Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1719372 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #1050 на: 31 Јули 2012, 23:51:26 pm »
^^ Покачена е малку. На Шел В-Пауер дизелот е 1.59 додека Фуел Сејв дизел е 1.54.
не сум пунел гориво никогаш во грчка,пошто не ни сакав да идам до пред некој месец,али што е разликата меѓу овие два?има врска што мотор имам или нема везе?1.4 TDI иначе е,ако значи нешто

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1051 на: 31 Јули 2012, 23:54:02 pm »
Претпоставувам дека V-power е со поголем октански број ...

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1052 на: 01 Август 2012, 00:18:05 am »
И слики ќе ти ставев, ама ме мрзи да го отпакувам лаптопот :)
Благодарам многу на исцрпниот пост.
Ако си во можност пушти некоја слика од утре и попат ако ти текне уште некое инфо...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #1053 на: 01 Август 2012, 00:21:39 am »
фала на инфо,се ми е корисни и ќе се најде.на работа исто имам 4-5 колеги што веќе биле лани и порано,па имам доста информации,ама никад доста:)
ме интересира,преку Битола идеше или од кај Богородица?и како е со бензински по пат?што препорачувате,пошто ми е дизел колата,на која да полнам,Шел?ги има ли доста по пат?реално,колку км се проаѓаат на лефкада за 10 дена,300-400 или?
и ова,кое време е најдобро да се иде на плажа да се фати добро паркинг место?накај 10?
Од Битола си тргнав накај Лефкада.
Поминав точно 1000км се на се. Со пола резервоар стигнав таму (авео 1.2 бензин). Од Битола до Агиос Никитас поминав 380- 390 км. Кога ќе се приклучиш на новиот автопат (некаде од кај Птолемаида) немаш бензиска никаде се до исклучување од него, кај Јанина. Патот ти е лудило, само тунели и мостови, се вози цело време брзо. Саше што вика камери што сликаат, јас такви не видов. Имаше на 3-4 места мерат, ама како во Охрид, само брзина и ти вика да намалиш. Ова ти го кажувам дека цело време возев позади грчки коли и тие тоа го правеа, а јас по нив.

Иначе гориво најевтино ти е во Лефкада, главниот град. Јас се заебав турив бензин во Василики, таму беше 10центи поскапо. Иначе не се сомневај во горивата, кое и да е, се подобри од нашите доста.
Јас гледам да турам на некое звучно име и некоја подобра пумпа. Така да турав на BP, Shell.

За на враќање да не заборавиш пред Јанина имаш Икеа и огромно Џамбо. Во Икеа ние отепавме доста време и се освеживме добро. Моја препорака е да одиш преку Битола, заради границата. Немаш гужва, немаш малтретирање, немаш лепенки на таблиците итн.....

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1054 на: 01 Август 2012, 00:27:09 am »
Nekoe hotelce na kracive da preporacate za 4/5 dena

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #1055 на: 01 Август 2012, 00:40:06 am »
Осмица, за камери мислев ако ги примети како бели кутии  на столб,  тоа за снимање им е свртено во правецот на возење и гледаш бела кутија само, скоро пред секоја камера има предупредување Speed Cameras. И јас не обраќав пажња многу на нив но навигацијата ме предупредуваше на секоја па си кочев по пропис. Патот навистина писта претерано добар, само кога читав колку донации им давале да го направат се нервирав :D  на враќање извозев 50тина километри во екстра брзо темпо зад белградско Е92 ептен ми се направи мерак.

Пират, јас лани бев во Макарска. Смештај плаќав 50евра за студио солидно опремено доста блиску до плажата, може ќе се  најдеше и нешто поефтино ама ме мрзеше да барам зошто тука ми се погоди и паркинг, тарасата имаше добар поглед и несакав да го испуштам. Цените доле во Макарска се за нијанса поефтини него во грција. Во маркетите е дури би рекол и за повеќе, значи ако планирате да купувате да правите таму ќе поминете доста поефтино. Цените во рестораните се исто така за нијанса поефтини од грција. Јас и девојката во просек солидна вечера за двајца ја плаќавме околу 30евра во рестораните што се до обалата. Има доста фурни со преубав леб, пици на парче, кифли какви сакаш така да покриено е и тоа. Од соседните места таму се брела, тучепи... но јас би ти препорачал обавезно да го посетиш Сплит, мислам дека тоа ми е омилен град. Незнам зошто ама ептен ми се допадна таму и го препорачувам многу. За јавен превоз не е проблем зошто Макарска е град со 15к жители па добро се поврзани со околните градчиња а и со поголемите во Далмација.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1056 на: 01 Август 2012, 03:35:58 am »
^^ Покачена е малку. На Шел В-Пауер дизелот е 1.59 додека Фуел Сејв дизел е 1.54.
не сум пунел гориво никогаш во грчка,пошто не ни сакав да идам до пред некој месец,али што е разликата меѓу овие два?има врска што мотор имам или нема везе?1.4 TDI иначе е,ако значи нешто

Со тој мотор не ни има потреба да пуниш гориво у Грчка. 1000 км би требало да поминеш без проблем со еден резервар.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #1057 на: 01 Август 2012, 20:07:07 pm »
^
да,толку поминувам со 1 резерворар на отворено,ама па од Скопје до Лефкада има 560 km отприлика,па ќе треба сигурно едно 20-30 литри да допунам.
@osmica8 Иначе и мене ми беше планот преку Битола да идам

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1058 на: 01 Август 2012, 20:14:35 pm »
Ама од Скопје до граница имаш 200 км, така да ја на твое место би го напунил пред улаз у грекос.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #1059 на: 01 Август 2012, 20:17:33 pm »
јесте,мада тоа се 8-9 литри,ама па во грчка ќе ми дојде да допунам не поише од 10 литри од поскапото гориво:)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1060 на: 01 Август 2012, 20:24:52 pm »
10 литра се пичкин дим...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1061 на: 01 Август 2012, 20:31:31 pm »
јесте,мада тоа се 8-9 литри,ама па во грчка ќе ми дојде да допунам не поише од 10 литри од поскапото гориво:)
Фиестата до граница мислам околу 7 литра нафта, а другово 13 плин. Колку толку. :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #1062 на: 02 Август 2012, 09:45:36 am »
^
да,толку поминувам со 1 резерворар на отворено,ама па од Скопје до Лефкада има 560 km отприлика,па ќе треба сигурно едно 20-30 литри да допунам.
@osmica8 Иначе и мене ми беше планот преку Битола да идам

Незнам колку ја знаеш Битола, ама на влез од кај Скопје имаш Лук Оил, а на излез за накај граница имаш Макпетрол. Кај сакаш дополнувај. :) :)

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #1063 на: 02 Август 2012, 11:59:25 am »
чекај,пред кружниот тек,на првиот влез од кај Прилеп,Макпетрол е таа бензинска,така?имаат таму од ултра горивава?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #1064 на: 02 Август 2012, 12:25:38 pm »
Да таму е една макпетрол. Ама после го вртиш кружниот и одиш по новата обиколница за накај граница. Тука пред излез од Бт (индустриска зона, транскоп, фабрики итн....) имаш уште една макпетрол. На двете имаш Ултра горива. Ама моја препорака е да си туриш на Лук оил. Искуство со 1.4 тдци форд, подобри се на Лук Оил горивата.