Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1873977 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #2445 на: 30 Август 2013, 10:04:11 am »
Затоа секој месец одам некаде. :)

А и не сум опкружен со стока Македонци кога сум тука. ::)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #2446 на: 30 Август 2013, 12:06:02 pm »
откога ни ги укинаа визите почнаа да ги откриваат местата, претходно беше порелаксирано, освен на некои места како паралија и лептокарија каде можеш цела Гевгелија да ја сретнеш навечер по шеталиштето

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2447 на: 30 Август 2013, 12:55:58 pm »
Замисли траума, идеш на плажа и те го гОЈДО се заринкал у тоа песокот и гнете ;D :D ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2448 на: 30 Август 2013, 13:07:57 pm »
Јасно. Ама, вложено-добиено, споредено Грција-Албанија (и јас од муабети) - нема(ло) дискусија.

Многу повеќе добиваш ако одиш за Албанија, отколку што губиш ако не одиш за Грција.

А за одење - би отшиол, why not? Барем еднаш..
Слушајќи луѓе (кои поима немаат што е убаво море и плажа, а за хигена и нфраструктура и амбиент да не зборам) јас отидов во Албанија, преспеав еден ден и се вратив во Грчка. И еднаш за секогаш расчистив со Албанија. Освен ако не морам службено да одам таму, приватно никогаш нема да припарам (или бар не во наредниве 100 години, ако ги преживеам). Дури неќам ни да ја прелетам.

Значи многу повеќе недобиваш ако одиш во Албанија, отколку што можеш да платиш повеќе за било каде во Грција. Два различни светови се, не можат да се споредуваат во ништо...

Накусо да доловам, замисли да го искршиш цело подвозје на колата за да дојдеш до депонија која треба да биде плажа, морето да смрди на канализација и мрша од риба, на 15-20 метри од „плажата“ да има фрлено 5 шлепери со секакво ѓубре, околу тебе на хоризонт минимум 10 срушени дивоградби и оставени така да се распаѓаат, замисли во денот по неколку саати да си без струја, а посебно навечер...А за цените не знам бидејќи ми бешее толку многу одвратно што никаде не седнав, знам само дека горивото беше 15-20% поскапо отколку во Грција, односно 60-70% поскапо отколку кај нас.

Значи што и да споредиш со 0 е многу подобро и за парите и за безпарите.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #2449 на: 30 Август 2013, 14:43:48 pm »
На Азурен брег има и одат многу повеќе од колку што си замислуваме...и се баш стоки кои некои од нас си ги сметаат за некаква си елита.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2450 на: 30 Август 2013, 15:46:16 pm »
Јасно. Ама, вложено-добиено, споредено Грција-Албанија (и јас од муабети) - нема(ло) дискусија.

Многу повеќе добиваш ако одиш за Албанија, отколку што губиш ако не одиш за Грција.

Слушајќи луѓе (кои поима немаат што е убаво море и плажа, а за хигена и нфраструктура и амбиент да не зборам) јас отидов во Албанија, преспеав еден ден и се вратив во Грчка. И еднаш за секогаш расчистив со Албанија. Освен ако не морам службено да одам таму, приватно никогаш нема да припарам (или бар не во наредниве 100 години, ако ги преживеам). Дури неќам ни да ја прелетам.

Ne si edinstveniot ! trojca moi prijateli imaa slicen izlet godinava...ALbanija na eden den, sledniot pravec Grcija !

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
« Одговори #2451 на: 30 Август 2013, 18:10:14 pm »
Аман бе.. А баш сум онака добро загреан за Албанија.

Ќе проверам, макар тоа било и (дел од) викенд.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
Одг: Re: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #2452 на: 30 Август 2013, 18:26:18 pm »
Vo Albanija bev vo Golem, pokraj Drac, sluzbeno. Mene me podseka na Crna Gora pred dobri 15-20 godini, i toa ne pravam muabet za Budva i Sveti Stefan da se razbereme.

Hotelot vo koj bev imase 4 svezdi, bazen, dosta kulturno i cisto izgledase, plazata pesocna i mnogu siroka... Ama se okolu hotelot... nicija zemja, sut, gubre, kal....
Mene licno takvoto mesto za odmor ne mi pretstavuva zadovolstvo ma kolku i da bilo eftino ili cak i dzabe da e.

Za onie 10 dena godisno sakam da sum maksimalno relaksiran i opusten. Za nervozi i napinjanje mi ostanuvaat drugite 355 dena.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #2453 на: 30 Август 2013, 18:26:38 pm »
Не знам кој, каде, како и кога бил во Албанија на одмор, јас се вратив пред неполн месец и можам да кажам дека имав баш добар 11 дневен престој.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
Одг: Re: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #2454 на: 30 Август 2013, 18:59:12 pm »
Na koe mesto?

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
« Одговори #2455 на: 30 Август 2013, 19:02:55 pm »
Не знам кој, каде, како и кога бил во Албанија на одмор, јас се вратив пред неполн месец и можам да кажам дека имав баш добар 11 дневен престој.

Тоа е изгледа клучно - кој кога бил. И јас слушам од луѓе што беа годинава. Никој не кажа ништо ни приближно лошо.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Одг: Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #2456 на: 30 Август 2013, 19:04:32 pm »
Ти си беше со невестичката, знаеме дека ти било убаво

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #2457 на: 30 Август 2013, 19:05:57 pm »

Значи многу повеќе недобиваш ако одиш во Албанија, отколку што можеш да платиш повеќе за било каде во Грција. Два различни светови се, не можат да се споредуваат во ништо...

Накусо да доловам, замисли да го искршиш цело подвозје на колата за да дојдеш до депонија која треба да биде плажа, морето да смрди на канализација и мрша од риба, на 15-20 метри од „плажата“ да има фрлено 5 шлепери со секакво ѓубре, околу тебе на хоризонт минимум 10 срушени дивоградби и оставени така да се распаѓаат, замисли во денот по неколку саати да си без струја, а посебно навечер...А за цените не знам бидејќи ми бешее толку многу одвратно што никаде не седнав, знам само дека горивото беше 15-20% поскапо отколку во Грција, односно 60-70% поскапо отколку кај нас.

Значи што и да споредиш со 0 е многу подобро и за парите и за безпарите.
Јас го мислам скоро истово, па да не прекуцувам. Албанија за мене здравје наука за 20 години може ќе ме види.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #2458 на: 30 Август 2013, 19:17:22 pm »
На Азурен брег има и одат многу повеќе од колку што си замислуваме...и се баш стоки кои некои од нас си ги сметаат за некаква си елита.

Ние мислиме дека идат 10 луѓе, а уствари идат 100. Така да пак е мала бројка и занемарлива, а и цените се неспоредливи со нашето соседство.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #2459 на: 30 Август 2013, 23:23:08 pm »
Бев во Ксамил. Реално, не треба никој да очекува било каква туристичка атракција или МОНДЕНСКО место.

Во самото место има реони кај што се гради, има и веќе изградени. Смештајот е СУПЕР (бар мојот таков се погоди), цените се исти како кај нас (плус-минус некој денар зависи од производ). Имаше некој спомато нешто за горивото... Горивото е иста цена како кај нас, зависи од пумпа до пумпа, е поскапо или поевтино за околу 5-10 центи.

Народот е посебно фин и културен. Луѓето се исклучително услужливи. Во секој локал, продавница или што и да е има барем по некој што добро разбира англиски, така да нема шанси да не се разбереш.

Никаде не видов ниту депонија, нити огромна прљавштина. Морето е кристално чисто и нема никаква смрдеа (бар на плажата кај што одев јас). Во моите 11 дена таму, струја снема само еднаш, и тоа беа не цели 15 минути. Вода си имаше нон-стоп, без прекин.

Е сега, немаш не знам места за искачање (има 2 дискотеки, 10тина кафанчиња, 10тина кафулиња и тоа е тоа), али ако барате одмор, баш онака одмор, тогаш на секого би го препорачал. Саранда е на околу 15км, и е далеку подобар избор ако барате поактивен ноќен живот.

Македонци има, и тоа ги има многу, ама исклучиво на "попознатите" плажи, или на тие што се поблиску до центарот на Ксамил (зошто ретко кој од нашите е спремен да вози 1 - 1.5КМ до некоја од поубавите плажи).

Патот до таму (најголемата дилема нели)... Јас бев преку Ќафасан - Валона - Саранда - Ксамил. Патот е просечен, како да возиш од стража накај Охрид. Има само неколку делници (не повеќе од 100км) чист автопат. Делот од Валона до Саранда (последните 150км), се најмачни за возење и се возат околу 3 саата. Се вози исклучиво по планина...Секоја дупка или било кој друг критичен дел од самиот пат е обележан соодветно (знак, конус ово-оно). Генерално лош пат (у контекст дупки, нерамнини) од цели 520 - 530км нека има 20км.

Како за крај...

Факт е дека ниту едно место во Албанија, не може да се спореди со било кое МОНДЕНСКО место од соседството. Али збориме МОНДЕНСКО. А инаку, е исто како било кое друго понормално место. Пак, многу е битно да се напомене дека не секој од нас има ист вкус и критериум за одмор и место за одмор. Некој сака одмор, некој сака забава, некој сака луксуз, некој сака нешто сосема различно.