ги молам правниците на форумот да искоментираат,банза,дизел.....
Маци, вака - пак ќе ти кажам:
Во право си, милијарда насто. Во било која друга "нормална" држава, овој проблем веќе ќе го заборавеше, при првата поплака во сервис. Во било која друга "нормална" држава и да дојдеше до тужби, судови, спогодби, алтернативни начини на решавање на спорови и сл. веќе ќе беше се средено.
Маката е во други работи на кои сакам најдобронамерно да ти укажам. Одиме со ред:
1. Тие институции незнам стварно колку би ти помогнале. Дај боже да испадне се како што треба.
2. Ако не ти помогнат, како што си во право, а гледам и упорен си, ќе тргнеш по судски пат да го решиш проблемот. Тоа чини, може лесно да се случи и да чини колку НОВ АВТОМОБИЛ. А кога веќе ќе тргнеш, ќе си кажеш "а бе, почнав, сега за малку, ќе терам до крај". Доколку го добиеш спорот, Ми-Да ќе ти плати за се живо, но до тогаш? Не знаеш со сигурност колку ќе трае парницата - може да се влече и години. Плус, адвокати, вештаци, стручни лица, испитувања, па не се појавиле на рочиште - доста компликувано. Сопственикот на Ми-Да е моќен човек, што ако потплати каде што треба да се "подмачка"? Се ти оди во неповрат. Живееме во Македонија, да ти напоменам уште еднаш.
3. Добиваш, си издржал судење (временски, финанскиски и нервно), Ми-Да ти плаќа се, и плус се нафаќа да го отстрани проблемот. Ќе ја расклопат шалт-таблата, и крај - нема склопување. Многу нестручни лица работат во овластениве сервиси, со чест на исклучоци. После пак ќе се жалиш, пак ќе ги тужиш, дека ти ја расклецкале шалт-таблата? Како што ти кажав вчера, не вреди.
Од професионална гледна точка, не би смеел ова да ти го кажувам. Но, реалноста е таа.
Совет - види што ќе испадне со државните организации за заштита на потрошувачи. Ако не бидне ништо, батали.
Да даде господ, да си купиш нова кола додека се трудиш да го решиш овој минорен проблем.
Пак ќе ти кажам - тука сум ако затребам.
Поздрав!
Чисто за инфо, кај мене ова се случи на првиот сервис на стилото. Секако во овластен сервис. Уште (успешно) со силиконче се затнува штопната Инаку, треба само еднаш да се престегне, не три години по ред.
Ова го решив јас со, за нијанса, поширока штопна. Ама, не е тоа во ред.