Убаво место, бев пред 6 години мислам. Има доста да се прошета и да се види, ако не идеш со кола, изнајми една
Иначе некој ако има да ми даде некаков совет или информација за патото Скопје - Азурна обала нека каже. Најдобра рута, искуство, трошоци и слично. Секако зборам за вожња со кола
Јас знам за до пола пат, за до Швицарска. Стандард се иде преку сите автопати, и имаш поприлично патарини. Едно 70 евра ќе те фати во еден правец, да заокружиме на 150 вкупно. Ако сакаш можеш да одиш и по регионални патчиња - што можеби е поинтересно за краток пат, ама не би препорачал за подолг. Бензин да не ти падне под пола резервоар - заради цени и недај боже. Јас се имам вадено од памет кога по угорници ми се исцеди пола резервоар за 100км, си викам нема да стигнам до бензинска, а после по удолниците поминав 400км со пола резервоар. Топло препорачувам да пуниш често. Патот е околу 2000км, натаму и толку наваму, јас сметав за со Е320цди, фаќа 320литри ако го стискаш, а и тебе толку треба да ти фати. Значи по 1.50 литро, ти доаѓа околу 500 евра за бензин, ти нормално ќе напуниш до горе на најефтините бензински по балканов и ќе те фати 400 еур.
Тејк ту, ако имаш телефон симни му ТомТом или Навигон. Јас го користев Томтом за грчка и беше топ, а сега го имам Навигон за Македонија. Ти симни си го тоа што ти треба (со соодветните офлајн мапи), за недај боже. А јас си го користам на секое можно возење, зошто ми служи како мапа на патот. Да знам каква кривина следи и доста важно на ТомТом има ознаки колку е дозволено во секој момент. Што може да е корисно ако нема знаци - а нема никаде. Друго каде и да идеш, земи виа мишелин и испринтај се по пропис - и плесни во кола. За одење во непознати места е корисно.