Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1527349 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #7770 на: 02 Март 2023, 17:20:18 pm »
Јас ќе си возам годинава подолга рута, а и навикнат сум.
Се враќам на старо место на одмор, во Далмација, после 4 год. експериментирање со Грција.
Не сум решил за сместување ама се мислам меѓу Брела и Сумпетар.
Дур не тргнале во школо децава ќе терам крај на август, почеток на септември. Лани си го начукав ептен крај на јуни што отидовме...

Не "заладува" водата тоа време? Ама сол, 3-пати повеќе од Грекос.
Тогаш е најтопол Јадранот према тоа што сум искусил до сега, сум одел и почеток на јули и крај на јули, малку покасно се затоплува.
Последно кога бев, беше во период од 03-15.09, милина!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #7771 на: 02 Март 2023, 17:30:32 pm »
Јас ќе си возам годинава подолга рута, а и навикнат сум.
Се враќам на старо место на одмор, во Далмација, после 4 год. експериментирање со Грција.
Не сум решил за сместување ама се мислам меѓу Брела и Сумпетар.
Дур не тргнале во школо децава ќе терам крај на август, почеток на септември. Лани си го начукав ептен крај на јуни што отидовме...

Не "заладува" водата тоа време? Ама сол, 3-пати повеќе од Грекос.
Тогаш е најтопол Јадранот према тоа што сум искусил до сега, сум одел и почеток на јули и крај на јули, малку покасно се затоплува.
Последно кога бев, беше во период од 03-15.09, милина!
Во принцип водата поспоро се загрева, поспоро се лади од воздухот.
Кога студирав во Охрид, во Мај сонце пуца, а водата камен, мадињата ги оставив :)
Во Декември се имам бањано, водата е прифатлива, ама воздухот љушти кожа ;D

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #7772 на: 02 Март 2023, 17:50:58 pm »
една препорака,за хрватска, цавтат. скоро 500км од скопје,мирно место,да
си бидете господа. апартманско сместување поевтино од грција нијанса а многу поубаво, јахти,културен свет, борови, убаво море
не препорачувам за мали деца,нема песочни плажи и има угорници

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #7773 на: 03 Март 2023, 10:07:01 am »
си бидете господа. апартманско сместување поевтино од грција нијанса а многу поубаво, јахти,културен свет, борови, убаво море
+1 и од мене за Цавтат. Блиску е Дубровник за да се види, каде цените беа боли глава, додека во Цавтат да не речам дека беше само малце поскапо од Охрид во летна сезона (2014та година ова). Плус има и тури со бродови со блиските острови, вреди да се посети, али за со деца кој е научен на грчките песочни плажи, не е за таму :)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
« Одговори #7774 на: 03 Март 2023, 17:44:43 pm »
A vo Tunis nekoj da kaze kako pominal? Negde vidov go spomnaa, ama ako moze malku poveke detali koe mesto, kolku do plaza, branovi, hrana, klimi po sobite?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #7775 на: 03 Март 2023, 19:07:34 pm »
+1 и од мене за Цавтат. Блиску е Дубровник за да се види, каде цените беа боли глава, додека во Цавтат да не речам дека беше само малце поскапо од Охрид во летна сезона (2014та година ова). Плус има и тури со бродови со блиските острови, вреди да се посети, али за со деца кој е научен на грчките песочни плажи, не е за таму :)

Од 2014 до сега, Цавтат (а и цела Хрватска) е најмалку 2 пати поскапа. Ќе му се вратиме на Охридон, ќе нѝ се ситат охриѓаните :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен dennis95

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
  • Q5
« Одговори #7776 на: 03 Март 2023, 19:27:13 pm »
A vo Tunis nekoj da kaze kako pominal? Negde vidov go spomnaa, ama ako moze malku poveke detali koe mesto, kolku do plaza, branovi, hrana, klimi po sobite?

Како што реков супер си поминавме, бевме 15 дена, јуни месец во Конкорд Палас.
Храна доста разновидна и приближна на турска кујна, со исклучок на морска, немаа па да ги превртеш наопаку.
Хотелот си беше на плажа(приватна), морето мирно, тиркизно и ептен чисто. За клими тоа се разбира и плус од оние лустери со вентилатор имав заборавено колку се корисни коа нејќеш клима навечер ради деца…

Иначе мене лично нешто што ми сметаше беше лигавењето за бакшиш, дали француска колонија па некоја култура од нив незнам ама очајни се по тоа прашање, лично околу 60 евра дадов што за подобра маса на вечера, што за лежалки, што за побрза услуга и нешто за почиста соба…

@nikomil1
Sent from my IPhone a.k.a Mobelix Dubai

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7777 на: 03 Март 2023, 20:26:58 pm »

Од 2014 до сега, Цавтат (а и цела Хрватска) е најмалку 2 пати поскапа. Ќе му се вратиме на Охридон, ќе нѝ се ситат охриѓаните :D

Не знам колку е вистина, лани со Срби на втор крак вполиција дури чекавме правевме муабет, 14 дена правеа одмор на краците, ги прашувам зошто толкав пат кога Хрватска ви е поблиску, ми рекоа скоро дупло било поскапо. Не е најверојатно така секаде, ама сигурно е пола вистина.

А за Охридот реално исто те фаќа како Грција. Гратис инфекција само плус можиш да добиеш во нашата вода.  ;D

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
« Одговори #7778 на: 11 Март 2023, 22:44:23 pm »
Да не се спушта некој до Грција наредните викенди?
Ми треба една услуга од Evzoni Duty Free...

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7779 на: 20 Април 2023, 02:27:37 am »
Не, не, пишав погоре. Имало проблем со акаунтот не го внесе мејлот точно. Сега ми работи како што треба, и си ставам средства на тагот. Добро функционира, ама мораше неколку пати да искомуницирам со поддршката. Пишав погоре што се става.

Кај VAT за македонци се внесува МК 0101944455001. Матичниот број со МК и празно место напред. Ете, до таму стигнавме. Сега треба мејлот да ти го додадат... Сагата продолжува. :)

Ок средиле нешто не бил во ред, сега успеав да направам акаунт и да се логирам. Ама морало од корисничка поддршка да се среди од нивна страна.

Ако има заинтересирани за грчки TAG, поточно од Egnatia Pass:

Пред малку аплицирав онлајн, па им пишав мејл дека ми стигна confirmation mail, им пуштив скриншотови од податоците што ги внесував во апликацијата, како и пасошот (ова не мора веројатно, им го пуштив да знаат дека сум јас - јас).
Исто во мејлот ги прашав дали наредно треба да ми испратат документи да ги потпунам, потпишам, скенирам и да им ги вратам на мејл.
После тоа, по DHL ти праќаат TAG-от до дома, бесплатно.

Еве едно искуство со еден од Србија од деновиве:

Цитат
Pre 2 meseca (otprilike) sam preko sajta www.myegnatiapass.gr podneo zahtev za TAG uredjaj i evo danas su mi poslali mail sa dokumentima koje sam popunio, skenirao i poslao im mail-om nazad.
Nakon sto sam im poslao skenirana dokumenta dobio sam uputstvo za registraciju na sajtu, izvrsio registraciju, ulogovao se i uplatio 15 evra.
Instalirao sam aplikaciju "myegnatiapass", ulogovao se i sad cekam da mi stigne TAG na kucnu adresu.

Цитат
Grci su isti dan (13.04.) poslali TAG DHL-om. Stigao u Beograd 14.04 ali zbog praznika ce biti isporucen 19.04.
Pitanje je da li cu morati da platim uslugu DHL dostave ili ne.
Kad dobijem TAG javljam.

Цитат
Stigao danas TAG.

Nisam nista platio DHL dostavu, samo potpisao.

Сликиве од него ги најдов и на линков

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #7780 на: 20 Април 2023, 08:34:30 am »
Или едноставно застануваш на прва наплатна после граница и вадиш таг.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7781 на: 20 Април 2023, 09:09:07 am »
Или едноставно застануваш на прва наплатна после граница и вадиш таг.

Работат до петок до 17 (по нивно).
Не ми одговара мене.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
« Одговори #7782 на: 24 Април 2023, 16:35:07 pm »
@Simo - Carrier159 на темаta за nera turbo benzina видов дека си бил Бока Которска, па би те замолил за сугестија за рута до таму :D

Однапред благодарам.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7783 на: 24 Април 2023, 16:48:10 pm »
Да се надополнам за Egnatia Pass:

Денес на мејл ми испратија документи (во ПДФ), два документи во еден фајл. На документите означиле со пенкало каде треба да потполниш и потпишеш. Ги отпечатив, потполнив, ги скенирав со Adobe Scan на мобилниот и им вратив на мејлот потполнет PDF.

За 15 минути ми вратија:

Направив акаунт на myegnatiapass.gr со Customer ID кој го пишува на договорите, како и со Tax Number кој го напишав при првичната апликација во формат: МК *матичен број*
После тоа, се прави username и password за логин на веб и апликациите за мобилен.

Се логирав:

Останува да ставам 15€ (ова е минимум) и да го чекам TAG-от по DHL.

« Последно менување: 24 Април 2023, 17:02:25 pm balanar »

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
Ова лето, каде на одмор [emoji47]
« Одговори #7784 на: 24 Април 2023, 18:16:15 pm »
Дајте некоја препорака за грција со мало дете 2г.
Лани бевме во Никити, навечер не видовме раат од комарци.

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Последно менување: 24 Април 2023, 19:02:22 pm dudin »