Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1334142 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6450
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #7095 на: 08 Август 2021, 09:15:20 am »
Во Албански стил.

Возачка култура непостоечка, се вози до 5000е некоја канта, овие живеат Албанија, и другите се над 50000е Ленд ровери и Мерцедеси. Овие ти се работниците во странство, и си идат летото да ти покажат кај ти е местото. Првенство има тој со поскапа кола. Полиција има како во Багдад, насекаде со калашникови, остава газдата на шеталиштето Мерцедесот со 4 жмигавци, ништо не му можат, ти да се плашиш прописно ако паркираш, на некој местото да не си му го фатил.

Јазик знаат сите освен Албански, Косовски евентуално ако има разлика.

Ѓубре насекаде, буквално, две улици направиле за сликање Валона. Влегов во некој чикмак да не правам полукружно ко некој сељак (улав и јас), влегување ко во некое гето, сега мислиш ќе те испукаат, а на слики Мајами крајбрежјето.

Плаќам лежалка во склоп на Хотел, немаат ВЦ, одиш во ресторанот до него, ти вика вц само за гости изнервирано. Му мочав на зграда, така изгледа треба.

Во заливот водата е исто како охридско, само солена, преку планина е почиста ама затоа сите се камени и длабоки, за дете кај не можи да влези, па ќе ја искрши и кантата во обид тврдина да направи. Носете си метални алатки.

Само преку планина полабаво, Валона ако влегуваш секој ден во кола само ќе се нервираш.

Па и спортски терени и велосипедски патеки му направиле. Хахахха абе тие улај се, на точак те видат матуф ќе те направат, ако не те изгазат во меѓувреме.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 693
« Одговори #7096 на: 08 Август 2021, 09:52:21 am »
Аман бе, толку ли е лошо ?

Sent from my FIG-LA1 using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #7097 на: 08 Август 2021, 10:14:53 am »
Za valona pisav, bev i vidov, za drugite ne znam, idi vidi kazi  ::)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #7098 на: 08 Август 2021, 10:20:01 am »
na idenje kosovarot na granica ne sakase da me pusti so pominatiot rok na vaznost na  pasos od 10 dena na kerka mi , bese na leva noga i se zajadov so nego, pa sakase da mi se osveti, zasto ne sum mu gi dal site dokument vikai, mu rekov deka ne znam sto mu treba,  da mi pobara i se ke mu dadam, od negovata butka site idea da kupuvaat osiguranje ili sl, se vrativna nasa granica, i nasite mi rekoa da idam na druga butka deka ke se javi sega sefot da se cue so nivniot sef ili za 40 minuti ke ima smena da pricekam, otidon na druga lenta izvadiv site dokumenti vo raka i mi mafta toj od butkata ne mi ni proveri dokumenti, inaku patot e bomba, 90% leteci se ide, iako e brza voznja i ne e po znaci (od 90 do 110 im se znacite) se vozi 120-140,treba da se pazi imase na 2 mesta so radari, ipak 6 saati mnogu vozenje, evtina hrana, ubav apartman, evtini ceni, ubo pivo i tolku...goveda od kosovo i albanija i onie so stranski tabli isto taka,i tie albanci, stom ke se vratat tuka vo mod stoka i pleme se pretvaraat, ticaat na puna, nema znaci za niv, frlaat od kola gjubre, se trkaat, zagrozuvaat drugi ucesnici vo soobrakaj, na pat gjubre na site strani, crknati zivotni od koi se siri rea, na kruzen ili raskrsnica vozi i gleda vo tebe mislis igra chiken pa koj prv ke zastane, koloni non stop prema plazi preku den(ako vi teknuva ohrid koga imase samo po edna lenta) i na cela kolona nekoj kurton najpameten so tablica kujtim ili safet gi tica site dodeka ne dojde nekoj od karsi pa zastanuva, saka da se butne, ovie normalno ne go pustaat pa svirenje, pa ko je jaci, od koga toa ke pomine, na nekoj ke mu tekne dosta mi e , pa saka nazad da se vrati, ili da se parkira, i se ova na 35 stepeni zasto valona e vo zaliv i nema vetar, preku den temperatura i navecer 30-35, navecer site setaci pod cicki i na grb se vo voda od pot, klimata ne ja ni gasevme za da mozeme da sedime vo apartmanot, parking nikade nema, na ulica parkirani koli so 4 zmigavci i u kafic ili kafana sedat, avtobus stoi ne moze dase razminat nikoj ne go pusta, jas zastanav i ete ti dzandar doaga so rotacija i svirka, ceka da dojde gazdata da gi zbrka, nikoj ne go ebe i si odi normalno, na plaza, za 5 dena na 14 plazi bev, vodata nema vrska so sliki i videa , se  e filtri i izvikano, vodata e zelena, mozebi e i cista i prirodna no ima nekoja tinja u nea pliva, i na kamen i na pesok isto sranje, ne mozes poveke od pola metar- metar da vidis, vo grcija 20 metra se gleda pod voda niz nebesno plava voda, imav kolega bez maska gledase vnatre koga e cisto bez branovi, plivam pred mene kesa majonez tomi, casa plasticna, pikavec, kesa od cigari, na planinite so oskudna vegetacija izbrojav 27 pozari, cad izlaga od niv, i edno smrdeno helihopterce so onakva kesa gasi ogin, smeska, jas lezam na lezalka od segde gori, apokalipsa, na sekoj 10-20 minuti pozadi mene pominuva na 10-tina metri kiper so sut, pesok, mikser, betonjerka, pumpa za beton, bager...teska mehanizacija kolku sakas, prasina kolku sakas, 2 dena ja perev kolata, i motorot go isprav i izduvav filter za vozduh i klima, kako cement nalepeno,fino sitno, kako brasno, celo vreme samo frcat brza pomos i smesni pozarni vozila,  na kamena plaza, krsis prvo noze posle gazis na nekakvi korenja i trevi, na plazite pesocni i kameni, hartija, kesi, opakovki nikoj ne si sobira, pod plitkoto pesoce zakopani kakski od deca sto kenjale, ako nesto pazaris, gledaj da ima cena inaku 30-50% ti zgolemuva, vlagam vo market pazarime mi vadi smetka +1200leki, vikam za sto, mi objasnuva nesto, i gi pokazuvam cenite i vadi da mi vrati pari, i ja ostaviv robata i si izlegov, otidov vo drug market, topka sladoled sakaa da me zdrpat se praat ludi, ako prodze prodze, sedi na terasa i od 3 kat frla sise sok i tetrapak mleko, ke go sobere nekoj zato vo kesa i kontejner da frla, rea na kanalizacija se siri od eden del od gradot jak intenzitet da procistis sinusi, pomesano ro crknata riba i iznutrici meraci, po cela vecer slajfki i turiranje, iako redovno pominuvaat dzandari so rotacija, i tie me zastanaa so eden srbin zaedno, srbinot odma pomina i niz staklo mi pravi so prstite pari da im dadam, za kafe 5 evra otidoa, ulici parking prasina, zgradi nabutano kaj stignale, kisela voda i cair, nema vrska sto si stranec, svirki, butanje, merenje muda, egoto da porasne, ako na nekoj ne mu smeta vakva anarhija moze i da se uklopi dobro, ljubezni imav gazdi, mladiot sinot sakal istorija pa da razmatrame, sakal, otvara na telefon slika uck, so divenje mi raskazuva za vejce i kumanovo, kako albanija golema i ono ovo, pa mu pokazav golema srbija i san stefanska bugarija deka pola albanija mu ja jadat i zaneme, ne mu  bese jasno, i mu rekov deka svojata istorija samo ja znae a site na cel balkan imame nasa, mu pokazav i golema albanija i deka mala prespa i podgradec se makedoski deka ziveat makedonci tamu i deka iminjata na naselbite ne se albanski, nasto spomna za nekoj grk se buntuval na jug go utepale, i odma mu svrtev deka i kaj nas trebase site dagi utepaat i vo kumanovo i vo2021, zasto napadnale suverena drzava, a amerite gz im spasile, i nasite prodadeni politicari se dogovorile zapari, zena mi preblede dodeka razgovaravme, toa on sto znae i jas so znam, sum mu kazal se vo faca, zbunet bese zasto samo svojata strana ja znae, na kraj zavrsiv so toa deka kosovo im e pokon od amerika i anglija, zatoa sto im go kopaat rudnoto bogatstvo, i site najgolemi firmi se nivni, i go prasav dali imaat nafta, i mi se pofali, gord deka nasle nafta, i britis petroleum dosol da ja vadi, mu vikam, a vie glupi ste pa sami ne znaete da si ja vadite, ili i tuka ke go dadete gzot pod kirija za da ve smukaat strancite, se zamisli tro i go prativ po pivo da donese nova tura,
mi se smaci celata guzva, nemanjeto vozduh, svezina, namesto da odmaram i da sum relaksiran, napnat sednuvam vo kola i pazam od site strani da ne se ucukam, sram me fati kolku mnogu srabotele, i najverojatno ke ne pominat vo razvoj na infrastruktura,sekade ima albanski znaminja i kecinja i sl, si ja postuvaat drzavata i nacijata, i slozni se, tuka siminjam kapa, ne se kako nas, beskicmenjaci, imaat problem so voda i toa go resile so rezervoari na kuki koi se polnat preku vecer za da ima preku den, zasto nema dovolen kapacitet,
predolgo e 6 saati vozenje za nisto podobro od hellas, taka da mozebi na nekoj ke mu se pogodi poubav odmor na drugo mesto, ova e zaliv mozebi i zatoa nemase vozduh,
btw pasatot do tamu potrosi 5.3 so klima na vrakanje 5.1 so klima, pominav so eden rezervoar od 65  litra 1020km i mi pisuvase deka uste 140imam da pominam ali si go dopolniv da ne mi sveti sijalicata  ;D
kolega bese za ksamil rece deka tolku guzva nikogas nemalo bil 2 pati prethodno, nemalo kade da sestavi peskir, toa e moeto negativno iskustvo, pozz

Ме знам што беше потрагично, твоето искуство или мојот обид да го прочитам.

;D ;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
« Одговори #7099 на: 08 Август 2021, 10:30:30 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #7100 на: 08 Август 2021, 10:31:09 am »
Епа клабери, некоја фотка од Крф. Уште 5 дена и толку.
До сега по мене од Јонските острови, чисто во поглед на плажи и море:
1. Лефкада
2. Кефалонија
3. Крф

Крф убедливо е најурбан (и со баш град - град) од наведениве, ама Кефалонија е два-три класи погоре по избор и разновидност на плажи. Лефкада ми е прва заради прекраснотиите од плажи на западниот брег, таму Егремни е најдобрата плажа на Јонски брег (Закинтос го немам видено уште).

По патот за плажа Rovinia (поглед кон плажа Liapades):

Поглед од манастирот во Палеокастрица:

Поглед кон Палеокастрица од ресторанот Goldeb Fox:

Плажа Marathies:

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #7101 на: 08 Август 2021, 10:43:39 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не знам дали го имаш истиот момент али додатоков на офис 365 мора секогаш да се "уклучуе" ако сакаш да го користиш.
Измислија нешо вакво за Ексел?

@balanar

Не знам дали можеш да ги споредуваш јонските, Крф е најразновиден, Лефкада е најтиркизна (само страната кон Јонско), Кефалонија е најмалку посетена од балканци али и најзаебана при земјотрес, Законтос е најкомерцијален.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7102 на: 08 Август 2021, 10:56:22 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не знам дали го имаш истиот момент али додатоков на офис 365 мора секогаш да се "уклучуе" ако сакаш да го користиш.
Измислија нешо вакво за Ексел?

Последна верзија на Офис беше 2013 кај што го имав инсталирано, сега на 365 воопшто не го инсталирам. Исто како што не инсталирам ни Мак Ц * фонтови :)
Се надевам дека ќе се пензионираат за година две и последните тетки што користат мак ц тајмс/свис :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #7103 на: 08 Август 2021, 10:59:21 am »
Не е за фонтовите, него датабазите со во латинична

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #7104 на: 08 Август 2021, 11:03:54 am »
Во Албански стил.

Возачка култура непостоечка, се вози до 5000е некоја канта, овие живеат Албанија, и другите се над 50000е Ленд ровери и Мерцедеси. Овие ти се работниците во странство, и си идат летото да ти покажат кај ти е местото. Првенство има тој со поскапа кола. Полиција има како во Багдад, насекаде со калашникови, остава газдата на шеталиштето Мерцедесот со 4 жмигавци, ништо не му можат, ти да се плашиш прописно ако паркираш, на некој местото да не си му го фатил.

Јазик знаат сите освен Албански, Косовски евентуално ако има разлика.

Ѓубре насекаде, буквално, две улици направиле за сликање Валона. Влегов во некој чикмак да не правам полукружно ко некој сељак (улав и јас), влегување ко во некое гето, сега мислиш ќе те испукаат, а на слики Мајами крајбрежјето.

Плаќам лежалка во склоп на Хотел, немаат ВЦ, одиш во ресторанот до него, ти вика вц само за гости изнервирано. Му мочав на зграда, така изгледа треба.

Во заливот водата е исто како охридско, само солена, преку планина е почиста ама затоа сите се камени и длабоки, за дете кај не можи да влези, па ќе ја искрши и кантата во обид тврдина да направи. Носете си метални алатки.

Само преку планина полабаво, Валона ако влегуваш секој ден во кола само ќе се нервираш.

Па и спортски терени и велосипедски патеки му направиле. Хахахха абе тие улај се, на точак те видат матуф ќе те направат, ако не те изгазат во меѓувреме.
Благодарам за споделeното искуство. Не сум бил, ама очекувам да е вака нешто. Баш ми е мило што добро сум проценил, на невидено.
« Последно менување: 08 Август 2021, 11:09:47 am Deni »

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #7105 на: 08 Август 2021, 11:07:44 am »
@balanar

Не знам дали можеш да ги споредуваш јонските, Крф е најразновиден, Лефкада е најтиркизна (само страната кон Јонско), Кефалонија е најмалку посетена од балканци али и најзаебана при земјотрес, Законтос е најкомерцијален.

Далеку дека ги споредувам, чисто мое искуство, мислење и лично рангирање некое... Лефкада е утепана во смисла на населби и знаменитости, жити градот, Нидри и Василики што ги има, ама за плажи и боја на море нема збор.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7106 на: 08 Август 2021, 11:09:12 am »
Не е за фонтовите, него датабазите со во латинична

За ексел нема, ама може да се прилагоди/напише макро по истиот терк како лсконвертмак макрото за ворд.
https://docs.microsoft.com/en-us/office/vba/api/excel.range.replace

Ај сеа за одморите да зборуваме ;D

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #7107 на: 08 Август 2021, 11:28:46 am »
Моите сега се во некое место Голем Драч и они иако имаат минимални или скоро никакви барања и очекувања, на прашањето како е, ми викаат така така ама ти со децата не доаѓај.
Јас еднаш поминав транзит низ Албанија пред 4 години и катастрофа е благ збор за тоа што го видов. Со мислењава само си потврдив дека наредни 10 години нема да одам таму.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
« Одговори #7108 на: 08 Август 2021, 11:46:28 am »
@NUME

Си требал накај Радиме или Орикум да одиш, помала гужва и подобри плажи/вода. А и помалку шерифи

New blood of old school

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5549
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #7109 на: 08 Август 2021, 11:57:51 am »
Me pravea lud k9ga im vikav ke vozam ali ne idam u Albanija. (Pred da sredam pasoshi)
Sum bil na pominuvanje nekolku pati i ne mozam da zamislam so deca tamu da idam.

Ne e sam9 plazi da ima, si treba infrastruktura i pred se kultura.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!