Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 4026327 пати)

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2698
  • Слобода или смрт
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #28380 на: 26 Октомври 2024, 21:52:52 pm »
Зошто би ја регистрирал во Бугарија?

Зошто гледам дека претходно дискутираат за бугарски фирми за увоз. Сигурно нема бугарската фирма да ти среди да се регистрира за македонија.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14230
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #28381 на: 26 Октомври 2024, 22:03:36 pm »
Бугарска фирма ќе ти среди се  што ќе се договориш и платиш.
Да тие нема да ти ја царинат во Мк,не верувам дека го имаат тоа како опција,ама да ти ја донесат до Бг или поблиските околни пристаништа,па од таму можиш сам да се збрка работа.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #28382 на: 26 Октомври 2024, 23:48:02 pm »
Да увезеш кола од CH имало повеќе давачки за разлика да увезеш од ЕУ.
Точно или бабини деветини?😁

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Давачки би требало да се исти. Но, не сум сигурен дали Швајцарциве враќаат данок назад ако ја купиш колата од фирма, како што прават Германците. На понова кола, таа сума е значителна. Така да, иако давачките ти се исти кај нас, колата ке ти излезе поскапо ако не го вратиш данокот за разлика од Германија. Се распрашував едно време за ова, но не добив добар и конечен одговор, туку беше нешто во стилот дека данокот не е 19% како во Германија, нешто како упола, а и дека има доста процедура која ретко која Швајцарска фирма што продава кола ке ти се нафати да ти ја среди и да ти ги пушти парите кај нас.

Присутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 912
« Одговори #28383 на: 26 Октомври 2024, 23:54:23 pm »
Да увезеш кола од CH имало повеќе давачки за разлика да увезеш од ЕУ.
Точно или бабини деветини?😁

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Давачки би требало да се исти. Но, не сум сигурен дали Швајцарциве враќаат данок назад ако ја купиш колата од фирма, како што прават Германците. На понова кола, таа сума е значителна. Така да, иако давачките ти се исти кај нас, колата ке ти излезе поскапо ако не го вратиш данокот за разлика од Германија. Се распрашував едно време за ова, но не добив добар и конечен одговор, туку беше нешто во стилот дека данокот не е 19% како во Германија, нешто како упола, а и дека има доста процедура која ретко која Швајцарска фирма што продава кола ке ти се нафати да ти ја среди и да ти ги пушти парите кај нас.

Многу мал ДДВ имаат Швајцарците на коли, нешто ко 8.1% ако добро памтам.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5658
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #28384 на: 28 Октомври 2024, 16:25:33 pm »

+550€ транспорт до Бугарија (може да се организира и до Македонија со договор) и макс 1500лв. царина давачки во Бг за Б'лгарчиња или околу 2500€ во Македонија.
« Последно менување: 28 Октомври 2024, 18:27:35 pm nestor04 »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6665
  • Бенве сие бенве
Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #28385 на: 28 Октомври 2024, 18:13:35 pm »
Каква царина во Бг? Еу-Еу нема царина.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #28386 на: 28 Октомври 2024, 18:14:38 pm »
Има давачки, но се многу мали, за слична класа руро 5 дизел плативме 1000 лева комплет. 10 години стара кола за малку пари.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6665
  • Бенве сие бенве
« Одговори #28387 на: 28 Октомври 2024, 18:15:49 pm »
Вие сте платиле (плаќал некој друг), јас лично сум платил. Ваљда знам нешто.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #28388 на: 28 Октомври 2024, 18:19:21 pm »
Еко такса околу 300 лева, прва регистрација 50тина лева, таблици околу 150 лева, технички околу 100 лева, осигурување (300 можеби дека е над 100кс, многу менува тоа) и останати давачки за документација. Така ли е?

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1805
« Одговори #28389 на: 29 Октомври 2024, 18:46:15 pm »
Bmw 550i  v8 480 ks која појава е возилово
https://www.instagram.com/p/DBtHhMCMTg5/?igsh=bXBnZGwxc25tM3ps

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 673
« Одговори #28390 на: 29 Октомври 2024, 22:57:40 pm »
На поминување ја погледнав Мерива-ва.
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5167567
Супер стегната за годините, па пробав на кратко, супер оди.
Човекот ја дава за 2350, и ми личи на интересна понуда ако некој бара ефтина кола за постар човек.
Јас ептен дека не сакам кола со плин.

Ептен ми се допаѓа Мерцедесов
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5152256
ама продавачот е некој фраер, продава кола, го ре-објавува огласот, а никако не е слободен да идам да ја видам.
Прво рече Сабота, во Сабота-та рече ајде Недела, во Недела-та не се јави на телефон.
Му пишав порака да ми прати број на шасија да проверам километри, нема одговор за сега.

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1805
« Одговори #28391 на: 30 Октомври 2024, 10:52:26 am »
Некој да не е запознаен со овие најави на пар портали истово го прочитав, сем во глава што ми се вртат зборовите на еден мој бифши колега дека едната партија секад фаворизира увоз на половни возила, а другата на нови?
https://denar.mk/313494/ekonomija/po-nova-godina-pagjaat-cenite-na-polovnite-vozila-avtomobil-od-desetiljadi-evra-ke-cini-osumiljadi-evra

https://www.vecer.press/%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%9C%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%93%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE/
« Последно менување: 30 Октомври 2024, 11:30:56 am kire95 »

Присутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 912
« Одговори #28392 на: 30 Октомври 2024, 11:23:50 am »
Некој да не е запознаен со овие најави на пар портали истово го прочитав, сем во глава што ми се вртат зборовите на еден мој бифши колега дека едната партија секад фаворизира увоз на половни возила, а другата на нови?
https://denar.mk/313494/ekonomija/po-nova-godina-pagjaat-cenite-na-polovnite-vozila-avtomobil-od-desetiljadi-evra-ke-cini-osumiljadi-evra

"Владата донесе одлука за намалување на ДДВ на употребуваните автомобили кои се произведени до 6 месец 2012 година, односно оние со еуро 4 и еуро 5 стандард. Тие ќе се оданочуваат на 10 отсто од вредноста на возилото. Така на пример ако некој автомобил чини 30.000 евра, тогаш ќе се оданочува на 3.000 евра."

Ако е ова точно, ова е чиста популистичка мерка. Наместо да се олесни купување на нови возила за да се обнови возниот парк, овие прават да е уште полесно да се увезуваат стари крнтии. Жално.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2317
« Одговори #28393 на: 30 Октомври 2024, 11:32:50 am »
Тешко изводливо мислам. Новиот буџет за 2025 година предвидува зголемување на приходот за 13% за разлика од буџетот за 2024 година, што е сериозна бројка. Плус, ќе има реакција дека ќе се фаворизира увоз на постари автомобили наместо да се олесни увоз на возила со најмалку еуро 5 и 6 норма. А и не гледам дека е цитирана изјава на официјален државен претставник. Можеби се пробни балони да се види реакција на луѓето.

Како и да е, буџетот за 2025 е готов и е во Собрание, ако ова е вистина ќе мора да биде вкалкулирано, ако не, празни муабети, мое мислење.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #28394 на: 30 Октомври 2024, 11:34:14 am »

"Владата донесе одлука за намалување на ДДВ на употребуваните автомобили кои се произведени до 6 месец 2012 година, односно оние со еуро 4 и еуро 5 стандард. Тие ќе се оданочуваат на 10 отсто од вредноста на возилото. Така на пример ако некој автомобил чини 30.000 евра, тогаш ќе се оданочува на 3.000 евра."

Ако е ова точно, ова е чиста популистичка мерка. Наместо да се олесни купување на нови возила за да се обнови возниот парк, овие прават да е уште полесно да се увезуваат стари крнтии. Жално.
Таа крнтија кошта 5-6 илјади евра, а секој нема пари да лупне над 14к за нова.