Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1719781 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #1020 на: 31 Јули 2012, 02:22:40 am »
Имаше во дојран еден на плажа кампуваше...Верувале или не, беше сместен во мерцедес спринтер и тоа ЛАДИЛНИК, внатре душеци имаше, плакарче и уште нешто...Си мислам дали може тие да се подесат пример да биди 25 степени внатре... Не му била лоша идеата на човекот...
Вакво беше
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/995158?searchID=3044460&Idx=8 - само бело

+Имаше повеќе луѓе што беа семстени комбиња товарни (од тие големите), али овеј во ладилник...

Еве ти нешто предобро
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/908151?searchID=3658392&Idx=5

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1021 на: 31 Јули 2012, 02:25:01 am »
Имаше во дојран еден на плажа кампуваше...Верувале или не, беше сместен во мерцедес спринтер и тоа ЛАДИЛНИК, внатре душеци имаше, плакарче и уште нешто...Си мислам дали може тие да се подесат пример да биди 25 степени внатре... Не му била лоша идеата на човекот...
Вакво беше
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/995158?searchID=3044460&Idx=8 - само бело

+Имаше повеќе луѓе што беа семстени комбиња товарни (од тие големите), али овеј во ладилник...

Еве ти нешто предобро
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/908151?searchID=3658392&Idx=5
може бе... мене ми е тоа работа... еден нај обичен термостат собен ке заврши работа... се врзува сериски на релето од компресорот... тураш 25... ма тури и 22 и кога ке постигне ке го игаси компресорот.. кога ке загрее пак ке упали и тоа е тоа..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #1022 на: 31 Јули 2012, 02:29:48 am »
да бе 22...постои можност за топлотен удар да те удри...Читав некаде дека нај препорачливо на жештиниве било климата да биде уклучена на 28 степени...Имаше дете умрено од топлотен удар, каде во колата било 20 и нешто степени, а надвор близу 40...

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1023 на: 31 Јули 2012, 02:37:27 am »
да бе 22...постои можност за топлотен удар да те удри...Читав некаде дека нај препорачливо на жештиниве било климата да биде уклучена на 28 степени...Имаше дете умрено од топлотен удар, каде во колата било 20 и нешто степени, а надвор близу 40...

Тоа од Босна беше веста, и беше лажна ...

Јас постојано излегував од ладна канцеларија, 22-23 степени на плус 45 и немав гајле, а ниту ни колегите ...
Клучот е во правилна хидрација, пиење по 2-3 литри вода дневно ...

Кафиња и газирано што помалку, зашто ја забрзува дехидрацијата ...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1024 на: 31 Јули 2012, 02:42:09 am »

Тоа од Босна беше веста, и беше лажна ...

Јас постојано излегував од ладна канцеларија, 22-23 степени на плус 45 и немав гајле, а ниту ни колегите ...
Клучот е во правилна хидрација, пиење по 2-3 литри вода дневно ...

Кафиња и газирано што помалку, зашто ја забрзува дехидрацијата ...

да си жив и здрав... течности.. тоа е нај битно... муабетот немој од климатизирана соба на жешко срце ке те лупне... на моето прашае зашто, одговор добив нагло ширење на крвните садови... е да, ама тоа значи опаѓање на притисокот во организмот и нема тука срце ово оно туку може само мозокот да остане без доволн крв, па да ти се подзаврти малку или поише не е битно... е обратно е лошио.. на пример си седиш на плажа, си се упекол на сонце и наеднаш рипаш у ладна вода... е тогаш крвните садови наеднаш се собираат и притисокот ти расте нагло... или излив во мозок или инфаркт ке доживееш...

за тоа дека од ладно на топло па инфаркт т.е. дете умрело... мало сутра...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #1025 на: 31 Јули 2012, 02:47:28 am »
Тоа дека детето умрело имаше низ интернетов 100% сум сигурен..Ама колку е точно незнам...Знам дека кога имаше клима во дојран во бунгаловот, цела ноќ беше на 18ка пуштено и беше ладно, на пладне (околу 40степени) само што ќе излезев од бунгаловот малце ми се стемнуваше, али 2/3 секунди трае...
Незнам зошто ама секогаш ми се стемнува кога ќе се разбудам и станам набрзина...само што ќе станам ми се стемнува и морам да седнам некаде 5 секунди па да продолжам...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1026 на: 31 Јули 2012, 03:25:28 am »
Тоа дека детето умрело имаше низ интернетов 100% сум сигурен..Ама колку е точно незнам...Знам дека кога имаше клима во дојран во бунгаловот, цела ноќ беше на 18ка пуштено и беше ладно, на пладне (околу 40степени) само што ќе излезев од бунгаловот малце ми се стемнуваше, али 2/3 секунди трае...
Незнам зошто ама секогаш ми се стемнува кога ќе се разбудам и станам набрзина...само што ќе станам ми се стемнува и морам да седнам некаде 5 секунди па да продолжам...
и јас го имам истиот проблем... слаба циркулација на каротидите имаш... тоа ти се крвните садови што го снабдуваат мозокот.... а од  ладно во топло истиот ефект ти е како нагло станување... наеднаш на топло и наеднаш крвните садови се шират и мозокот ти останува без доволно крв... од тоа не се умира дефинитивно... ама се умира ако се изгубиш-онесвестиш и рокнеш со глава од нешто... значи кога се спремаш да ладно во топло, направи си аклиматизацја 2-3 минути... изгаси климата и отвори прозор, полека телото за тие 2-3 минути да си го смени протокот онака како што му треба...

со станувањето нагло... ке стануваш со високо исправена глава... или прво од лежечка префрли се во седечка позиција и после 30 секунди стани...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1027 на: 31 Јули 2012, 03:37:36 am »

Ја демантираа од Клиничкиот Центар од Босна, а точно си прочитал, дете на странци ...
Забегавме ...

Онак, имам член во семејство со таква дијагноза, само имаше стручно име ...

Искрено, и ја не ја сфаќав сериозно хидрацијата се дур не отидов во Авганистан и не видов во живо што се дешава со човечко тело кога е дехидрирано ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1028 на: 31 Јули 2012, 10:02:00 am »
Ќе се изненадиш што ќе те дочека во еден убав камп. :) :) :) :) :) :) :) Ѕид не...

климатизер? без се друго можам... ама без него јок....

за малку фалеше трајлер да ми донесат од америка... со клима... на форд продукт, од 1998 година, за банална цена од 2000 уса долари... ама тоа чудо троши брат, што да ти кажам... да го оттерам до грција и назад ке потроши како во апартман да се сместам во средна класа хотел со полн пансион... сеуште неможам да ги сватам америте зашто не сакаат дизели...кое чудовиште е тоа трајлерот брат ни плин не помага.. 600 коња и 7000 кубици... потрошњата му е леле мори мајко, дрш ме се испосрав... не за друго, се откажав од него кога ми рекоа дека ке треба да дадам околу 2500 долари за гориво за да се дотркала до тука.. а за контејнер требаш 5500 долари, зашто е за во голем контејнер... имав комбинации да му кркнам дизел мотор ама ете се откажав... немам толкави пари....

е со таков трајлер би идел на кампување.. свој кенеф, своја кујна, КЛИМА и посебна соба... такво чудо и да нема ја ке му турам клима одма...
Нормално дека има клима. Па сигурно. Не сме во рурално општество. Па кревет како дома голем, па фрижидери два, па надвор кујна голема, па скара со вулканки камења, па доле поплочено, па огради да не се гледа...
Имаат и свое ВЦ, ама од што е убаво ВЦ то во кампот никој не го користи своето.

За таков камп зборувам. :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1029 на: 31 Јули 2012, 10:09:40 am »
Оградување и поплочување во камп ми е апсолутна глупост. Климатизер е ок.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1030 на: 31 Јули 2012, 10:17:59 am »
Вкусови, вкусови. :)

П.С. Сега прочитав пак. Не мислев на такви огради како што сигурно помисли. Туку на неколку шипчиња, поврзани со неколку јаженца, симболично колку да оддели. И испомешано со засадени растенивца, - мали дрвца. Не мислев на ограда од Тараби, како што прават некои.

А за плочките, има и пластични, а има и бетонски, и едните и другите се многу корисни, за да можеш да замиеш со црево - а да не се лизгаат.
« Последно менување: 31 Јули 2012, 13:20:39 pm Deni »

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1031 на: 31 Јули 2012, 12:26:45 pm »

Нормално дека има клима. Па сигурно. Не сме во рурално општество.

оди ова на охриѓани-ренташи кажи им го....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1032 на: 31 Јули 2012, 13:01:20 pm »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1033 на: 31 Јули 2012, 19:07:20 pm »
резервирано за 10 ноќи од 20ти август на Лефкада,во Агиос Никитас,одвај чекам да отидам.
мислам дека Дени имаше опширни постови за Лефкада,ако има и некој друг искуства нека сподели.Ме интересира бил некој во периодот ја кога ќе идам,има ли гужви или ок си е?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1034 на: 31 Јули 2012, 19:10:52 pm »
Гужва има во Грција Секогаш после 1ви август. Секогаш, без исклучок. Посебно за викенд. Не оди на големите плажи за викенд, туку во некои збутани и запикани. Ова важи за цела грција за викенди. :) На убави плажи само преку недела.

Што и да треба за Грција, тука сум. :)