Испаѓа дека важи за сите што им истекува после 31.07.2021 а не само на оние што се затечени во странство.
Ама, оди па разбери се со гранична полиција. Спакуван, среден па некој на граница, охи.
Ne.
Vazi za site sto im istekuva po 31 Juli 2020, a vaznosta na isteceniot "prodolzen" pasos pocnuva od 01.07.2021 t.e. denes.
I vazi za SITE pasosi, neka ne ve buni toa so diplomatski ili dijaspora.
Nema sto da se objasnuvas na granica, vekje e rutina, lugje si pominuvaat so isteceni pasosi i na nasa strana i na grcka. Zalam sto ne sum vo moznost da gi spodelam mejlovite od Greek Border Patrol Police, imaat nekoja klauzula za krivicen prekrsok i toa internacionalno ako se spodelat (gi racunaat kako doverlivi informacii), inaku mejlot mi e od Chief of Border Police - Hellenic Police Headquarters. Pa neka dojde granicarot da mi rece nesto

Duri i mu pisav pak na Chief of Police, tvoive na premin ne se zapoznaeni so ovaa odluka (bidejki pred negoviot mejl se javiv na tel na grcka strana sto mi go dadoa od ambasada) i toj policaecot mi rece "ne znaeme nie nisto takvo", pa posle vtoriot mejl Sefov se javil tamu i mi pisa deka i oficijalno Memo im ispratile na policajcite, da pakuvam kuferite i da trgam nataka so istecen pasos

Istoto mi go potvrdi i Embassy of the Hellenic Republic in Skopje i Hellenic Republic - Ministry of Foreign Affairs.
Ali ako imas merak, vishok slobodno vreme i vishok pari, bujrum vo MTV-MVR klaster
https://alsat.mk/mk/nemaneto-pasoshi-i-nadgradba-na-sistemot-predizvika-guzhvi-pred-shalterite-za-dobivane-lichni-dokumenti/