Автор Тема: Мобилни Оператори  (Прочитано 322700 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Мобилни Оператори
« Одговори #1635 на: 15 Јануари 2019, 18:58:46 pm »
Субјективно, СМС-ките ми се небитни.

Сепак, уште е рано. Треба да се видат цени во роаминг, цени за дата роаминг, итн.
СМС само за паркинг трошам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #1636 на: 15 Јануари 2019, 18:59:42 pm »
Тие за паркинг и онака не се бесплатни.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #1637 на: 15 Јануари 2019, 19:00:32 pm »
Исто, плус нешто ситно од мрза да отворам друга апликација за комуникација... многу ретко, плус дека ми се вметнати во пакетот, во друг случај нема ич да праќам и нема да ми недостигаат :)
И да, за паркинг си ги наплаќаат.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
« Одговори #1638 на: 15 Јануари 2019, 19:12:44 pm »
@zeroSignal не е дека се баш небитни на многу луѓе не им се потребни вибер и месенџер за пишана комуникација и ја сум еден од тие кој месечно сигурно користи преку 100-150 смс-а
Hyundai Elantra 6th G

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1639 на: 15 Јануари 2019, 19:15:22 pm »
Па затоа јас пишав дека на тие што му се битни нема да одат на Телекабел и тоа е тоа. Јас моментално ги имам и не ги користам, мене би ми одговарала тарифа на Телекабел.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1640 на: 15 Јануари 2019, 19:26:14 pm »
Толку ли се поевтини овие ?
Појма неам со цениве, 10 години службен користам..

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1641 на: 15 Јануари 2019, 20:17:16 pm »
Откако се споија Оне и Вип цените отидоа у знаете на шо мислам, читаат деца.
Пример, Телеком за пакет со неограничени разговори, 10 ГБ наплаќа 1000 ден.
На времето Оне имаше тарифа за 400 ден за неограничени разговори и 5 ГБ нет. Па спореди.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #1642 на: 15 Јануари 2019, 20:28:15 pm »
Претплатите се поскапи, не дека не се... Ама имаме значително побрз нет на телефон. Тоа си чини колку што си чини.

Сметам дека 1000 денари месечно е сосем прифатлива тарифа за неограничено зборење со сите мрежи, неограничени SMS пораки и 10 гига интернет.

На ВИП за 800 денари добиваш неограничено кон сите мрежи, неограчени SMS пораки и 15 гига интернет.

Јас сериозно не разбирам што е скапо тука.

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1643 на: 15 Јануари 2019, 20:31:36 pm »
Веројатно заработуваш прилично поќе од останатите нас на кои ни е скапо, затоа не разбираш :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1644 на: 15 Јануари 2019, 20:32:25 pm »
Кога ќе се сетам на 100 мега или колку беа, и само 3 броја во круг за 500 денари претплата, ова е џабе.

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1645 на: 15 Јануари 2019, 20:34:17 pm »
Кога ќе се сетам на времето кога дајлап...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #1646 на: 15 Јануари 2019, 20:38:58 pm »
Претплатите се поскапи, не дека не се... Ама имаме значително побрз нет на телефон. Тоа си чини колку што си чини.

Сметам дека 1000 денари месечно е сосем прифатлива тарифа за неограничено зборење со сите мрежи, неограничени SMS пораки и 10 гига интернет.

На ВИП за 800 денари добиваш неограничено кон сите мрежи, неограчени SMS пораки и 15 гига интернет.

Јас сериозно не разбирам што е скапо тука.

Ако отидеш без договор мислам дека уште поевтино е, т.е. под 700 денари.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #1647 на: 15 Јануари 2019, 20:40:05 pm »
цените се исти како во германија, на 10 пати помали плати, таму на припејд ни договори ни врагови за 15 евра добиваш неограничени минути и пораки +3гб интернет, на претплата за 20 евра неограничени минути и пораки и 10 гига нет.
таму со 2 саати работа покриваш овде со 2 дена, среќа ја не зборам многу па терам на припејд со 200 денари.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #1648 на: 15 Јануари 2019, 20:45:05 pm »
Веројатно заработуваш прилично поќе од останатите нас на кои ни е скапо, затоа не разбираш :)

Јас зборев за цени за конкретните пакети, и повторно - сметам дека за тоа што е вклучено во конкретниот пакет, не е скапо. Плус, добиваш супер-брз 4G интернет. На кого му треба, ќе си плати, на кого не му треба и му е прескапо, има и поевтини пакети.

Плус, редовно се упецуваат промотивни роденденски, вакви-онакви пакети за уште пониски цени. Само треба човек да има трпение малку од малку.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1649 на: 15 Јануари 2019, 21:15:06 pm »
Јас не навлегувам толку во цената, з мене лично не е скапо, прескапо е. Нема логика за струја да плаќам колку за мобилни и нет.
Муабетот ми беше дека обично цените не одат мн нагоре, туку добиваш подобри услуги за исти пари. 4Г е брзо, но во денешно време 5Г е брзо. Исто беше и тогаш 3Г беше брзо за тоа време. Таа технологија си чинела тогаш исто колку што чини и 4Г од пред некоја година.
Јас од економски аспект ги гледам работите. 400 денари претплата, за слични работи денес 1000 денари. Извинете ама за 5 години ниту платите се пораснати за 2.5 пати, ниту БДП, ниту аме имале инфлација, ниту девалвација на курсот.
Единствено сме имале 3 оператори можеби помала побарувачка на мобилни услуги (немаше толку достапни  паметни телефони)
Регулаторот одобри, спојување, цените отидоа каде што отидоа, не убедуваа дека нема да има поскапување и мислам дека ме сфативте.
Не ми правите споредба со Лајка, зошто Оне, Вип и Т има горе доле слични пазарни удели. Лајка и после 3 год нема ни 2% зошто друг приоритет има у државава за перење пари.
Тука се гледа способноста на државата за работење во интерес на граѓаните.