 фејс лифт.
:)

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #239 на: 24 Декември 2013, 22:30:14 pm »
Многу ме интересира,шо имаат врска прскалките со ксенонот?

Зимоска, коа ке си пуштиш светла, за 20 секунди топат, мраз и снег шо имаш на фарот.
Ксенонот ништо не топи (оној вистинскиот кој користи струен лак за произведување светлина) и доека не си прснеш со прскалките ништо нема да глеаш, или пред секое тргање со рачето по мразот и снегот ќе си фанеш :D