Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1384412 пати)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #4155 на: 31 Август 2015, 11:32:42 am »
Да не ви се најдува контакт од смештај во Калитеа, Хањоти или Пефкохори? Гледав на букинг ама по 35 евра па нагоре е студио за 2ца од вечер, а лани во септември во Парга платив 20 евра за студио.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4156 на: 31 Август 2015, 12:19:34 pm »
Лани беше ладно ..

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #4157 на: 31 Август 2015, 13:18:28 pm »
Ладно беше овде во Македонија, а во Парга немаше облаци воопшто, по цел ден сончево беше и околу 30 степени.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9118
« Одговори #4158 на: 31 Август 2015, 13:18:42 pm »
Да не ви се најдува контакт од смештај во Калитеа, Хањоти или Пефкохори? Гледав на букинг ама по 35 евра па нагоре е студио за 2ца од вечер, а лани во септември во Парга платив 20 евра за студио.

краците се стално поскапи (за мене неосновано) од многу поубави места во грчка.

Дополнително букинг нешто за таму е исто скапичок, пробај по други сајтови со директен контакт или на лице место

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3892
« Одговори #4159 на: 01 Септември 2015, 23:22:44 pm »
Знам дека имаше некаде на форумов тема за Рент а Кар ама неможам никако да ја најдам, па ќе го поставам прашањето тука.

На 22.09 тргам за Франкфурт и сакам од аеродром да изнајмам кола која ќе ја вратам на 29.09 на Аеродромот во Меминген. Разгледував неколку компании за рент а кар но ме интересира дали некој од форумов имал искуство со изнајмување на кола во Германија? Која компанија би ми ја препорачале и на што да обрнам посебно внимание.
Како што разгледував највеќе ме бендиса понудата од economybookings.com(Keddy и Europcar) и од Avis. Имал некој искуство со компанииве ?
« Последно менување: 01 Септември 2015, 23:29:27 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #4160 на: 02 Септември 2015, 07:07:38 am »
Знам дека имаше некаде на форумов тема за Рент а Кар ама неможам никако да ја најдам, па ќе го поставам прашањето тука.

На 22.09 тргам за Франкфурт и сакам од аеродром да изнајмам кола која ќе ја вратам на 29.09 на Аеродромот во Меминген. Разгледував неколку компании за рент а кар но ме интересира дали некој од форумов имал искуство со изнајмување на кола во Германија? Која компанија би ми ја препорачале и на што да обрнам посебно внимание.
Како што разгледував највеќе ме бендиса понудата од economybookings.com(Keddy и Europcar) и од Avis. Имал некој искуство со компанииве ?

Јас имам изнајмувано од Sixt и Europcar. На Sixt може да си направиш резервација и без кредитна карта, но за плаќање ќе ти треба. Се што ти треба е пасош, кредитна карта, и возачка дозвола (биометриска). Ако ти е страв од полиција извади си и меѓународна. Прегледај ја колата убаво однадвор и спореди со договорот што и каде е изгребано. Обично даваат 900 слободни километри. Инаку, Europcar  е малце поскап од Sixt. Ако си младолик, да ти дадам логин за да добиеш попуст за студенти за Sixt (10 евра на ден помалку и сите километри вклучени).  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6871
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #4161 на: 02 Септември 2015, 07:20:29 am »
Младолик е Саше, многу скапи козметики користи.  Туку шала на страна сликај ја колата и убаво види кој покрива штети во случај на незгода. Јас сега на одмор сакав да земам Рено Твизи, според бугарите што и да се случи штета кој и да е крив јас треба да ја надохнадам. Се откажав, батеријата на тоа гомце била над 10000еур. Еве Луки е германец може да го ѕирне договорот набрзина.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #4162 на: 02 Септември 2015, 07:46:02 am »
Може да ја наредиме Луки со студентскит логин, веројатно ќе поминам така :) Инаку гледам сега баш и кај сикст не се лоши цениве, особено со 10 евра на ден попуст. Но гледам кога ќе одберам кола дека дава уште 2-3 работи за штиклирање, Loss Damage Waiver, Personal Accident Protection и Tire and Glass Coverage, последново знам што е но првиве две ми се премногу слични.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #4163 на: 02 Септември 2015, 08:03:00 am »
Не ти требаат тие. Првото е да не плаќаш за штети над возилото предизвикани од тебе, а второто е за лично осигурување на тебе и патниците во самата кола. НО, сите коли имаат каско + автоодговорност, така да....  Ова за гумите и стаклата  само првиот пат го платив, понатаму јок. Културни шофери се Швабите, иако малце нетрпеливи, нема да имаш некои проблеми или случки.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9118
« Одговори #4164 на: 02 Септември 2015, 08:26:38 am »
Провери убаво со осигурувањето, иако сите викаат не треба еднаш да затреба ти е доволно. До сега 3 пати имам рентано кола ама не во германија. Во Португалија и Шпанија. И 2та пати имав доплатено осигурување зависно од цените.

Во Португалија фулл а Шпанија еднаш фул еднаш само гуми и стакла.

Кога не земаш со целосно осигурување при преземање на колата убаво отвори очи за сите гребнатинки и слично бидејки на враќање ке ја проверат убаво. И можат да ти напратат и за ситница

Ако одиш со некоја low cost компанија убаво прочитај си се што ке потпишеш оти знаат да прават заебанции, јас имам многу лошо икуство со Gold Car ама нив ги нема во Германија фала богу.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3084
« Одговори #4165 на: 02 Септември 2015, 10:27:53 am »
Моја препорака е Europcar, 2 пати годинава од кај нив земав коли и се беше ок.

Еднаш од Sixt и таа на каса 100 пати ме праша дали ми треба дополнително осигурување (иако на онлајн резервацијата убаво си го средив како јас сакам - само основното кое е вклучено во цената) и шубе ми стаи, а цените им беа исти јас кога резервирав. Башка место Пасат караван ми дадоа Ауди А4 караван (помало ама демек поскапо дека премиум).

Oд Hertz имам земано одамна али ги преферирам Europcar.

И пази некогаш ако сакаш GPS може колата да има а копилињата да ти го наплаќаат екстра ако на нивното прашање дали сакаш GPS им речеш да.

Информирај се кои се коли идат во класата која си ја резервирал, да не те фатат во небрано кога ќе ја зимаш колата да ти дадат некоја поутепана. И после инспекцијата на колата за гребаници кога ќе ја земеш види дали горивото е до максимум.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3822
« Одговори #4166 на: 02 Септември 2015, 10:41:33 am »
Sase a so ne zgrmis A4-kata do Germanija, brkaj rabota i vrati se, ni renta kar ni nisto, em dobar driving tour ke napravis od nekolku 1000di km  :D

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #4167 на: 02 Септември 2015, 10:45:38 am »
Благодарение на Луки веројатно ќе одам со Сикст. Е сега во Франкфурт пристигам на 22.09 и таму сум до 24.09, на 24.09 тргам за Минхен на Октоберфест и таму ќе бидам до 29.09 кога од Меминген се враќам за Скопје. Првичниот план ни беше да ја земеме колата на 7 дена, т.е. да ја земеме на Аеродром и да ја вратиме на Аеродром и така цената во Сикст без попуст за Голф изнесува 382 Евра. Денеска повторно разговарав со другариве и се договоривме дека заради гужвата во Минхен веројатно цело време ќе се возиме со Метро па да видиме колку кошта ако колата на 22.09 ја земеме во Франкуфрт и ја вратиме на 24.09 во Минхен, цената по тој распоред е 206 Евра. Па сега се мислиме дали е поарно да земеме само за 3 дена колата или да додадеме уште по 45 евра од човек и колата да си ја имаме сите 8 дена додека сме таму.

@Roci, со цениве на Авио билетиве(50 Евра повратен) не се исплаќа со кола, иако јас највеќе бев за таа опција другиве што се со мене не се согласуваат. И од страна на време на возењето и од финансиска страна.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #4168 на: 02 Септември 2015, 10:52:17 am »
Мислам дека подобра варијанта ви е да ја земете колата до Минхен. Хаос ќе биде таму за возење на Октоберфест, џабе ќе му ја мислите.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4288
« Одговори #4169 на: 02 Септември 2015, 10:58:40 am »
а зашто не видите опција да се возите и со брзите возови?реално за у град у германија и не ти треба кола,одличен јавен транспорт имаат