Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Како е сеа увозот? Моторот мора да е >= Euro4 и годините да се < 10. Или го укинаа тоа со годините? И ако имал некој искуство, колку се давачките за Цитроенчево?
Може повеќе од 2 коли да се увезат или ќе треба да почнам по бабите да се јавувам? А за ќар никој не носи коли од Германија.
Цитат: Sephiroth на 22 Октомври 2017, 21:52:24 pmКако е сеа увозот? Моторот мора да е >= Euro4 и годините да се < 10. Или го укинаа тоа со годините? И ако имал некој искуство, колку се давачките за Цитроенчево?Јас во јули увезов пежо 207 со истиот мотор без еуро1 документ, колата е 2006 година (значи над 10 години), моторот е еуро 4. За такво пежо со скоро фул опрема за тоа годиште и со 1.6 хди со 110 коња царината мислам дека беше 54,56 или 58 илјади (не ме фаќај за збор знам дека беше над 50 и дека беше парен број), без врски може и повеќе ќе ме репнале. Еуро 1 менува некаде околу 8000 денари во целокупната давачка и мене не ми се исплатеше да вадам таму а и не беше сигурно дали може да се добие. Значи за ц4 1.6 хди рачунај царина приближно таа бројка или малку повисока, зависно од опрема и годиште и дека плус колата е една класа поголема. Рачунај таму дека имаш и давачки за цол табли, данок и осигурување (преку 150 евра). А хомологација лесно се средува тука преку посредници кои со твое пономоштво ти ја завршуваат работата за една недела и ти ги носат таблиците на рака.
Цитат: NeVeNR на 23 Октомври 2017, 14:12:56 pmЦитат: Sephiroth на 22 Октомври 2017, 21:52:24 pmКако е сеа увозот? Моторот мора да е >= Euro4 и годините да се < 10. Или го укинаа тоа со годините? И ако имал некој искуство, колку се давачките за Цитроенчево?Јас во јули увезов пежо 207 со истиот мотор без еуро1 документ, колата е 2006 година (значи над 10 години), моторот е еуро 4. За такво пежо со скоро фул опрема за тоа годиште и со 1.6 хди со 110 коња царината мислам дека беше 54,56 или 58 илјади (не ме фаќај за збор знам дека беше над 50 и дека беше парен број), без врски може и повеќе ќе ме репнале. Еуро 1 менува некаде околу 8000 денари во целокупната давачка и мене не ми се исплатеше да вадам таму а и не беше сигурно дали може да се добие. Значи за ц4 1.6 хди рачунај царина приближно таа бројка или малку повисока, зависно од опрема и годиште и дека плус колата е една класа поголема. Рачунај таму дека имаш и давачки за цол табли, данок и осигурување (преку 150 евра). А хомологација лесно се средува тука преку посредници кои со твое пономоштво ти ја завршуваат работата за една недела и ти ги носат таблиците на рака. Фала за помошта. Висока некако царинава. Да ја земам колата за 1500 + 1000 царина + 150 цол + 200-250 трошоци за смештај и авион + непредвидени трошоци, пак ќе излезе над 3000 евра. Значи повеќе се исплати некој тука што ја продава за 3500, да му се исценкам за 3000-3200.....
Цитат: DarthJe5us на 23 Октомври 2017, 13:43:10 pmМоже повеќе од 2 коли да се увезат или ќе треба да почнам по бабите да се јавувам? А за ќар никој не носи коли од Германија.Не можеш повеќе од 2 на твое име во една година.
Големи фамилии се, по 7-8 деца
A4 2.0 tfsi http://www.weltauto.mk/?go=offer&p=detail&usedcarofferId=2497