Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1719224 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #1320 на: 08 Мај 2013, 20:04:28 pm »
Нормално дека планирам да одам до најпосетуваните плажи, е сега планот највероватно ми е да идам со некоја тура со брод до тие најјужните и најзаебаните за стигнување (башка и да заштедам мрцварење по тие 200-300 скали). Овие плажи се толку тешко достапни што без разлика каде и да сум сместен не би се заебавал секој ден за тоа.

Со скутерот или кола планирам да се возам до тие што се поблиску до Агиос Никитас, чат пат до Нидри, Лефкас итн. Со колега што зборев, ми велеше дека скратениот пат што е од Василики до плажите на западната страна е толку заебан, што луѓето кружеле преку цел остров. Затоа прашувам да прочитам и други искуства.

Инаку лани рентав скутер 125цц во Скиатос иако немав А категорија (прво ми дадоа една Хонда 100 цц изгледа колку да видам во каква состојба ќе ја вратам :) )како се во Лефкада со прописите, се замараат многу, можно е ваква варијанта да се изведе, ми треба ли меѓународна возачка?

@krell

мој совет оваа година да одиш на Скиатос. Верувај до сега ова е најдобро место во секој поглед, убави плажи, не е претерано урбанизирано, млади има доста но не во стилот како на Кавос или Лаганас, тури со брод има премногу и сите се интересни и ефтини (ние се изценкавме за 10 евра) висока зимзелена шума ...

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #1321 на: 08 Мај 2013, 20:05:26 pm »
Цените дури им се изненадувачки евтини. Лидл е смешно евтин. Се утепавме пиејќи од оние малите пивца. 25 пива = 5.6 евра :) :)

Иначе, Хајнекен на п.кацики да пиеш, да ти го донесат на плажа беше цели 2 евра. :) :)

Пак ќе ти повторам, нема заебан пат на Лефкада, се е асфалт. Егремни е плажата со 300 скали и таа е едина тешко достапна, ма да прекрасна е и вреди да се симнеш.  

Колегата што ти кажувал нешо се збркал. Јас си носам меѓународна со мене. За 800 денари нејќам да се замарам дали ќе ми ја побараат или не. Тоа се прописите, мене ми бараа меѓународна за да ми рентаат кола.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1322 на: 08 Мај 2013, 20:07:46 pm »
ја прашував за да рентам 150ка,не требаше никаква дозвола :)
не се плаши од скалите,ништо страшно не се,дури ни на Егремни тие 400 и кусур или колку и да беа.ги качивме во еден здив натоварени со чадор,фрижидерче,пешкири...горе имаш кафич ќе си седнеш ќе одмориш ако треба :)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1323 на: 08 Мај 2013, 20:09:25 pm »
Нормално дека планирам да одам до најпосетуваните плажи, е сега планот највероватно ми е да идам со некоја тура со брод до тие најјужните и најзаебаните за стигнување (башка и да заштедам мрцварење по тие 200-300 скали). Овие плажи се толку тешко достапни што без разлика каде и да сум сместен не би се заебавал секој ден за тоа.

Со скутерот или кола планирам да се возам до тие што се поблиску до Агиос Никитас, чат пат до Нидри, Лефкас итн. Со колега што зборев, ми велеше дека скратениот пат што е од Василики до плажите на западната страна е толку заебан, што луѓето кружеле преку цел остров. Затоа прашувам да прочитам и други искуства.

Инаку лани рентав скутер 125цц во Скиатос иако немав А категорија (прво ми дадоа една Хонда 100 цц изгледа колку да видам во каква состојба ќе ја вратам :) )како се во Лефкада со прописите, се замараат многу, можно е ваква варијанта да се изведе, ми треба ли меѓународна возачка?

И мене ми го кажаа истото за од Василикис до западните плажи. Па јас кружев (мене база ми беше близу градот Лефкада, пошто навечер одевме на пиво таму). Инаку плажата со многуте скали и те како вреди, и стварно вреди да секој ден менуваш поготово ако имаш веспа. Што се однесува од прописи и полиција и слично, воопшто не видов нити некој ме сопре.

Ретко одиме на исто место два пати :) До сега два пати сме биле само во Олудениз близу Фетие (Турција), и по се изгледа во Јуни сега на Лефкада. До толку не бендиса :)

Дарко

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1324 на: 08 Мај 2013, 20:12:32 pm »
@krell

мој совет оваа година да одиш на Скиатос. Верувај до сега ова е најдобро место во секој поглед, убави плажи, не е претерано урбанизирано, млади има доста но не во стилот како на Кавос или Лаганас, тури со брод има премногу и сите се интересни и ефтини (ние се изценкавме за 10 евра) висока зимзелена шума ...

не се плаши од скалите,ништо страшно не се,дури ни на Егремни тие 400 и кусур или колку и да беа.ги качивме во еден здив натоварени со чадор,фрижидерче,пешкири...горе имаш кафич ќе си седнеш ќе одмориш ако треба :)

не викам не ама зошто да се мачам и возам до таму, ако имам тура со брод. Инаку убави плажи има секаде низ Грција.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1325 на: 08 Мај 2013, 20:14:22 pm »
@krell

не викам не ама зошто да се мачам и возам до таму, ако имам тура со брод. Инаку убави плажи има секаде низ Грција.

Во турата со брод те оставаат да речеме половина час. А на оваа плажа сакаш да си бар неколку часа. Ете ради тоа :)

Дарко

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #1326 на: 08 Мај 2013, 20:15:39 pm »
@krell

Турата со брод трае цел ден и ќе те измрцвари. На споменатите плажи ќе седиш некаде по 30 мин отприлика и цел ден ќе ти помине во клацкање на брод со 70 годишни баби. Верувај ми, не чини. Тура ти е 15 евра, а тоа ти се 2 дена мотор да ренташ. ;)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1327 на: 08 Мај 2013, 20:18:11 pm »
@krell

Што се однесува до Скиатос.. Ни беше во план сега за Велгиден, ама се предомисливме. А како добро место за одмор се повеќе цениме незагадени места од гужва, ултра луксузни хотели, урбанизирани.. Туку баш сакаме добра природа, локални традиции и навики (не глобализирано), и чисто море.

Правиме два одмора на лето. Еден во Јуни каде што бираме некое место од тип на Лефкада, па после во Август правиме шетачка тура некаде низ Европа (лани летото бевме Нови Сад-Будимпешта-Братислава-Виена-Прага-Салзбург-Опатија).

Како е  доаѓањето на Скиатос со кола? Како е за паркинг таму (или да ја паркирам во хотел и рестото бус/точак и слично?)

Дарко

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1328 на: 08 Мај 2013, 20:23:34 pm »
Ако одиш за Скитаос заборави кола, освен ако не ти се плаќа ептен пари за траект. Само за човек во еден правец картата е 25 евра. За кола можеш да замислиш. Траектот трае 2,5 часа.
Е сега рентањето кола е џабе пари, отприлика 20 евра. Џип беше околу 30. Инаку местото не е премногу урбанизирано. Предноста е покрај убавиот остров и има добри интересни тури до Скопелос и Алонисос. Ако ти влезе како можност ќе ти напишам се и постирам слики.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1329 на: 08 Мај 2013, 20:24:28 pm »
Ако одиш за Скитаос заборави кола, освен ако не ти се плаќа ептен пари за траект. Само за човек во еден правец картата е 25 евра. За кола можеш да замислиш. Траектот трае 2,5 часа.
Е сега рентањето кола е џабе пари, отприлика 20 евра. Џип беше околу 30. Инаку местото не е премногу урбанизирано. Предноста е покрај убавиот остров и има добри интересни тури до Скопелос и Алонисос.

Предлог тогаш како да стигнеме до Скиатос? Бус? Авион? И каде се фаќа траектот?

Би ми помогнал многу.. Бидејќи баш овие денови го дефинираме одморот во Јуни.

Фала однапред :)

Дарко

Отсутен jufka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
Одг: Re: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #1330 на: 08 Мај 2013, 20:25:12 pm »
Да не бил некој Санторини? Јас лани бев Италија - Франција - Шпанија турата ,презадоволен сум и му ја препорачувам на секој.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1331 на: 08 Мај 2013, 20:27:22 pm »
Аранжман, јас бев преку Игуана со автобус. Се патува до Волос со автобус потоа ве остава автобусот на пристаниште и пешки се оди во траект со куфери. Аранжманот беше џабе пари 110 евра сосе превоз за 9 ноќевања ако одиш од 2.06

http://www.iguana.com.mk/ponuda/57-grcija-skiatos/600-2013-02-15-13-17-30

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1332 на: 08 Мај 2013, 20:29:36 pm »
Да не бил некој Санторини? Јас лани бев Италија - Франција - Шпанија турата ,презадоволен сум и му ја препорачувам на секој.

Како ја правеше таа тура? Со кола? Ние пред две години правевме тура:

Нови Сад-Опатија-Сестри Леванте (база за Порто Фино, Cinque Terre (прекрасно место), Genova) па продолживме-San Remo-Monte Carlo-Nica-Antibues-Cann-Sen tropez (спиевме во некое место меѓу Сен Тропе и Антиб), па продолживме до Прованса (во Авигнон, Оранж,) па од таму Тонон (близу Евиан), како база за Женева, Лозана, Шамони (се зезнавме што не спиевме таму).  Од таму продолживме до Лугано , па Комо, па назад Опатија. Целата тура траеше 21 ден

За оваа година нешто се мислиме дали да продоложиме од Ница накај Шпанија, или да фаќаме тура по Германија

Дарко
« Последно менување: 08 Мај 2013, 20:44:32 pm krell »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1333 на: 08 Мај 2013, 20:31:13 pm »
Е сега рентањето кола е џабе пари, отприлика 20 евра. Џип беше околу 30. Инаку местото не е премногу урбанизирано. Предноста е покрај убавиот остров и има добри интересни тури до Скопелос и Алонисос. Ако ти влезе како можност ќе ти напишам се и постирам слики.
Одкако видов кои превари и колку пари заради истите им наплаќаа,попрво ке платам дупла карта за колата на траект одколку да изрентам.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1334 на: 08 Мај 2013, 20:32:02 pm »
Одкако видов кои превари и колку пари заради истите им наплаќаа,попрво ке платам дупла карта за колата на траект одколку да изрентам.

Никогаш сум немал проблем при рентање на кола. Правилото е едноставно.. Резервираш најевтина кола што имаат. Ако таа ја немаат ти даваат класа поголема без да доплаќаш.

Дарко