Се сложувам и со Куоре и со Гојдо. Имаат добри поенти, ама и двајцата малку претеруваат. Се оди и за Грција (не како Куоре што бојкотира 23 години), и ЦГ е далеку од лошо место за одмор, како што го опиша Гојдо.
Ипак, повеќе ме влече накај мислењето на Гојдо. Грчките плажи се измислени за оние во ЦГ. Монтенегро е баш изразено сељачки. Водата е студен(к)а, споредено со Јужниве педери. И мене сакаа да ме поебат во Трокадеро (чисто се сомневам некој да не слушнал за дискотеката во ЦГ, поточно т.з. Словенска Плажа) за една водка, која чинеше 3 евра, сакаа да ми наплатат 10, и згора на се, келнерот се прави Џек и го слушнав како се фали дека ме поебал, демек "Македонци се на масава (со друштво бев), фрлаат пари многу". Јес да се направивме мачиња, и јес да фрливме многу пари на пиење, ама 7 евра да ме украде - се заебал. Дигање галама, иде менаџерот - и поштено си седев во ВИП ложа цела вечер.
И дека за 4-5 саати се стига до таму - мало морген.
Едино што поштовам и што ми е останато во меморија е една масивна, прекрасна Нутела палачинка што ја склепав, за едно евро. Тоа е.
Е сега - после дешаванкиве со колите во Грција - и јас не би отишол повеќе. Барем не со моја кола. И мене ми е идиотски - изречно ти е кажано и јасно дека како Македонец не си посакуван во Грција, и пак сите - ура. А про по муабетов, исто како и Куоре - за вакви работи, 2-3 саати повеќе возење, не ми е проблем.
Ама, доколку беше плажирањето исто и во Црна Гора, и во Грција. Пошто не е, и пошто знам (можам) и да направам и еднодневна екскурзија до Грција, би отишол пак. Не со свое возило, just in case. Повеќедневен одмор во Јужниот сосед - тешко повеќе да правам, освен ако нешто драстично не се промени на дневно-политички план.
За Хрватска веќе не зборувам - душа ме боли. Ах, тој Дубровник..